#DobrogeaAcademică Expoziția itinerantă „Spații fluente. Hărți ale spațiului dunărean, 1650-1800“, găzduită de Biblioteca Națională a României
#DobrogeaAcademică: Expoziția itinerantă „Spații fluente. Hărți ale spațiului dunărean, 1650-1800“,
04 Sep, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
1960
Marime text
Cu prilejul deschiderii lucrărilor celui de-al XII-lea Congres Internațional de Studii Sud-Est Europene, organizat de Academia Română, a avut loc, pe 2 septembrie, vernisajul expoziției itinerante „Spații fluente. Hărți ale spațiului dunărean,1650-1800”, găzduită la mezaninul Bibliotecii Naționale a României.
Expoziția cuprinde aproximativ 70 de exponate valoroase, unele fiind prezentate publicului pentru prima dată. Conceptul aparține profesorilor Josef Wolf și Wolfgang Zimmermann, iar organizator este Rudolf Gräf. Au colaborat la demersul istoric Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Institutul de Studii Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu, Institutul de Studii Sud-Est Europene și Arhivele Naționale ale României.
Printre exponate se află numeroase hărți și planuri inițiate în scopuri militare de margrafii Casei de Baden, păstrată astăzi la Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe și la Biblioteca Landului Baden. Alături de acestea, sunt aduse exponate din colecția Institutului de Istorie și Studii Regionale al Șvabilor Dunăreni din Tübingen, precum și din două valoroase colecții private: colecția dr. Mathias Beer (Tübingen) și colecția dr. Ovidiu Șandor (Timișoara).
Biblioteca Națională a României îmbogățește expoziția cu 12 piese valoroase aflate în patrimoniul său (Cabinetul Hărți - Colecții Speciale). Expoziția invită la o călătorie de-a lungul fluviului, într-o zonă a continentului rămasă în multe privințe „necunoscută”. În cadrul conflictelor militare cu Imperiul Otoman, părți întinse ale Europei sud-estice au fost cucerite în secolul al XVIII-lea în beneficiul Imperiului Habsburgic.
Se pune problema percepției actuale asupra spațiului Dunării mijlocii și de jos, dar și asupra Europei de sud-est, în general, asupra imaginilor cartografice referitoare la această regiune. Expoziția își asumă, astfel, funcția de liant între Orient și Occident, rol pe care l-a avut, de altfel, și marele fluviu în veacurile al XVII-lea și al XVIII-lea.
Textele exponatelor sunt bilingve (în germană și engleză).
Expoziția poate fi vizitată până pe 15 octombrie 2019, intrarea fiind liberă.
Proiectul #DobrogeaAcademică,asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţiiromâneşti - Academia Română - și promovarea activităților și preocupărilor actuale ale celei mai prestigioase instituții de cultură și știință.
Sursa foto: Facebook / Biblioteca Națională a României
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii