Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:58 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Dan Iagnov, compozitorul melodiei „Când vine seara”, populară în cadrul Festivalului Mamaia și al altor șlagăre celebre

ro

18 Feb, 2024 17:00 1650 Marime text
Foto: wikipedia
  • În calitate de compozitor, Dan Iagnov a compus peste 300 de cântece, unul de succes fiind „Când vine seara”. Acesta a fost interpretat de 67 de concurenți din peste 100 înscriși la secțiunea interpretare a Festivalului Mamaia, în faza selecției. La sfârșit, o parte din membrii juriului s-au urcat pe scenă și au interpretat și ei melodia, caz unic în istoria festivalului
  • Compozitorul a obținut mai multe premii de-a lungul timpului la Festivalul Mamaia, premiul melodia anului acordat de Radio România Actualități pentru piesa „Te chem” (1999) și premiul televiziunii române (1996)
 
Dan Iagnov, născut ca Dan Ion Marcu, a venit pe lume într-o zi de 6 februarie 1935, la București.
 
Capitala României și Timișoara au fost orașele în care reputatul compozitor și-a petrecut anii copilăriei și ai adolescenței. El a terminat Liceul „Nikos Beloiannis” din Timișoara, promoția 1953. Ulterior, a absolvit Facultatea de Construcții Civile și Industriale și a obținut titlul de Inginer Constructor în specialitatea Construcții Civile și Industriale.
 
Dan Iagnov și-a manifestat încă din copilărie latura artistică, în special în domeniul muzicii. A luat lecții de pian, în particular, încă de la vârsta de cinci ani cu Lidia Cristian și apoi cu Magda Nicolau, două pianiste de renume. De asemenea, a luat lecții particulare de armonie și compoziție cu Alexandru Pașcanu, care era profesor de armonie la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București. Debutul ca pianist al lui Dan Iagnov a fost consemnat în 1980.
 
În calitate de compozitor, Dan Iagnov a compus peste 300 de cântece, unul de succes fiind „Când vine seara”. Acesta a fost interpretat de 67 de concurenți din peste 100 înscriși la secțiunea interpretare a Festivalului Mamaia, în faza selecției. La sfârșit, o parte din membrii juriului s-au urcat pe scenă și au interpretat și ei melodia, caz unic în istoria festivalului.
 
Alte câtece celebre pe care le-a compus sunt: „Mâine”, „Cât aș fi vrut”, „Eu vreau să-ți spun că te ador”, „Și între noi mai e un pas”, „Te chem”, „Continent pierdut”, „Cântec de Crăciun”, „Nu mai știu ce-i bine și ce-i rău”, „Totul e perfect”, „E iarnă iar și seară iar”, „Sunt doar un poet”, „Baladă pentru Sanda”, „N-a fost iubire”, „Te voi găsi”, „Primul pas”, „Nu regret”, „Noaptea îmi bate-n geam”, „Și dacă vei pleca”, „Regretele târzii”, „Singur printre oameni”, „Ți-am dăruit o floare”, „Ah, femeia!” etc.
 
Pentru Angela Similea și Ștefan Iordache, Dan Iagnov a scris musicalul „Adio femei” în colaborare cu Dan V. Dumitriu, în regia lui Mihai Berechet de la Teatrul Național București.
 
Compozitorul a obținut mai multe premii de-a lungul timpului la Festivalul Mamaia, premiul melodia anului acordat de Radio România Actualități pentru piesa „Te chem” (1999) și premiul televiziunii române (1996).
 

Dan Iagnov a părăsit această lume pe 19 februarie 2012, la vârsta de 77 de ani.
 
Citește și:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii