Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:13 05 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Explozie vibrantă de culori și texturi în expoziția „Coloranți naturali” la Muzeul Național de Istorie a României

ro

05 Oct, 2024 12:14 178 Marime text

Sursa foto: Muzeul Național de Istorie a României





Rezultatul unei foarte frumoase colaborări dintre Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), Muzeul Textilelor Băița, Muzeul ASTRA și Muzeul Național al Țăranului Român, proiectul expozițional valorifică rezultatele cercetării științifice interdisciplinare și pune în valoare coloranții naturali ca resursă în arta contemporană, potrivit MNIR.
 
Prin intermediul coloranților este stabilită o conexiune între textilele contemporane și cele tradiționale.
 

„Coloranți naturali identificați în textile istorice (broderii liturgice, brocarturi, covoare orientale, textile tradiționale, datate între secolele al XV-lea și al XX-lea), precum și din plante disponibile local, au fost utilizați în vopsirea firelor și imprimarea țesăturilor. Toate acestea au fost apoi folosite pentru reconstituiri ale unor modele de cusătură tradițională, în obiecte textile decorative, panouri și instalații artistice”, spun reprezentanții MNIR.

 
Coloranții naturali sunt prezenți și în lumea contemporană, în țara noastră fiind utilizați în reconstituirea unor piese de port popular tradițional și în arta decorativă.
 
Expoziția „COLORANȚI NATURALI. De la cercetare științifică muzeală la artă contemporană” este deschisă în perioada 18 septembrie – 31 octombrie 2024, la sediul MNIR.
 
 
Citește și
Muzeul Național de Istorie a RomânieiAtelier de ceramică tradițională organizat în cadrul proiectului „Tradiție în lut – În siajul artiștilor ceramiști” la Muzeul Județean Teleorman din Alexandria
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii