Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:23 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Încă un an fără Ionel Mătăsăreanu. Al treilea...

ro

10 Jan, 2018 00:00 2867 Marime text
Au trecut trei ani de când s-a stins „domnul Ionel“, pictorul boem îndrăgostit de mare, de vioară şi de poezia lui Eminescu, care recita psalmi şi făcuse din Biblie cartea sa de căpătâi. Trei ani de când Ionel Mătăsăreanu, un suflet prea mare şi frumos pentru o prea lume mică şi meschină, greu de înţeles de cei mulţi şi... simpli, a păşit Dincolo. Discret, aşa cum trăise.
 
S-a stins în tăcere, într-o zi rece de ianuarie, la aproape 86 de ani, pe care i-ar fi împlinit în acel an, pe 23 martie. A fost descoperit fără suflare pe 10 ianuarie 2015, în modestul său apartament situat pe bulevardul Elisabeta, în apropiere de mare, de statuia lui Eminescu şi de Cazino, locuinţă pe care o transformase în atelier.
 
Acolo se simţea cel mai bine, în apartamentul-atelier, mobilat cu tablouri, şevalete, pensule, culori, o biblie, o vioară. Comorile sale de suflet... De mai mult nici nu avea nevoie, aşa cum nu a avut nevoie nici de pensia specială care i s-ar fi cuvenit în calitate de membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Constanţa, întrucât cea mai de preţ avuţie o purta în suflet. Ţinea foarte mult la tablourile lui, de care nu dorea să se despartă, dar când se întâmpla acest lucru, fie le dăruia, fie la vindea mai pe nimic, iar de generozitatea şi nobleţea sa sufletească au profitat mulţi.
 
Subiectul preferat al lui Ionel Mătăsăreanu era marea, în diverse ipostaze, calmă, aparent liniştită, învolburată. Îi plăceau şi subiectele cu tematică religioasă, pe care le aborda însă mai rar. În 2014, constănţenii au avut privilegiul să-i admire, la Muzeul de Artă din Constanţa, o parte dintre lucrările păstrate în atelier, în cadrul unei expoziţii personale cu caracter retrospectiv: „Ţărmuri însorite“. Era prima expoziţie personală după o absenţă de 13 ani şi fusese deschisă pe 15 ianuarie, de ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, care devenise şi Zi a Culturii Naţionale. Cu acel prilej, Ionel Mătăsăreanu, cetăţean de onoare al Constanţei din 2002, a primit Medalia de Aur a oraşului. Momentul l-a emoţionat peste măsură.
 
La un an de la trecerea sa la cele veşnice, în februarie 2016 a fost organizată, tot la Muzeul de Artă, o expoziţie cu vânzare - la iniţiativa moştenitorilor săi - cu ultimele lucrări ale maestrului Ionel Mătăsăreanu.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa
 
Citeşte şi:

Doi ani fără pictorul Ionel Mătăsăreanu!


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii