Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:08 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exponatul săptămânii, la Muzeul de Artă Populară Constanța - Furcă de tors din zona Sibiului

ro

02 Jul, 2024 15:41 839 Marime text
Sursa foto: Facebook/ Muzeul de Artă Populară Constanța



Furca de tors este unealta tradițională din lemn folosită în industria casnică textilă pentru torsul firelor de lână, bumbac, cânepă și in.
 
Furca de tors „cu coarne” este specifică zonei etnografice Mărginimea Sibiului. Se caracterizează prin dimensiunile mari ale aripilor, bogat decorate cu crestături adânci și traforuri, potrivit Muzeului de Artă Populară Constanța.
 
Motivele tradiționale – „rozeta” sau „discul solar”, „dintele de lup”, crucea simplă sau dublă – au scop apotropaic (de protecție), conform sursei citate.
 

„Creații ale flăcăilor de însurat, furcile de tors erau făcute pentru a fi date în dar fetelor, la șezători sau la anunțarea logodnelor, fiind deopotrivă obiecte funcționale, dar și cu rol ceremonial”, specifică muzeografii.
 

Furca de tors prezentată astăzi este lucrată în anul 2003 de meșterul popular Moldoveanu Vasile din Moreni (județul Dâmbovița), cunoscut păstrător al tradiției meșteșugului prelucrării artistice a lemnului, prezent de peste două decenii la târgurile organizate de Muzeul de Artă Populară Constanța.
 
Citește și
Muzeul de Artă Populară ConstanțaExpoziția „Tradiția satului românesc” găzduită la Lisabona a lăsat impresii pozitive în seara vernisajului (GALERIE FOTO)


 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii