#DobrogeaAcademică A treia ediţie a Şcolii de vară „Nicholas Georgescu-Roegen“, constănţeanul candidat la Premiul Nobel pentru economie (galerie foto)
#DobrogeaAcademică: A treia ediţie a Şcolii de vară „Nicholas Georgescu-Roegen“, constănţeanul candidat
17 Sep, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2743
Marime text
Constanţa a găzduit, săptămâna trecută, cea de-a III-a ediţie a Școlii de vară „Nicholas Georgescu-Roegen“, organizată de Seminarul de Logică şi Metodologie a Cunoaşterii Economice „Nicholas Georgescu-Roegen“ din cadrul Academiei Române.
Tema ştiinţifică a acestei ediţii a avut în vedere una dintre contribuţiile cruciale ale lui Nicholas Georgescu-Roegen.
Seminarul din cadrul Academiei Române a fost creat în onoarea marelui economist român Nicholas Georgescu-Roegen şi este destinat pregătirii avansate a doctoranzilor, cercetătorilor post-doctorat şi a tinerilor cercetători în domeniul economic din Academia Română, precum şi din universităţi, în domenii ca: epistemologie economică, metodologie generală a cercetării ştiinţifice, modelare logică a fenomenului economic, sociologie economică, psihologie cognitivă.
Partenerii instituţionali din Constanţa ai Academiei Române l-au cinstit pe marele economist
Economist român naturalizat american, Nicholas Georgescu-Roegen a lucrat cu mari personalităţi ale ştiinţei cum ar fi statisticianul Pearson sau economistul şi filosoful social Schumpeter. Deşi iniţial a făcut cercetare în mainstream-ul economic (economia neoclasică), ulterior onestitatea ştiinţifică l-a condus pe Georgescu-Roegen spre o teorie economică „eretică”, generată pe două contribuţii proprii, originale şi fecunde: modelul entropic al procesului economic (bazat pe legea a doua a termodinamicii) şi bio-economia (o teorie economică inspirată din „cumpătarea” şi naturaleţea procesului biologic). Aceste contribuţii au fost atât de novatoare, ca profunzime şi potenţial, încât economistul român a figurat, la un moment dat pe lista scurtă a candidaţilor la Premiul Nobel pentru economie (din păcate susţinătorii mainstream-ului, aceiaşi care-l admirau pentru fecunditatea deschiderilor sale teoretice şi intelectuale, au blocat premierea sa tocmai pentru că, prin contribuţiile sale, submina tocmai mainstream-ul în cauză, pe care ei îl apărau).
„Această disciplină aspiră să ofere procesului economic un model logico-teoretic bazat pe natura biologică nu doar a omului, ci şi a resurselor planetei, adică pe principiile circularităţii, non-liniarităţii, sustenabilităţii şi suficienţei economice, combătând, de principiu, o creştere economică condusă exclusiv de optimalitatea câştigului net, aşa cum se întâmplă, în mod cvasi-generalizat, astăzi, cu consecinţe globale deja cunoscute“, declară prof. univ. Emil Dinga, cercetător în cadrul Centrului de Cercetări Financiare şi Monetare „Victor Slăvescu“ al Academiei Române şi coordonatorul Seminarului „Roegen“.
Economistul Emil Dinga este doctor în economie, conducător de doctorat, cu expertiză în macroeconomie, epistemologie economică şi modelare economică. A publicat 11 cărţi originale (una în limba engleză, în Germania), trei traduceri (din engleză şi din franceză), 86 de articole de specialitate. A participat la elaborarea a 56 de proiecte de cercetare ştiinţifică, dintre care la 26 a fost director de proiect. Este certificat manager de proiect şi formator de formatori. Conduce Seminarul de Logică şi Metodologie a Cunoaşterii Economice „Nicholas Georgescu-Roegen”, din cadrul Academiei Române, destinat doctoranzilor şi tinerilor cercetători. Este membru al Comisiei prezidenţiale pentru proiectul de ţară. Are experienţă în administraţie publică (director general în Ministerul Finanţelor Publice – 1998-2000, ministru al integrării europene – 2004-2005) şi învăţământ (profesor universitar pe economie teoretică şi economie europeană).
Revenind la Școala de vară, aceasta a fost organizată în parteneriat cu: Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Municipiului Constanţa, Universitatea „Ovidius” din Constanţa şi Phoenicia Holiday Resort. Partenerii instituţionali din Constanţa ai Academiei Române au cinstit, astfel, prin implicarea lor, pe marele economist, care s-a născut, de altfel, la Constanţa. Au fost prezentate patru rapoarte ştiinţifice privind Bio-economia, care au fost dezbătute de cei 18 participanţi, îndeosebi doctoranzi, post-doctoranzi şi cercetători din cadrul Seminarului „Roegen“, respectiv de la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, precum şi specialişti cu experienţă, lectori permanenţi ai Seminarului. Evenimentul a avut un caracter deschis, iar audienţa a avut oportunitatea de a interveni cu întrebări sau comentarii faţă de ideile puse în discuţie.
Ediţia din anul 2020, a patra, a Școlii de vară „Roegen“ va dezbate subiectul entropiei economice.
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română. Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
Sursa foto: Academia Română
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii