„Fragment. Experiența restaurării”, catalog de expoziție la Muzeul Național de Istorie a României
„Fragment. Experiența restaurării”, catalog de expoziție la Muzeul Național de Istorie a României
08 Sep, 2024 15:52
ZIUA de Constanta
896
Marime text
- Volumul de față, conținând și o amplă ilustrație color, cuprinde prezentarea celor circa 200 de piese expuse în cadrul expoziției „Fragment. Experiența restaurării”, detalii precum informații tehnice, stare de conservare, principalele operațiuni de restaurare efectuate, etc.
Prezentarea este însoțită de fotografii realizate de-a lungul întregului proces de restaurare în cadrul secției de specialitate a MNIR, în decursul anilor, și reprezintă o radiografie a muncii de restaurare, potrivit reprezentanților Muzeului Național de Istorie a României.
Catalogul este împărțit pe capitole dedicate fiecărui suport de material. Astfel, primul capitol este dedicat restaurării de carte veche, urmat de ceramică, lemn, metal, pictură și textile.
„Acest catalog de expoziție propune o incursiune inedită în lumea fascinantă a restaurării obiectelor de patrimoniu, precum: Stindardul liturgic al lui Ștefan cel Mare, o rochie de gală a principesei Maria, Evanghelia greco-română, tipărită de Antim Ivireanul la București, în 1693, fragmente de pictură murală „a fresco” extrase de la biserica mănăstirii Trei Ierarhi din Iaşi (secolul al XVII-lea), sau de la biserica mănăstirii Curtea de Argeș (secolul al XVI-lea), tablouri semnate de către Nicolae Tonitza („Convoiul prizonierilor”) sau Ştefan Luchian („Militar Roşior”, „Convoi la Plevna”), obiecte arheologice din bronz și fier descoperite prin cercetările întreprinse în cuprinsul siturilor Tărtăria – Podu Tărtăriei vest, Histria – sector Poarta Mare / Turnul Mare, Ostrov [Durostorum] și Șibot – În Obrej, ceramică pre- și protoistorică, dar și din perioadele greacă, romană, bizantină și cea a evului mediu”, transmite MNIR.
Catalogul poate fi achiziționat de la magazinul muzeului sau comandat online.
Citește și
Pocalul minerilor, piesă de colecție ce poate fi admirată la Muzeul Național de Istorie a României
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii