Pocalul minerilor, piesă de colecție ce poate fi admirată la Muzeul Național de Istorie a României
Pocalul minerilor, piesă de colecție ce poate fi admirată la Muzeul Național de Istorie a României
08 Sep, 2024 08:42
ZIUA de Constanta
1161
Marime text
Pocalul minerilor („Bergmanns' Pokal), cunoscut și ca „Nussbächerpokal”, datorită numelui colecționarului care a deținut piesa la începutul secolului al XX-lea, Henrik Nussbächer, un renumit bancher din orașul Brașov, este cea mai recentă achiziție a Muzeului Național de Istorie a României.
Piesa a fost realizată în anul 1567, la Brașov, de către argintarul Kristel Binenderfer și are o deosebită valoare istorică, deoarece documentează activitățile de minerit care au avut loc în secolul al XVI-lea în Țara Bârsei. Exploatările miniere din această zonă s-au dovedit a nu fi o investiție profitabilă, acestea fiind sistate în foarte scurt timp ca urmare a faptului că în loc de argint, minerii au dat peste galenă.
Cu numeroase similitudini, în formă și stil, cu pocalele realizate în atelierele mai celebre în epocă, de la Augsburg și Nürnberg, pocalul minerilor din Țara Bârsei este o capodoperă a argintăriei transilvănene. Acesta este constituit dintr-o talpă circulară bombată, decorată cu motive florale și o cupă decorată cu un brâu de cartușe cu medalioane oglindă și cu arabescuri vegetale, care este susținută de două personaje masculine.
Cele două personaje în miniatură atrag atenția datorită faptului că poartă costume specifice minerilor din Saxonia, vestimentație care sugerează că minerii care au fost angajați să exploateze argint în Țara Bârsei și, posibil, din rândul cărora se trăgea și comanditarul pocalului, ar fi putut veni din estul spațiului german, regiune care a prosperat pentru multe secole datorită exploatării resurselor de argint.
Pocalul este gravat cu o inscripție circulară în zona buzei cupei, dispusă pe două rânduri: „FOM BERGVERK IN SIEBENBIRGEN IM BVRTZENLANT AM BVRZENHAUPT GENANT IST DAS SILBER KVMEN DURG GOTTES HANT IM IOR 1567 B K”, care menționează minele de argint din Burzenhaupt, zonă neidentificată cu exactitate în prezent.
Reprezentările unice ale minerilor, sculptate cu măiestrie pe fusul cilindric al pocalului, au atras atenția specialiștilor care studiază istoria mineritului în Europa Centrală, astfel că, în anul 2001, o replică a acestui pocal a fost realizată de către Muzeul Mineritului German din Bochum, unde se află în prezent expusă.
Această piesă excepțională poate fi admirată în expoziția temporară "DAR - Donații, achiziții, recuperări, descoperiri arheologice”, deschisă pentru vizitatori.
Citește și
Expoziția aniversară „Valentin Tănase 70” la Muzeul Național de Istorie a României
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii