Doina Jela, la ceas aniversar Scriitoarea constănțeană împlinește 72 de ani
Doina Jela, la ceas aniversar: Scriitoarea constănțeană împlinește 72 de ani
01 Mar, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
1883
Marime text
- Doina Jela a fost profesoară de română și franceză
- A debutat în presă la revista „Luceafărul”, în anul 1989
- Ea și-a făcut o misiune din a reliefa publicului suferințele prin care au trecut mai mulți români în perioada vechiului regim
Doina Jela s-a născut în anul 1951, în prima zi a primăverii.
S-a născut în localitatea Vadu, județul Constanța, în familia Tudorei și a lui Ion Enache.
Studiile elementare și medii le-a făcut în Vadu, Lumina și Năvodari. Ulterior, a plecat în București, unde s-a înscris la Facultatea de Limbi Străine, secția franceză-română, din cadrul Universității București. A absolvit în anul 1974.
Ea a lucrat ca profesoară la școala medie din Valea Dacilor, unde a predat româna și franceza, în perioada 1974-1985. Apoi, timp de cinci ani a fost profesor suplinitor la mai multe școli gimnaziale din Constanța.
A debutat în presă în anul 1989, la revista „Luceafărul”.
După un an, se muta la publicația „Tomis”, unde a lucrat ca redactor până în 1993.
În 1997 a devenit colaborator ca redactor asociat la editura Humanitas, iar un an mai târziu, se ocupa de coordonarea colecțiilor „Procesul comunismulu”, „Memorii, jurnale” și al seriei „Istorie”.
A obținut premiul organizatorilor la prima ediție a concursului de proză „Marin Preda” (1982) și premiul de onoare pe anul 1996, oferit de Asociația Internațională a Scriitorilor și Oamenilor de Artă Români.
După Revoluție, Doina Jela a colaborat cu proză, recenzii, cronici, note de lectură și interviuri pentru: „Tomis”, „România literară”, „Contemporanul”, „Amfiteatru”, „Familia”, „22”, „Arca”, „Observator” și „Vatra”.
Scriitoarea publica, în anul 2001, la editura Humanitas, volumul „Lexiconul negru”, inclus în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța. Face parte din colecția „Procesul comunismului”. Această lucrare cuprinde peste 1.700 de portrete de anchetatori, gardieni, temniceri și torționari. Această realizare a solicitat o muncă intensă de jurnalist și de reporter, o „scormonire” a unei întregi bibliografii a Gulagului românesc.
Au fost consultate, astfel, sute de lucrări memorialistice, istoriografice și de analiză, publicații, culegeri de documente, arhive, corespondență, dar și mărturii orale ale unor persoane care au avut legătură cu demersul curajos al autoarei.
Doina Jela face parte dintre cei, foarte puțini, care și-au făcut, din studierea și rememorarea istoriei violenței și a crimei sistematice din perioada comunistă, o misiune de credință, dusă la capăt fără teamă și cu sentimentul unei datorii de onoare față de suferința și multitudinea victimelor tăcute ale regimului nu de mult apus. Ea este convinsă că rezistența prin memorie este singura care ne poate salva. „Nu suntem decât memorie”, declară autoarea, iar societatea poate merge mai departe doar prin exponenții săi care nu vor accepta ca, peste mărturiile atroce ale trecutului, să se aștearnă praful uitării.
„Lexiconul negru” a apărut în două ediții succesive la aceeași editură.
Alte volume publicate de Doina Jela sunt:
- „Cazul Nichita Dumitru. Încercare de reconstituire a unui proces comunist. 29 august – 1 septembrie 1952” (București, editura Humanitas, 1995);
- „Telejurnalul de noapte” (Iași, Editura Polirom, 1997);
- „Această carte care ne leagă. Reconstituirea unui asasinat” (București, editura Humanitas, 1998);
- „Ghidul viitorului student” (București, editura Humanitas, 1998);
- „O sută de zile cu Monica Lovinescu” (București, ediutra Vremea, 2008);
- „Oleg Danovski: Omul, Artistul, Legenda” (Editura Curtea Veche Publishing, Revista Teatrul azi, 2011);
- „Villa Margareta” (Iași, Editura Polirom, 2015);
- „Efectul fluturelui” (Iași, Editura Polirom, 2018) etc.
Citește și:
#citeșteDobrogea La mulți ani, Doina Jela! Un gând bun de-acasă, la o aniversare specială
#citeșteDobrogea Scriitoarea Doina Jela, la ceas aniversar. Dobrogeni cu care ne mândrim
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii