Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:17 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Film regizat de constănțeanul Stere Gulea S-a lansat trailer-ul oficial al „Moromeții 3” (VIDEO)

ro

15 Sep, 2024 10:43 1171 Marime text
Afișul filmului. Foto: Facebook Moromeții 3

„Moromeții 3”, filmul regizat de constănțeanul Stere Gulea, va avea premiera în cinematografele din România pe 22 noiembrie 2024.
 
Distribuitorul filmului TransilvaniaFilmRO a lansat trailer-ul oficial al celei de a treia pelicule adaptată după romanul lui Marin Preda.
„Anul 1954 îl pune pe Niculae Moromete în fața unor alegeri dificile. Iubirea sa tumultoasă cu Vera, o femeie măritată, ajunge într-un moment critic atunci când Niculae nu suportă ideea de a o împărți, iar Vera nu se poate decide. Zdruncinat în propriile convingeri politice, Niculae se confruntă și cu lipsa de încredere în breasla literară, influențată tot mai mult de virajele ideologice din epocă. În mijlocul acestui haos, o tânără poetă, Aurora, se insinuează în viața lui și îi oferă, cu ingenuitate, o cale de ieșire din dilemele profesionale și personale, inspirându-l să publice romanul ‹›Moromeții››”, se arată în sinopsis.
 
Distribuția „Moromeții 3” este alcătuită din: Horațiu Mălăele, Alex Călin, Olimpia Melinte, Mara Bugarin, Răzvan Vasilescu, Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Dana Dogaru, Cuzin Toma, Ana Ciontea Laurențiu Bănescu, Conrad Mericoffer, Ioan Andrei Ionescu, Andreea Bibiri, Ilinca Hărnuț, Dorina Chiriac. Cu participarea extraordinară Oana Pellea.
 
Trailer-ul filmului poate fi urmărit mai jos:
 

 
Despre Stere Gulea
 
Originar din comuna Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, și cu rădăcini aromâne, Stere Gulea s-a născut pe 2 august 1943.
 

A studiat în comuna natală școala generală, apoi a învățat la Liceul nr. 2 din Constanța, actualul Liceu Economic „Virgil Madgearu”.
 
A făcut parte din prima promoție de absolvenți a Institutului Pedagogic Constanța, secția Filologie (1964).
 
Ulterior, Stere Gulea a trecut la catedră și a predat la școala din comuna Vulturu, județul Constanța.
 
Viitorul regizor a plecat mai departe în București, unde s-a înscris la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, secția Teatrologie – Filmologie, între anii 1965 – 1970.
 
La un an distanță, constănțeanul se afla în echipa de producție (coproducător) a filmului documentar „Apa ca un bivol negru”.

 
Filmele în care a îndeplinit rolul de regizor sunt: „Dincolo de nisipuri” (1974) – asistent regie; „Tatăl risipitor” (1974) – asistent regie; „Iarba verde de acasă” (1977); „Castelul din Carpați” (1981); „Ochi de urs” (1983); „Moromeții” (1987); „Piața Universității – România” (1991); „Vulpe – vânător” (1993); „Stare de fapt” (1995); „Hacker” (2003) – serial TV; „Weekend cu mama” (2009); „Sunt o babă comunistă” (2013); „Moromeții 2” (2018).
 
A fost scenarist pentru filmele: „Ochi de urs” (1983), „Moromeții” (1987) și „Stare de fapt” (1995) – în colaborare cu Eugen Uricaru.

Primul film „Moromeţii“ a primit, în 1987, numeroase premii acordate de Asociaţia Cineaştilor din România (ACIN) precum: Marele Premiu pentru filmele artistice de lungmetraj. Premiul pentru interpretare masculină: Victor Rebengiuc, pentru rolul Ilie Moromete. Premiul pentru imagine: Vivi Vasile Drăgan. Premiul pentru montaj: Mircea Ciocâltei. Premiul pentru scenografie: Svetlana Mihăilescu. Premiul pentru muzică: Cornelia Tăutu. Diplomă de onoare: Luminiţa Gheorghiu, pentru rolul Catrina Moromete.
 
Stere Gulea a activat după Revoluție în învățământul universitar, fiind profesor la UNATC, Facultatea de Cinema, disciplina scenaristică. Între 1990 – 1995, el a fost decanul Facultății de Film din Academia de Teatru și Film și în anul 1998, profesor invitat la Universitatea Le Mirail din Toulouse, Franța.
 
În perioada 1996 – 1998, Stere Gulea a fost președinte și director general al TVR.
 
De asemenea, între 1998 și 2000 era președintele Oficiului Național al Cinematografiei.
 
În anul 2000, chiar de Ziua Națională, regizorul primea Ordinul Național „Steaua României” în grad de comandor „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”.
 
Citește și:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii