Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:57 03 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Emil Grecescu, fostul comandant al Marinei Militare Române care a descoperit tainele meseriei la Constanța

ro

31 Dec, 2024 17:00 1389 Marime text
Emil Grecescu. Foto: wikipedia
  • Emil Grecescu a fost elev la Colegiul „B.P. Hașdeu” din Buzău și după absolvire a venit la Constanța, unde s-a înscris la Școala Navală
 
Viitorul amiral și comandant al Marinei Militare Române a venit pe lume în prima zi a anului 1905, născut la București.
 
Emil Grecescu a fost elev la Colegiul „B.P. Hașdeu” din Buzău și după absolvire a venit la Constanța, unde s-a înscris la Școala Navală.
 
După ce a terminat și această instituție de învățământ, Emil Grecescu a lucrat la Serviciul Hidrografic, Compania a V-a din cadrul Bazei Navale Maritime, ca ofițer la bordul torpilorului „Zmeul”. A fost și ofițer secund la bordul remorcherului „Lt. Vârtosu”. Până în perioada postbelică a lucrat aproape neîntrerupt la Serviciul Hidrografic, cu excepția perioadei 1925-1926.   
 
Pe timpul campaniilor de vară a activat ca ofițer cu navigația pe torpilorul "Zborul", ofițer secund pe canoniera "Stihi", respectiv "Cpt. Dumitrescu", comandant de companie în cadrul Batalionului de Recruți al Bazei Navale, șef de cart pe canoniera "Alba Iulia", șeful Serviciului Hidrografic, subdirector la Oficiul Hidrografic și Aerofotogrametric, comandant pe canoniera "Lt. Comandor Stihi", comandantul canonierei "Cpt. Dimitrescu", comandantul canonierei "Stihi", șeful Oficiului Hidrografic, ofițer secund și comandant secund al distrugătorului "Regina Maria", șeful Biroului IV din C.F.N.M., director de studii la Școala Navală, comandantul Grupării Navelor de Mare.
 
Din data de 25 august 1949, comandorul Emil Grecescu a girat comanda Marinei Militare Române, fiind numit pe funcție prin D.C.F.A. nr. 2739 din 24 iulie 1951. A fost înaintat, la 22 iunie 1951, la gradul de contraamiral prin Prin H.C.M. nr.118/1951. A condus Marina Militară Română până la data de 20 septembrie 1952.
 
Conform Ordinului M.F.A. nr. 6243 din 20 septembrie 1952, contraamiralul Grecescu a fost transferat începând din aceeași dată în funcția de ajutor al șefului Marelui Stat Major pentru Marină. Din 13 februarie 1954, a fost detașat în funcția de șef de stat major al Comandamentului pentru Prevenirea Inundațiilor.
 
Contraamiralul Grecescu a fost detașat, în anul 1954, pe timp nelimitat la Consiliul de Miniștri, Biroul Transporturi și Telecomunicații, pentru specialitatea Transporturi Navale. A fost trecut în rezervă la data de 23 octombrie 1956, la vârsta de numai 51 ani.
 

Prin Decretul Prezidențial nr. 290 din 29 decembrie 1975, Emil Grecescu a fost înaintat la gradul de viceamiral în retragere.
 
Sursă text: wikipedia
 
Citește și:
Școlit la Constanța Lupu Dinescu și povestea marinarului care a căzut la datorie
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii