Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:24 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Eroii uitați”, nouă lucrare a colonelului (rtg) Remus Macovei lansată la Constanța (FOTO+VIDEO)

ro

11 Dec, 2024 20:22 156 Marime text
 
 
Cunoscut în Dobrogea, și nu numai, ca un neobosit căutător in arhive și biblioteci pentru a restitui cititorilor istoria militară română, colonelul (rtg) Remus Macovei a lansat, miercuri, 11 decembrie, în prezența unui public numeros, noua sa lucrare „Eroii uitați-generali români morți în al doilea război mondial-schițe biografice”. Eroii domnului Macovei sunt 39 de generali care și-au pierdut viața în lupte, oameni uitați al căror nume trebuie onorat și respectat pentru jerfa lor. De altfel în prefața semnată de prof.univ. dr. Adrian Stroea, „una dintre constatările triste ale autorului a fost că niciunul dintre acești eroi ai neamului nu a beneficiat de funeralii naționale, așa cum ar fi, meritat pentru sacrificiul lor suprem”.
 
Amfitrioana evenimentului, istoricul dr Lavinia Dumitrașcu a precizat că despre eroii militari s-a scris mult in ultimele trei decenii:
 
„Generalii  sunt însă cei care au condus armatele și lor trebuie să le mulțumim pentru victoriile pe care le-au avut pentru apărarea țării. Azi este vorba despre generali uitați. Domnul colonel Macovei, după ce și-a făcut datoria în armată, s-a aplecat asupra filelor învechite din arhive, din biblioteci, tocmai în ideea de a scoate din uitare și să ducă spre nemurire eroii uitați. Și cărțile dumnealui. numeroase, dovedesc acest lucru”.
 
Profesorul univ dr Valentin Ciorbea, un vechi colaborator al autorului, a fost prezent la evenimentul de lansare
 
„În ultimii ani, dl colonel Remus Macovei s-a aplecat asupra izvoarelor, ințelegând că un istoric devine credibil numai în măsura în care se duce la izvorul istoric și nu preia mai puțin de la cei dinainte care au scris câte ceva despre subiectul respectiv. De aceea îl apreciez și totodată il felicit. Din cei 39 de eroi uitați, șase sunt generali morți în primul război mondial iar prezentarea lor este o surpriză”, a declarat, printre altele, apreciatul istoric.
 
Istoricul Gabriel Croitoru s-a arătat încântat de modul in care col Remus Macovei și-a conceput volumul:
 
„Marele merit al acestei lucrări este faptul că nu conține biografii stufoase, plictisitoare, pline de amănunte care îngreunează lectura. Lucrarea este formată dintr-o serie de schițe de portret ale acestor oameni, ceea ce face ca lectura să fie foarte ușoară, să fie la îndemâna oricărui cititor. Este manevrabilă prin formatul ei și, nu în ultimul rând, este un foarte bun instrument de lucru.”

 
„Eroii uitați” este cea de a 28 a lucrare a colonelului Remus Macovei. I-a descoperit in arhive în momentul in care se documenta pentru o lucrare despre generalii români morți în închisorile comuniste. Iar acest subiect al eroilor uitați l-a emoționat profund. Sunt oameni care nu au fost implicați in niciun fel de activități care să pună in discuție onoarea și demnitatea lor.
 
„Toți acești generali sunt uitați pe nedrept. O să găsiți niște nume de care pur și simplu nu ați auzit și ei sunt cei care pe câmpurile de luptă au făcut jertfa supremă. Aș fi foarte interesat ca această lucrare să ajungă la elevii din colegiile militare, la academiile forțelor existente în Armata Română. Pentru ca acești tineri să știe că în cariera militară ai satisfacții, dar ai și foarte multe indatoriri și în caz de nevoie trebuie să fii în măsură să faci jertfa supremă. Nu trebuie să înțeleagă, acești tineri, că a deveni ofițer, a deveni general este doar o onoare. Este și o mare datorie care trebuie tratată cu mare atenție”, a menționat autorul.
 
„ M-aș bucura dacă această carte ar ajunge și în mâna generalilor actuali pentru că aceștia trebuie să fie conștienți, numai după modul în care se desfășoară acțiunile militare în Ucraina, că vor trebui să găsească forme, metode prin care să supraviețuiască numeroaselor pericole, lunetiști, drone, alte modalități prin care se urmărește îndepărtarea conducătorilor militari. Și ei au obligația să supraviețuiască pentru a conduce acțiunile militare.”
 
„ E o lucrare  care s-a lipit de sufletul meu pentru că nu poți să nu rămâi impresionat de ce inaintași am avut. Avem obligația să aducem la cunoștința românilor faptul că am avut eroi” a fost mesajul domnului Remus Macovei.



Citește și:

#DobrogeaDigitalăDobrogea după Primul Război Mondial - Cu ce probleme s-au confruntat autoritățile române? (XVIII)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii