Dorin Anastasiu, artistul care a obținut numeroase premii la festivaluri, printre care și Festivalul Mamaia
Dorin Anastasiu, artistul care a obținut numeroase premii la festivaluri, printre care și Festivalul Mamaia
05 Jul, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1251
Marime text
- Cariera sa artistică s-a întins peste cinci decenii, timp în care a scos sute de melodii. Printre cele mai importante se numără: „Plop înfrânt”, „Tablouri”, „Într-o zi, când m-am născut”, „Un acoperiș” și „Ceramică”
- Anul 1968 a reprezentat o bornă în cariera lui Dorin Anastasiu. Atunci s-a angajat la Teatrul „Ion Vasilescu” din București, unde a participat, în calitate de solist vocal și actor, la numeroase spectacole și a câștigat premiul I la secțiunea „Interpretare” a festivalului Mamaia
Dorin Anastasiu a venit pe lume într-o zi de 6 iulie 1943, în „inima Olteniei”, la Craiova.
Cariera sa artistică s-a întins peste cinci decenii, timp în care a scos sute de melodii. Printre cele mai importante se numără: „Plop înfrânt”, „Tablouri”, „Într-o zi, când m-am născut”, „Un acoperiș” și „Ceramică”.
Activitatea a fost încununată de premii obținute la numeroase festivaluri, printre care și Festivalul de Muzică Ușoară Mamaia.
Dorin Anastasiu a fost fiul ofițerului în Armata Regală a României, Nicolae Vintilă Anastasiu, și al Mariei Florica Anastasiu. Copilăria lui a fost una greu încercată, fiind contemporan cu întâmplările celui de-Al Doilea Război Mondial. La vârsta de trei ani, comuniștii au confiscat averile părinților și familia a fost mutată la comun cu alte familii în alte situații similare.
Gena artistică a fost moștenită de la părinți, iar mama lui i-a insuflat pasiunea față de muzică și actorie. Astfel, din 1954 și până în 1957, Dorin Anastasiu a studiat la Școala de Coregrafie din București, iar în 1961 a absolvit Liceul „Ion Neculce”. A început apoi cursurile la Facultatea de Instalații din cadrul Institutului de Construcții din București. În paralel, a început activitatea de artist amator la Casa de Cultură a Tineretului „I.V. Stalin” și s-a alăturat echipei artistice de amatori din cadrul Intreprinderii de Instalații București. Totodată, a făcut și Școala Populară de Artă din București (secția de teatru – profesor Cornelia Mănescu și secția de muzică ușoară – profesor Florica Orăscu).
În anul 1966, a obținut premiul I la Festivalul Studențesc, mai întâi faza pe București, iar apoi faza pe țară.
A debutat un an mai târziu cu melodia „Ploaia și noi” ( de Vasile Vasilache jr.) și peste alt an a debutat și la televizune, în cadrul emisiunii „Emoții în premieră”.
Anul 1968 a reprezentat o bornă în cariera lui Dorin Anastasiu. Atunci s-a angajat la Teatrul „Ion Vasilescu” din București, unde a participat, în calitate de solist vocal și actor, la numeroase spectacole și a câștigat premiul I la secțiunea „Interpretare” a festivalului Mamaia. De aici, a început călătoria pe un drum profesional glorios, ce a continuat până în anii `80.
În acea perioadă, artistul s-a transferat la Estrada Armatei, unde a participat la spectacole și numeroase turnee, în țări precum URSS, Polonia, Bulgaria, Tunisia, Congo, Camerun, Germania, Austria, Spania și Israel. În paralel, a întreținut o colaborare cu Teatrul de revistă „Constantin Tănase”.
La începutul anilor `90, Dorin Anastasiu s-a angajat la Teatrul Alexandru Davila din Pitești, prin intermediul căruia a participat la Festivalul Teatrelor de Revistă în anul 1994, la care a obținut premiul I.
În anii de după Revoluție, Anastasiu a început să colaboreze cu posturile TV Antena 1 și TVR.
După anul 2000, aparițiile din TV s-au rărit, el fiind invitat la diferite emisiuni ale posturilor PRO TV, Antena 1, Euforia, TVH, DDTV, TVR1, Național TV, TVR Internațional.
Până la deces, Dorin Anastasiu a fost profesor de canto, pregătind copii și tineri pentru diferite emisiuni și concursuri.
El a decedat pe 17 septembrie 2021, în București.
Citește și:
In memoriam Dan Iagnov, compozitorul melodiei „Când vine seara”, populară în cadrul Festivalului Mamaia și al altor șlagăre celebre
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii