Ecaterina Lupu, actriță la Teatrul de Stat Constanța, selectată pentru programul 10 pentru Film, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania
Ecaterina Lupu, actriță la Teatrul de Stat Constanța, selectată pentru programul 10 pentru Film, în cadrul
12 Jun, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1739
Marime text
- Ecaterina Lupu va participa la acest program alături de alți nouă actori
- Ei vor veni la festival, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie
Ecaterina Elena Lupu, actriță la Teatrul de Stat Constanța, a fost selectată de Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) pentru programul 10 pentru Film.
Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a festivalului, dar și pe cea a actriței și a Teatrului de Stat Constanța.
Ecaterina Lupu va participa la acest program alături de alți nouă actori. Este vorba despre: Iasmina Crețoi (de la Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis, București), Zoltan Deak (Teatrul Tamasi Aron – Compania M Studio, Sfântu Gheorghe), Radu Fărcane (Centrul de Creație Maidan, Cluj – Napoca, Teatrul Apropo, București), Oana Jipa (Teatrul Andrei Mureșanu – Sfântu Gheorghe), Silvia Luca (Teatrul Mihai Eminescu, Botoșani), Silvana Negruțiu (Teatrul Bulandra, București), Ana Bianca Popescu (Teatrul Mic, București), Liviu Romanescu (Vanner Collective, București) și Balazs Varga (Teatrul Național Târgu – Mureș – Compania Tompa Miklos).
Despre Ecaterina Lupu
Potrivit Teatrului de Stat Constanța, Ecaterina Lupu s-a născut în Bacău, pe data de 21 martie 1997.
A practicat mai întâi dansul, apoi a cochetat cu regia și în prezent joacă pe scenă.
După absolvirea UNATC din 2019, Ecaterina Lupu a ajuns la Constanța, fiind distribuită în spectacolele „Lasă-mă să intru”, „Jocuri în curtea din spate” și „Doi tineri din Verona”. În aceste producții, a colaborat cu regizorii Vlad Cristache, Diana Mititelu și Alexandru Mâzgăreanu.
„O putem aplauda și în „8 Tați”, regia Irisz Kovacs, „Goi Pușcă”, regia Vlad Cristache, #acedesiguranță, regia Bobi Pricop, „Prometeu'22”, regia Gábor Tompa, „Universuri paralele”, regia Radu Iacoban, „10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia”, regia Elena Morar și Gabriel Sandu, „Trilogia Belgrădeană”, regia Erwin Șimșensohn”, menționează Teatrul de Stat Constanța. De asemenea, a jucat și în „A douăsprezecea noapte”, spectacol regizat de Andrei Șerban.
„Ecaterina e înfometată, deși hrănită bine de rolurile sale, nu îndestulată, totdeauna nemulțumită, dar veșnic recunoscătoare”, mai transmite Teatrul de Stat Constanța.
10 pentru Film
Programul 10 pentru Film, descris pe site-ul tiff.ro ca „o oportunitate excelentă pentru actorii de teatru din România” își continuă misiunea la TIFF.23.
Au fost selectați 10 actori aflați fie la debut, fie care au interpretat până acum roluri secundare în cinema.
Ei vor veni la festival, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.
Actorii au fost propuși și selectați de un grup de profesioniști din teatru și film precum: Tudor Giurgiu (regizor și producător), Iulia Popovici, Cristina Rusiecki, Oana Stoica (critici de teatru), Domnica Cîrciumaru (directoarea de casting) și Răzvan Penescu (editorul portalului LiterNet).
Coordonatoarea proiectului 10 pentru Film este Cătălina Brândușoiu.
De-a lungul ultimilor ani, 110 actori au făcut parte din programul 10 pentru Film, iar mulți dintre ei au interpretat ulterior roluri de succes în lungmetraje și seriale TV apreciate. Dintre aceștia, îi amintim pe: Alex Calangiu (premiul Gopo pentru Cel mai bun Actor, pentru rolul din Libertate, în regia lui Tudor Giurgiu), Elena Purea (Tata mută munții), Bogdan Farcaș (Neidentificat), Csaba Ciugulitu (Valan – Valea sufletelor, Între Chin și Amin), Cristian Balint (The Blacklist), Rareș Andrici (Bacalaureat), Vlad Bălan (Valea Mută), Nicoleta Lefter (Contracandidații, Povestea unui pierde-vară), Maria Obretin (The Nun, Umbre, 6,9 pe scara Richter), Carmen Florescu (Parking), Silvana Mihai (Mia își ratează răzbunarea, Umbre), sau Ana Covalciuc (Câteva conversații despre o fată foarte înaltă).
Istoricul TIFF
Conform datelor de pe site-ul oficial, Festivalul Internațional de Film Transilvania a fost fondat în anul 2002. Este primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din regiune, cu peste 100.000 de participanți la fiecare ediție.
Din 2002, TIFF are loc anual în inima Transilvaniei, în Cluj – Napoca. Orașul a intrat, în anul 2021, în rețeaua UNESCO City of Film, datorită acestui festival.
„Deschis marelui public, dar și profesioniștilor din industrie, Festivalul Internațional de Film Transilvania aduce pe ecrane la fiecare ediție, timp de 10 zile, peste 250 de filme, cine-concerte și concerte, dar și evenimente conexe cum sunt expozițiile de artă sau întâlnirile dintre creatorii de film și public”, se arată pe site.
Ediția cu numărul 23 a Festivalului Internațional de Film Transilvania se va desășura între 14 – 24 iunie 2024.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Ramona Niculae, una din nominalizările Teatrului de Stat Constanța, a primit Premiul UNITER „Cel mai bun debut”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii