In memoriam Bujor Rîpeanu, cinefilul născut pe pământ dobrogean
In memoriam Bujor Rîpeanu, cinefilul născut pe pământ dobrogean
12 Jan, 2025 12:27
ZIUA de Constanta
226
Marime text
Pe 12 ianuarie 1938, în orașul Silistra, parte a teritoriului Dobrogei la acea vreme, venea pe lume cinefilul Bujor Rîpeanu.
Peste 20 de ani, numele său avea să se găsească în galeria absolvenților Institutului de Artă Teatrală și Cinematografie, secția teatrologie-filmologie.
În perioada studenției, el și-a făcut debutul în presă, la revistele „Teatrul” și „Film”, publicații de profil sugestiv pentru pasiunea lui.
După debut, și-a continuat activitatea publicistică la revistele „Teatrul”, „Cinema”, „Contemporanul”, „Astra”, „România literară”, „Flacăra” și unele cotidiene.
Din anul 1966 și până în 1970, a fost redactor la Arhiva Națională de Filme. A revenit peste trei ani, de data aceasta având o ședere până în 1980.
După prima plecare de la Arhiva Națională, Bujor Rîpeanu s-a angajat la Institutul de Istorie a Artei al Academiei Române, unde a fost cercetător științific.
Timp de un deceniu (1980 – 1990), Rîpeanu a lucrat ca producător delegat la Casa de Filme 5, apoi a avut rolul de consilier în probleme ale audiovizualului la Ministerul Culturii (1990 – 1991). Tot în cadrul Ministerului, a fost director al Editurii „Video” (1991 – 1998).
După încă o întoarcere la Arhiva Națională de Filme, Bujor Rîpeanu a fost numit director general, funcție exercitată în perioada 1999 – 2001.
De-a lungul vieții, Bujor Rîpeanu s-a arătat interesat de istoria cinematografului românesc, publicând studii și articole pe această temă în reviste de specialitate. Amintim aici de: „Revue Roumaine d`Histoire de l`Art”; „Studii și cercetări de istoria artei”; „Caiet de documentare cinematografică”; „Film”; „Secolul XX”; „Cinema – Journal”.
În anul 1966, a început să realizeze serii de emisiuni TV pe teme privind istoria cinematografului. Enumerărm aici: „Pagini din istoria cinematografului românesc”; „Document cinematografic” și „Filmul românesc – proba timpului”.
Cinefilul a participat la diverse congrese internaționale despre arhivistică și istoria cinematografiei.
El a publicat următoarele volume axate pe cinematografie: „Dicționar cinematografic” (București, 1974); „Secolul cinematografului” (1989); „1234 Cineaști români” (București, 1996); „Dicționar de cinema” (București, 1997); „Cinema – un secol și ceva” (București, 2002); „Lumea filmului” (București, 2005); „Filmat în România”.
Menționăm că volumul „Secolul cinematografului” a primit Premiul Uniunii Cineaștilor din România pentru critică de film.
Bujor Rîpeanu a decedat la vârsta de 85 de ani, pe 4 ianuarie 2024.
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene, vol. IV
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii