Gavril Mocenco, pictorul născut în județul Tulcea, la ceas aniversar
Gavril Mocenco, pictorul născut în județul Tulcea, la ceas aniversar
04 Apr, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
828
Marime text
- Gavril Mocenco împlinește pe 5 aprilie 79 de ani
Artistul Gavril Mocenco s-a născut în Sulina, județul Tulcea, pe 5 aprilie 1945.
Pasionat de artă și mai ales de pictură, el a urmat Școala Populară de Artă, secția Pictură, din Constanța.
Pe același calapod, Gavril Mocenco a absolvit, în anul 1973, Institutul Pedagogic de Artă din Iași, Facultatea de Desen, iar peste alți zece ani, a terminat Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” din București, Facultatea de Arte Plastice.
Debutul pictorului a fost consemnat în anul 1974. De atunci și până spre Revoluție, el a încercat pictura realistă.
Un alt pictor tulcean, Alexandru Ciucurencu l-a remarcat pe Gavril Mocenco, spunându-i „ești făcut să devii pictor”.
Criticul de artă, Virgil Mocanu semnala despre Mocenco, în 1993, următoarele: „Se dovedește a fi unul din acei artiști capabili să descopere inepuizabile resurse expresive ale realității mărunte”. De asemenea, în 1997, Constantin Prut scria: „Se înscrie în acea tradiție a picturii pentru care peisajul este un subiect de reprezentare și, în același timp, pretext pentru exercițiul imaginativ... Indiferent că se exprimă cu mijloace grafice sau picturale, avem de-a face cu un univers unitar din punct de vedere stilistic”.
A activat și ca profesor de desen la școlile generale din Ciobanu și Basarabi.
Până în anul 2000, în București, Gavril Mocenco a lucrat în cadrul Cercului de artă plastică „Ștefan Luchian” cu cei mai talentați elevi la desen, de la Școala generală nr. 198.
Majoritatea tablourilor lui Gavril Mocenco surprind o lume misterioasă care te îndeamnă la meditație pe malul mării.
Activitatea lui se bifurcă în trei direcții: învățământ, pictură și grafică și pictură bisericească. El deține un atestat obținut prin examen de la Patriarhia Română. De asemenea, în domeniul artei monumentale și de restaurare, Gavril Mocenco are lucrări de pictură bisericească în județele Tulcea, Constanța și Argeș.
Lucrările artistului cu nostalgia mării au putut fi admirate în cadrul expozițiilor personale, expozițiilor internaționale și în cadrul numeroaselor expoziții de grup și colective. Tablourile sale se află în patrimoniul Muzeelor de Artă din București, Constanța, Chișinău, dar și în colecții particulare din România, Elveția, Grecia, Germania, Franța, Iugoslavia, SUA.
Ca afilieri, pictorul este membru în Uniunea Artiștilor Plastici din România și membru al UAP București.
Sursă text: tulcealibrary.ro
Citește și:
Originar din Tulcea Aurelian Vlădescu, cercetătorul științific care și-a pierdut viața în timpul bombardamentului aviatic al americanilor
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii