Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:16 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Verman, constănțeanul a cărui voce a răsunat în toată România, la microfonul radioului public

ro

10 Mar, 2023 00:00 2557 Marime text
  • Astăzi se împlinesc 81 de ani de la nașterea jurnalistului constănțean Gheorghe Verman
  • Începea, în anul 1969, să lucreze pentru Societatea de Radiodifuziune Română, locul în care avea să cunoască consacrarea ca jurnalist de radio
  • La microfonul radioului public, Gheorghe Verman a pus accentul pe promovarea satului românesc și a spiritualității naționale
 
Unul dintre cei mai cunoscuți oameni de radio din România, Gheorghe Verman venea pe lume pe data de 10 martie 1942, la Constanța.
 
Acesta a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română din cadrul Universității București, în 1965, după un ciclu de 5 ani. Totodată, în perioada 1962-1964, el a urmat cursurile Facultății de Științe ale Comunicării, la Universitatea Gorki, Moscova.
 
La un an după ce a absolvit prima facultate, Gheorghe Verman a lucrat ca profesor în cadrul studiilor speciale organizate de Ministerul Afacerilor Externe.
 
Începea, în anul 1969, să lucreze pentru Societatea de Radiodifuziune Română, locul în care avea să cunoască consacrarea ca jurnalist de radio.
 
La microfonul radioului public, Gheorghe Verman a pus accentul pe promovarea satului românesc și a spiritualității naționale.
 
El a rămas în memoria ascultătorilor de radio pentru emisiunea „Iarba verde de acasă”, pe care a prezentat-o timp de aproape 30 de ani.
 
De asemenea, pentru Televiziunea Română, el a moderat pentru aproximativ două decenii emisiunea „Viața satului”.
 

După instaurarea democrației în România, în anul 1991, Gheorghe Verman a pus bazele noului post de radio, Antena Satelor, denumire edificatoare pentru reliefarea conținutului propus, dar și a interesului față de comunitatea rurală arătat de jurnalist.
 
În anul 1992, el era numit în funcția de șef al Departamentului de Actualități Radio și în cea de director general adjunct.
 
În 1995, Gheorghe Verman devenea șef al Departamentului Studiourilor Teritoriale și Locale, director general adjunct al SRR și șef al Departamentului posturi naționale.
 
De-a lungul timpului, Gheorghe Verman a scris cărți consacrate satului românesc, pe care el l-a fixat ca reper al existenței sale jurnalistice. Amintim de operele: „Iarba verde de acasă” (București, editura Cartea Românească, 1977); „Știri despre strada mea” (București, editura 100+1 Gramar, 2001); „Radioul public regional” – coautor (Sibiu, editura Universității Lucian Blaga, 2002); „Poartă la sfințenie” (București, editura 100+1 Gramar, 2001); „Tărâmul îngerilor” (București, editura Casa Radio, 2004) și „Jurnalism la Radioul Regional și Local” – coautor (Sibiu, Editura Universității Lucian Blaga, 2005).
 
Pentru întreaga activitate pusă în slujba presei audio-vizuale, Verman a fost distins, în semn de apreciere și respect, cu următoarele: Ordinul național pentru merit în grad de Cavaler acordat de Președinția României; Meritul Academic acordat de Academia de Științe Agricole și Silvice Gh. Ionescu-Șișeti; Marele Premiu acordat de Federația Agricultorilor Privatizați din România; Premiul Bursei de Mărfuri Maritime și de Mărfuri Constanța; titlul de senator de onoare acordat de Universitatea din Sibiu; Premiul Special la Gala Superlativelor (2002) și Marele Premiu al Fundației Culturale „Niște țărani” (2005).

 
Jurnalistul a decedat pe 16 iulie 2020, în București, la vârsta de 78 de ani.
 
Pentru a păstra vie amintirea activității sale în radio și TV, emisiunile pe care le-a realizat au fost păstrate în arhiva Televiziunii Române și în Fonoteca de Aur a Radioului Public.
 
Citește și:
Gheorghe Verman (1942-2020)

S-a născut la Constanța Legenda Radioului Public, Gheorghe Verman, a plecat dintre noi!

Gheorghe Verman, constănțeanul care a cucerit lumea radioului și a rămas o legendă

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii