Ecouri şi impresii ale celor prezenţi la eveniment Documentarul „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, proiectat în sala „Remus Opreanu“ a Prefecturii Constanţa (galerie foto)
Ecouri şi impresii ale celor prezenţi la eveniment: Documentarul „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, proiectat
07 Nov, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
2614
Marime text
Prefectura Constanţa s-a alăturat proiectului iniţiat şi finanţat de cotidianul ZIUA de Constanţa de a celebra, cu prilejul Zilei Dobrogei şi în an centenar, personalitatea istoricului Adrian V. Rădulescu.
Astfel, ieri, în sala „Remus Opreanu“ a avut loc vizionare specială a documentarului omagial „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“. La eveniment au participat profesorul universitar Anca Constantin, fiica istoricului Adrian V. Rădulescu, prefectul judeţului Constanţa, Dan Jeacă, preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu, reprezentanţi ai deconcentratelor, dar şi ai minorităţilor din Dobrogea, Gabriela Bucovală - inspector şcolar general al ISJ Constanţa, Danuţ Popa - şeful ISU Dobrogea, Adrian Chelu - reprezentant al IJJ Constanţa, Harry Boiagian - inspectorul-şef al Inspectoratului Judeţean în Construcţii (ISC) Constanţa, Lucian Lungoci - administratorul special al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, Anton-Traian Antoniadis, preşedintele Comunităţii Elene „Elpis“ Constanţa, Nicolae Ariton - preşedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni din Constanţa, Liliana Piscanu - şef serviciu în cadrul Prefecturii Constanţa, Dan Cojocaru, coordonatorul Centrului pentru Tineret „Jean Constantin“.
În debutul evenimentului, profesorul universitar Anca Constantin, fiica istoricului Adrian V. Rădulescu, a vorbit celor prezenţi despre moştenirea tatălui său.
„Distins auditoriu, întreaga campanie dedicată tatălui meu a fost o minunată surpriză pentru mine. În aceste timpuri în care societatea se grăbeşte către viitor, în care cei mai mulţi se concentrează pe propria persoană, am avut norocul să întâlnesc oameni mărinimoşi, iubitori de cultură, care îşi îndreaptă privirea, cu preţuire spre trecut. Evocarea personalităţii tatălui meu, Adrian V. Rădulescu, pe care ziarul ZIUA de Constanţa a realizat-o cu atâta profesionalism, este o dovadă că, totuşi, dragostea de oameni rămâne perenă.
A fost un om generos, cu un suflet mare, care putea cuprinde atât prietenii, cât şi neprietenii. De aceea, cred că numai oameni cu aceeaşi structură sufletească puteau să-l readucă în atenţia societăţii dobrogene şi să-i cinstească munca. Am petrecut 40 de ani alături de tata şi am fost martoră la realizările lui profesionale, la bucuriile şi dezamăgirile pe care le-a resimţit în timpul eforturilor susţinute pentru restaurarea monumentului Tropaeum Traiani, pentru construcţia muzeelor de la Adamclisi, Histria, dezvoltarea si ridicarea Ia rang de muzeu naţional a MINAC, pentru înfiinţarea UOC, a Bibliotecii Judeţene Constanţa, ridicarea Ia grad de episcopie a vicariatului de Ia Constanţa şi apoi Ia rang de Arhiepiscopie. Ca să enumăr numai câteva din actele sale de ctitorie.
Remarcabil la tata, pe lângă erudiţia şi talentul lui oratoric, care i-au dat unicitate, atât în ţară, cât şi în străinătate, a fost modul lui altruist de gândire. Gândea pentru oameni, cu o perspectivă largă, luând ca măsură deceniile şi secolele, aşa cum numai un istoric poate s-o facă. Şi-a dorit înfiinţarea UOC pentru a veni în întâmpinarea acelor copii care doresc să studieze, dar care nu-şi permit să plece de acasă, din Dobrogea, dar şi pentru ca un for de educaţie superioară contribuie la înflorirea culturală a regiunii noastre. A iubit Dobrogea şi i-a dedicat întreaga activitate.
Vin în faţa dumneavoastră cu inima plina de bucurie şi mă înclin în faţa echipei ZIUA de Constanţa şi a colaboratorilor ei, IMAGO Studio, cei care au realizat întreaga campanie şi cununa acesteia, documentarul! Îmi exprim gratitudinea faţă de autorităţile locale, reprezentate de domnul preşedinte al CJC şi de domnul primar, care au sprijinit acest demers de recuperare a istoriei.
Mulţumesc tuturor celor care au contribuit Ia această evocare cu amintirile, dar şi cu un strop din inimile lor. Preţuiesc fiecare persoană din această sală, fiecare persoană care îndreaptă acum un gând frumos către tatăl meu. Îmi lipseşte în fiecare moment, dar sper ca munca lui să fie cunoscută şi apreciată de generaţiile tinere. Am credinţa că iniţiativa ziarului ZIUA va deveni o tradiţie, iar pentru tineri, un imbold în a-şi onora înaintaşii“, a declarat Anca Constantin, fiica istoricului Adrian V. Rădulescu.
„Filmul este interesant, promovează o personalitate marcantă pentru Dobrogea, care a contribuit la refacerea moştenirii culturale. Este o iniţiativă lăudabilă a cotidianului Ziua de Constanţa şi merită văzut“, a declarat inspectorul-şef al ISU „Dobrogea“ col. Popa Daniel Gheorghe.
„Orice iniţiativă are ZIUA de Constanţa este bine primită de către toţi. Şi sperăm să ia din tot mediul şi să facă asemenea lucruri care sunt, în timp, de o valoare excepţională“, a punctat Anton-Traian Antoniadis, preşedintele Comunităţii Elene „Elpis“ Constanţa.
„Este o iniţiativă interesantă, care merită să fie promovată şi pe la şcoli, tocmai pentru a avea această aplecare către copii. Poate unii dintre ei au acest simţ al istoriei şi al arheologiei. Acest proiect va fi ca un drum de a-i ghida pe această linie. Este o iniţiativă bună“, a subliniat Nicolae Ariton, preşedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni din Constanţa.
„Un film emoţionant şi excelent realizat, despre un OM marcant pentru Dobrogea şi nu numai! O lecţie de istorie, de cultură, de viaţă“, ne-a spus Maria Tomescu, de la Centrul Meteorologic Zonal Dobrogea.
„Proiectul este extrem de interesant, un documentar atât de excepţional. Doresc să mulţumesc cotidianului ZIUA de Constanţa şi pentru parteneriatul pe care îl are cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, dar şi pentru toate lecţiile de istorie pe care elevi vor avea prilejul să le vadă prin proiectarea filmului în şcoli“, a menţionat Gabriela Bucovală, inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa.
„Un film foarte frumos. Felicit cotidianul ZIUA de Constanţa, care a susţinut acest film şi campania. Avem nevoie de modele“, a comentat Lucian Lungoci - administratorul special al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa.
„L-am cunoscut pe Adrian V. Rădulescu în anul 76-77, când se refăcea monumentul de la Adamclisi. Nu doar pe mine m-a impresionat, ci şi pe oameni care lucrau cu el. Filmul redă personalitatea lui Adrian V. Rădulescu exact aşa cum a fost, iar persoanele care au vorbit despre el au completat caracterul lui“, a punctat Maria Moraru, secretară a Comunităţii Bulgarilor din Constanţa.
„Un proiect frumos al cotidianului ZIUA de Constanţa. Un proiect emoţionat, prin aducerea în memoria constănţenilor a istoriei. Un proiect care continuă iniţiativa de anul trecut a cotidianului ZIUA de Constanţa şi care se înscrie în celebrarea evenimentului ZIUA Dobrogei“, a subliniat Liliana Piscanu - şef serviciu în cadrul Prefecturii Constanţa.
„Suntem extraordinar de încântaţi că am găzduit acest eveniment, că am adus la lumină personalitatea excepţională a lui Adrian V. Rădulescu. Cu siguranţă vom privi tot ce se întâmplă în Constanţa, de acum încolo, cu alţi ochi, mult mai profund şi mai recunoscători pentru realizările pe care le-a conturat ca să ne putem bucura de ele. Excepţională a fost şi prezentarea doamnei Anca Constantin, care ne-a emoţionat cu amintirile dumneaei despre Adrian V. Răduescu în calitate de tată, nu numai de istoric, care şi-a urmat vocaţia, fiind un om dăruitor“, ne-a dezvăluit Zinaida Feodot, purtătoarea de cuvânt a Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa.
„Cred că este a patra oară când văd filmul. Un film făcut să te impresioneze de fiecare dată când îl revezi. Felicitările mele realizatorilor acestui film pentru că ştiu că nu au prea multe materiale pe care să le folosească. Cele pe care le-au avut au fost atât de bine puse în valoare în film, încât, de fiecare dată, descoperi ceva nou. Dacă ţi-a scăpat ceva, cu siguranţă, la următoarea vizionare a filmului, vezi altceva, alt eveniment important din viaţa, realizările şi moştenirea lui Adrian V. Rădulescu ctitorul“, a precizat Dan Cojocaru, coordonatorul Centrului pentru Tineret „Jean Constantin“.
Campania şi-a atins idealul de la care a pornit, şi anume atribuirea numelui său şcolii gimnaziale din localitatea Dorobanţu, judeţul Călăraşi, locul său natal, dar şi cu un film documentar finanţat de ZIUA de Constanţa şi realizat de Imago Studio. În urmă cu o lună, ZIUA de Constanţa lansa, în deschiderea Sesiunii ştiinţifice internaţionale Pontica 51, organizată de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, primul film documentar dedicat unei personalităţi a Dobrogei.
În Biblioteca Virtuală a site-ului ZIUA de Constanța, la secţiunea dedicată lui Adrian Rădulescu - Ctitorul, sunt disponibile evocări despre acesta, cartea Istoria Dobrogei, scrisă de Adrian Rădulescu şi Ion Bitoleanu, precum şi un album cu fotografii foarte valoroase care îl înfăţişează pe marele istoric Adrian Rădulescu în diferite ipostaze.
Citeşte şi:
Prefectura Constanţa se alătură proiectului ZIUA de Constanţa Vizionare specială a documentarului „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, în sala „Remus Opreanu“
AdrianV.Rădulescu - ctitorul De Ziua Educaţiei 2018, Adrian V. Rădulescu devine patronul spiritual al şcolii din comuna în care s-a născut (galerie foto)
Dobrogea Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările
#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Premieră în istoria Pontica - „Mass-media, autoritatea constănţeană, comunitatea academică şi mediul universitar şi-au dat mâna“ (galerie foto)
#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Consilierii judeţeni constănţeni, invitaţi în redacţia ZIUA de Constanţa să-l cunoască pe omul care a scris istorie pentru Dobrogea (document + galerie foto)
Astfel, ieri, în sala „Remus Opreanu“ a avut loc vizionare specială a documentarului omagial „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“. La eveniment au participat profesorul universitar Anca Constantin, fiica istoricului Adrian V. Rădulescu, prefectul judeţului Constanţa, Dan Jeacă, preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu, reprezentanţi ai deconcentratelor, dar şi ai minorităţilor din Dobrogea, Gabriela Bucovală - inspector şcolar general al ISJ Constanţa, Danuţ Popa - şeful ISU Dobrogea, Adrian Chelu - reprezentant al IJJ Constanţa, Harry Boiagian - inspectorul-şef al Inspectoratului Judeţean în Construcţii (ISC) Constanţa, Lucian Lungoci - administratorul special al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, Anton-Traian Antoniadis, preşedintele Comunităţii Elene „Elpis“ Constanţa, Nicolae Ariton - preşedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni din Constanţa, Liliana Piscanu - şef serviciu în cadrul Prefecturii Constanţa, Dan Cojocaru, coordonatorul Centrului pentru Tineret „Jean Constantin“.
În debutul evenimentului, profesorul universitar Anca Constantin, fiica istoricului Adrian V. Rădulescu, a vorbit celor prezenţi despre moştenirea tatălui său.
„Distins auditoriu, întreaga campanie dedicată tatălui meu a fost o minunată surpriză pentru mine. În aceste timpuri în care societatea se grăbeşte către viitor, în care cei mai mulţi se concentrează pe propria persoană, am avut norocul să întâlnesc oameni mărinimoşi, iubitori de cultură, care îşi îndreaptă privirea, cu preţuire spre trecut. Evocarea personalităţii tatălui meu, Adrian V. Rădulescu, pe care ziarul ZIUA de Constanţa a realizat-o cu atâta profesionalism, este o dovadă că, totuşi, dragostea de oameni rămâne perenă.
A fost un om generos, cu un suflet mare, care putea cuprinde atât prietenii, cât şi neprietenii. De aceea, cred că numai oameni cu aceeaşi structură sufletească puteau să-l readucă în atenţia societăţii dobrogene şi să-i cinstească munca. Am petrecut 40 de ani alături de tata şi am fost martoră la realizările lui profesionale, la bucuriile şi dezamăgirile pe care le-a resimţit în timpul eforturilor susţinute pentru restaurarea monumentului Tropaeum Traiani, pentru construcţia muzeelor de la Adamclisi, Histria, dezvoltarea si ridicarea Ia rang de muzeu naţional a MINAC, pentru înfiinţarea UOC, a Bibliotecii Judeţene Constanţa, ridicarea Ia grad de episcopie a vicariatului de Ia Constanţa şi apoi Ia rang de Arhiepiscopie. Ca să enumăr numai câteva din actele sale de ctitorie.
Remarcabil la tata, pe lângă erudiţia şi talentul lui oratoric, care i-au dat unicitate, atât în ţară, cât şi în străinătate, a fost modul lui altruist de gândire. Gândea pentru oameni, cu o perspectivă largă, luând ca măsură deceniile şi secolele, aşa cum numai un istoric poate s-o facă. Şi-a dorit înfiinţarea UOC pentru a veni în întâmpinarea acelor copii care doresc să studieze, dar care nu-şi permit să plece de acasă, din Dobrogea, dar şi pentru ca un for de educaţie superioară contribuie la înflorirea culturală a regiunii noastre. A iubit Dobrogea şi i-a dedicat întreaga activitate.
Vin în faţa dumneavoastră cu inima plina de bucurie şi mă înclin în faţa echipei ZIUA de Constanţa şi a colaboratorilor ei, IMAGO Studio, cei care au realizat întreaga campanie şi cununa acesteia, documentarul! Îmi exprim gratitudinea faţă de autorităţile locale, reprezentate de domnul preşedinte al CJC şi de domnul primar, care au sprijinit acest demers de recuperare a istoriei.
Mulţumesc tuturor celor care au contribuit Ia această evocare cu amintirile, dar şi cu un strop din inimile lor. Preţuiesc fiecare persoană din această sală, fiecare persoană care îndreaptă acum un gând frumos către tatăl meu. Îmi lipseşte în fiecare moment, dar sper ca munca lui să fie cunoscută şi apreciată de generaţiile tinere. Am credinţa că iniţiativa ziarului ZIUA va deveni o tradiţie, iar pentru tineri, un imbold în a-şi onora înaintaşii“, a declarat Anca Constantin, fiica istoricului Adrian V. Rădulescu.
„Filmul este interesant, promovează o personalitate marcantă pentru Dobrogea, care a contribuit la refacerea moştenirii culturale. Este o iniţiativă lăudabilă a cotidianului Ziua de Constanţa şi merită văzut“, a declarat inspectorul-şef al ISU „Dobrogea“ col. Popa Daniel Gheorghe.
„Orice iniţiativă are ZIUA de Constanţa este bine primită de către toţi. Şi sperăm să ia din tot mediul şi să facă asemenea lucruri care sunt, în timp, de o valoare excepţională“, a punctat Anton-Traian Antoniadis, preşedintele Comunităţii Elene „Elpis“ Constanţa.
„Este o iniţiativă interesantă, care merită să fie promovată şi pe la şcoli, tocmai pentru a avea această aplecare către copii. Poate unii dintre ei au acest simţ al istoriei şi al arheologiei. Acest proiect va fi ca un drum de a-i ghida pe această linie. Este o iniţiativă bună“, a subliniat Nicolae Ariton, preşedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni din Constanţa.
„Un film emoţionant şi excelent realizat, despre un OM marcant pentru Dobrogea şi nu numai! O lecţie de istorie, de cultură, de viaţă“, ne-a spus Maria Tomescu, de la Centrul Meteorologic Zonal Dobrogea.
„Proiectul este extrem de interesant, un documentar atât de excepţional. Doresc să mulţumesc cotidianului ZIUA de Constanţa şi pentru parteneriatul pe care îl are cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, dar şi pentru toate lecţiile de istorie pe care elevi vor avea prilejul să le vadă prin proiectarea filmului în şcoli“, a menţionat Gabriela Bucovală, inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa.
„Un film foarte frumos. Felicit cotidianul ZIUA de Constanţa, care a susţinut acest film şi campania. Avem nevoie de modele“, a comentat Lucian Lungoci - administratorul special al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa.
„L-am cunoscut pe Adrian V. Rădulescu în anul 76-77, când se refăcea monumentul de la Adamclisi. Nu doar pe mine m-a impresionat, ci şi pe oameni care lucrau cu el. Filmul redă personalitatea lui Adrian V. Rădulescu exact aşa cum a fost, iar persoanele care au vorbit despre el au completat caracterul lui“, a punctat Maria Moraru, secretară a Comunităţii Bulgarilor din Constanţa.
„Un proiect frumos al cotidianului ZIUA de Constanţa. Un proiect emoţionat, prin aducerea în memoria constănţenilor a istoriei. Un proiect care continuă iniţiativa de anul trecut a cotidianului ZIUA de Constanţa şi care se înscrie în celebrarea evenimentului ZIUA Dobrogei“, a subliniat Liliana Piscanu - şef serviciu în cadrul Prefecturii Constanţa.
„Suntem extraordinar de încântaţi că am găzduit acest eveniment, că am adus la lumină personalitatea excepţională a lui Adrian V. Rădulescu. Cu siguranţă vom privi tot ce se întâmplă în Constanţa, de acum încolo, cu alţi ochi, mult mai profund şi mai recunoscători pentru realizările pe care le-a conturat ca să ne putem bucura de ele. Excepţională a fost şi prezentarea doamnei Anca Constantin, care ne-a emoţionat cu amintirile dumneaei despre Adrian V. Răduescu în calitate de tată, nu numai de istoric, care şi-a urmat vocaţia, fiind un om dăruitor“, ne-a dezvăluit Zinaida Feodot, purtătoarea de cuvânt a Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa.
„Cred că este a patra oară când văd filmul. Un film făcut să te impresioneze de fiecare dată când îl revezi. Felicitările mele realizatorilor acestui film pentru că ştiu că nu au prea multe materiale pe care să le folosească. Cele pe care le-au avut au fost atât de bine puse în valoare în film, încât, de fiecare dată, descoperi ceva nou. Dacă ţi-a scăpat ceva, cu siguranţă, la următoarea vizionare a filmului, vezi altceva, alt eveniment important din viaţa, realizările şi moştenirea lui Adrian V. Rădulescu ctitorul“, a precizat Dan Cojocaru, coordonatorul Centrului pentru Tineret „Jean Constantin“.
Proiecte iniţiate de ZIUA de Constanţa
Cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a propus să facă cunoscute şi generaţiilor mai tinere proiecte atât în domeniul istoriei culturale dobrogene, cât şi al valorilor de patrimoniu, ca o invitaţie pentru preţuire a trecutului şi a oamenilor trebuie să rămână în memoria culturală a tuturor. Timp de aproape o lună, ZIUA de Constanţa a scos în evidenţă prodigioasa activitate a celui care a fost nu numai istoric şi universitar, ci şi primar, prefect şi ctitor - Adrian V. Rădulescu.Campania şi-a atins idealul de la care a pornit, şi anume atribuirea numelui său şcolii gimnaziale din localitatea Dorobanţu, judeţul Călăraşi, locul său natal, dar şi cu un film documentar finanţat de ZIUA de Constanţa şi realizat de Imago Studio. În urmă cu o lună, ZIUA de Constanţa lansa, în deschiderea Sesiunii ştiinţifice internaţionale Pontica 51, organizată de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, primul film documentar dedicat unei personalităţi a Dobrogei.
În Biblioteca Virtuală a site-ului ZIUA de Constanța, la secţiunea dedicată lui Adrian Rădulescu - Ctitorul, sunt disponibile evocări despre acesta, cartea Istoria Dobrogei, scrisă de Adrian Rădulescu şi Ion Bitoleanu, precum şi un album cu fotografii foarte valoroase care îl înfăţişează pe marele istoric Adrian Rădulescu în diferite ipostaze.
Citeşte şi:
Prefectura Constanţa se alătură proiectului ZIUA de Constanţa Vizionare specială a documentarului „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, în sala „Remus Opreanu“
AdrianV.Rădulescu - ctitorul De Ziua Educaţiei 2018, Adrian V. Rădulescu devine patronul spiritual al şcolii din comuna în care s-a născut (galerie foto)
Dobrogea Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările
#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Premieră în istoria Pontica - „Mass-media, autoritatea constănţeană, comunitatea academică şi mediul universitar şi-au dat mâna“ (galerie foto)
#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Consilierii judeţeni constănţeni, invitaţi în redacţia ZIUA de Constanţa să-l cunoască pe omul care a scris istorie pentru Dobrogea (document + galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii