Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:03 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fost premiant al revistei „Tomis” Cezar Paul-Bădescu, la ceas aniversar!

ro

06 Aug, 2024 17:00 931 Marime text
Cezar Paul-Bădescu. Sursa foto: Facebook Mihail Vakulovski
  • Cezar Paul-Bădescu împlinește mâine, 7 august, 56 de ani
  • În anul 1996, Cezar Paul-Bădescu a devenit redactor la revista „Dilema”, devenită ulterior „Dilema veche”
  • Cezar Paul-Bădescu a debutat editorial în anul 1995, cu volumul colectiv „Tablou de familie” (publicat la Editura Leka Brâncuș), alături de: Sorin Gherguț, Svetlana Cârstean, Răzvan Rădulescu, Mihai Ignat și T.O. Bobe. Pentru acest volum, Cezar Paul-Bădescu a primit premiul pentru debut al revistei „Tomis”
 
Cezar Paul-Bădescu s-a născut în București, într-o zi de 7 august 1968.
 
De meserie prozator, scenarist și publicist, el este absolvent al Facultății de Litere din cadrul Universității București, promoția 1994. Peste un an, Cezar Paul-Bădescu termina și masteratul în Teoria literaturii și Literatură contemporană din cadrul aceleeași universități.
 
În anul 1996, Cezar Paul-Bădescu a devenit redactor la revista „Dilema”, devenită ulterior „Dilema veche”. Experiența sa la această publicație s-a întins pe o perioadă de 12 ani.
 
Ulterior, Cezar Paul-Bădescu a lucrat la ziarul „Adevărul”, unde a fost șef la Departamentul Cultură și redactor-șef la suplimentul „Adevărul literar și artistic”.
 
Cezar Paul-Bădescu a debutat editorial în anul 1995, cu volumul colectiv „Tablou de familie” (publicat la Editura Leka Brâncuș), alături de: Sorin Gherguț, Svetlana Cârstean, Răzvan Rădulescu, Mihai Ignat și T.O. Bobe. Pentru acest volum, Cezar Paul-Bădescu a primit premiul pentru debut al revistei „Tomis”.
 
De-a lungul timpului, a mai fost autorul volumelor: „Tinerețile lui Daniel Abagiu” (Editura Polirom, 2004; reeditare 2012); „Luminița, mon amour” (Editura Polirom, 2006); „Umbre pe ecranul tranziției” (Editura Humanitas, 2013) și „Frica de umbra mea” (Editura Polirom, 2019). De asemenea, a apărut și în volumele colective „Povestiri erotice românești” (Editura Tei, 2006), „Care-i faza cu cititul” (Editura Tei, 2011), „Primul meu job” (Editura Tei, 2011) coord. de Florin Dumitrescu, respectiv „Cu ochii-n 3,14” (Editura Humanitas, 2016) coord. de Ana Maria Sandu.
 
Cezar Paul-Bădescu are tangențe și cu lumea filmului. El a fost coscenaristul filmului „Ana, mon amour”, regizat de Cătălin Peter Netzer; o adaptare cinematografică după romanul „Luminița, mon amour”.
 

Pe când lucra la „Dilema veche”, Cezar Paul-Bădescu a coordonat un număr dedicat lui Mihai Eminescu, care a stârnit controverse în presa națională, dar și în Parlamentul României, fiind chiar amenințat de publicațiile extremiste. Soarta a făcut ca în anul 2000, scriitorul să primească din partea președintelui României medalia „Mihai Eminescu”, pentru merite culturale deosebite.
 
Sursă text: wikipedia și humanitas.ro
 
Citește și:
Vasile Mizdrea, scriitorul „adoptat” de Constanța, la ceas aniversar!   
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii