#DobrogeaAcademică Vernisajul unei expoziţii cu mesaj profund - „Din lumea presei româneşti. 191 de ani”, la Biblioteca Academiei Române (document)
#DobrogeaAcademică: Vernisajul unei expoziţii cu mesaj profund - „Din lumea presei româneşti. 191 de ani”,
10 Feb, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3763
Marime text
La finele acestei săptămâni, Biblioteca Academiei Române va fi gazda unui eveniment în premieră pentru acad. Nicolae Noica, proaspătul director al acestui templu al istoriei, culturii şi civilizaţiei româneşti şi universale, prin cele peste 15 milioane de unităţi pe care le adăposteşte.
Deşi cu vocaţie de constructor ca inginer, profesorul Nicolae Noica (CV în secţiunea Documente) este un asiduu cercetător al arhivelor, de unde a adus în lumina tiparului adevăruri de patrimoniu despre celebre construcţii ce au făcut faima Bucureştilor sfârşitului de secol al XIX-lea şi în anii interbelici, afirmându-se astfel drept un veritabil istoric al zidirilor. Este autorul a 17 lucrări publicate şi aduce prin volumele sale în atenţia generaţiei de azi clădiri, veritabile opere de arhitectură şi inginerie definitorii perioadei de mare avânt şi afirmare a spiritului românesc din deceniile regalităţii.
Ales în septembrie 2019 membru de onoare al Academiei Române şi în urmă cu o lună director al Bibliotecii Academiei Române, inginerul constructor, profesor universitar, scriitor, om politic, fost ministru al Lucrărilor Publice, Nicolae Noica a avut iniţiativa organizării unui vernisaj omagiu adus presei româneşti din toate timpurile, prin Serviciul Catalogare-Clasificare Periodice, Foi volante şi Serviciul Manuscrise, Carte-Rară ale Bibliotecii Academiei Române.
Joi, 13 februarie, de la ora 11, la vernisaj, vor lua cuvântul preşedintele Academiei Române, academicianul Ioan-Aurel Pop, şi academician Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române.
Expoziţia „Din lumea presei românești - 191 de ani” vizează reliefarea modului în care presa românească a reflectat momente decisive din istoria românilor şi transformarea societăţii româneşti, într-o evoluţie de aproape două secole. Sunt selectate numere reprezentative din peste 70 de periodice care pun în lumină Revoluţia de la 1848, Unirea de la 1859, Războiul de Independentă, Primul Război Mondial, Marea Unire de la 1918, perioada interbelică, cele 8 decenii de regalitate, al Doilea Război Mondial.
O secţiune specială este rezervată „Monitorului Oficial“, fiind expuse numerele în care au fost publicate primele trei Constituţii ale României moderne: Constituţia de la 1866, Constituţia de la 1923 şi Constituţia de la 1938.
Momentul 23 august 1944, care a marcat instaurarea regimului comunist în România, este tratat în oglindă, prin raportare la anul 1989 şi la Revoluţia din decembrie. Sunt confruntate, astfel, două limite temporale care circumscriu o fractură istorică de 45 de ani. Interesantă este, în acest context, expunerea paralelă a ediţiilor de dimineaţă şi de seară ale câtorva publicaţii din data de 21 decembrie 1989, care ilustrează schimbarea bruscă de atitudine şi metamorfoza politicii editoriale: „Libertatea“, „România liberă“, „Scânteia poporului“, „Scânteia tineretului“, „Tineretul liber“, „Adevărul“.
Expoziţia va fi găzduită de Sala „Theodor Palldy“, a Bibliotecii Academiei Române, din Calea Victoriei, nr. 125 şi poate fi vizitată în perioada 13-21 februarie 2020, de luni până vineri, între orele 10-16. Intrarea este liberă.
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
Citeşte şi:
#DobrogeaAcademică În şcoli constănţene a fost marcat centenarul Institutului de Istorie al Academiei Române „George Bariţiu” din Cluj-Napoca (galerie foto)
#DobrogeaAcademică Declaraţia Academiei Române privind unitatea limbii române. „Istoria şi realitatea nu pot urmări decât criteriul adevărului omeneşte posibil”
#DobrogeaAcademică Alegeri de noi membri ai Academiei Române
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii