Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:04 19 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Jora, regizor al unor importante spectacole montate la Teatrul Dramatic Constanța

ro

28 Jun, 2023 00:00 1284 Marime text

 
  • A început ca regizor la Teatrul Armatei București, unde a lucrat între anii 1946 – 1957. Apoi, a plecat la Bacău, la Teatrul „George Bacovia” (1959 – 1962) și din 1962 până în 1969 a fost regizor la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați
  • La Teatrul Dramatic din Constanța a avut cea mai longevivă ședere. A regizat spectacolele de pe litoral timp de 14 ani (1969 – 1983)
  • La Constanța, Jora a fost regizorul spectacolelor „Tache, Ianke și Cadâr” de V.I. Popa și „Bunica se mărită” de V. Mhitarian
 
Regizorul Gheorghe Jora s-a născut la Cetatea Albă, în ziua de 28 iunie 1922.
 
Născut cu numele Ionescu, el a fost fiul lui Apostol și Paulei.
 
Gheorghe Jora a absolvit Școala de Arhitectură și Construcții București, însă, cu toate acestea, viața sa a fost legată de lumea teatrului.
 
A început ca regizor la Teatrul Armatei București, unde a lucrat între anii 1946 – 1957. Apoi, a plecat la Bacău, la Teatrul „George Bacovia” (1959 – 1962) și din 1962 până în 1969 a fost regizor la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați. La Teatrul Dramatic din Constanța a avut cea mai longevivă ședere. A regizat spectacolele de pe litoral timp de 14 ani (1969 – 1983).
 
De asemenea, a mai montat spectacole pentru: Teatrul Național Craiova, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul „M. Eminescu” Botoșani, Teatrul Dramatic Baia Mare, Teatrul Național „V. Alecsandri” Iași, Teatrul Național Târgu Mureș.
 
La malul mării, el a fost în spatele unor spectacole de referință pentru dramaticul constănțean. Este vorba despre „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă” de Horia Lovinescu (distins cu mai multe premii la Festivalul Național de Teatru - București 1981, dintre care Premiul II pentru regie), „Medeea” de Euripide sau „Ifigenia în Taurida” de Euripide. Acestea au fost primele spectacolele jucate în aer liber, ceea ce a deschis o nouă etapă în viața teatrului pontic.
 
Pe teme antice, a mai montat în premieră absolută tragedia în versuri „Tropaeum Traiani”, de Grigore Sălceanu și „Andromaca” de Racine.

 
Tot la Constanța, Jora a fost regizorul spectacolelor „Tache, Ianke și Cadâr” de V.I. Popa și „Bunica se mărită” de V. Mhitarian.
 
Alte spectacole montate de Gheorghe Jora au fost: „Cei trei mușchetari” de Alexandre Dumas, „Regele Lear” de William Shakespeare, „Avarul” de Moliere, „Romeo și Julieta” de William Shakespeare, „Nevestele vesele din Windsor” de William Shakespeare, „Apus de soare” de B. Ștefănescu Delavrancea, „Vlaicu Vodă” de Alexandru Davila, „Pescărușul” de A.P. Cehov, „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, „Fluturi... fluturi” de Aldo Nicolai.
 
Pentru teatrul constănțean, ultimul spectacol de care s-a ocupat a fost „Ultimele stele” (2000), iar ultimul din cariera lui regizorală a fost „Spionul balcanic” de Dușan Kovacevic, la Teatrul Fani Tardini (2004).
 
Gheorghe Jora a fost un adept fervent al modernității teatrului, pe care a cultivat-o constant, dar fără excese, îmbinând-o fericit cu elemente de clasicitate, cu bun gust și cu dispoziție către armonia întregului, cu distribuții bine făcute și colaboratori bine aleși.
 

Redăm un scurt fragment în care regizorul este elogiat de Jean Badea, în volumul „Dulcea povară”.
 
„Longevitatea artistică a domniei sale, izvorâtă dintr-o viață... sportivă, fără excese de orice natură, poate fi un serios motiv de admirație față de omul și artistul adoptat de Constanța asemenea fiilor care binemerită gratitudinea Cetății.”
 
El a trecut la cele veșnice în iunie 2021.
 
Citește și:
S-a stins un important regizor al Teatrului Dramatic constănțean!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii