In memoriam Ștefan Iacobescu, bucureșteanul ale cărui lucrări se află în colecția Muzeului de Artă Tulcea
In memoriam Ștefan Iacobescu, bucureșteanul ale cărui lucrări se află în colecția Muzeului de Artă Tulcea
21 May, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
737
Marime text
- În 2003, în memoria sa, au fost realizate un catalog și o expoziție retrospectivă, cu gravură alb negru și color, de care s-a îngrijit Ibrahima Keita, de la Muzeul de Artă Tulcea
Ștefan Iacobescu este originar din București, data nașterii fiind 2 aprilie 1937.
A devenit o personalitate remarcabilă a gravurii românești, cu toate că a preferat să fie o prezență discretă.
Etapa sa de formare a început la Facultatea de Arte Plastice din București și Institutul Pedagogic din București, pe care l-a absolvit în 1965. La doi ani distanță, Ștefan Iacobescu a debutat la anuala tineretului. De atunic, a avut numeroase apariții la manifestări artistice colective, saloane de desen și gravură, ținute atât în București, cât și în alte orașe din România. A contribuit cu lucrări de pictură, gravură și desen.
În creațiile lui Ștefan Iacobescu, cele mai predilecte teme sunt: istoria, tradițiile și obiceiurile populare românești, scenele cotidiene.
În perioada 1973 – 1975, artistul a expus în nume personal la București. Începând cu 1978, participă și la evenimente de grup. În octombrie 1988, Adrian Guta alcătuia un catalog al expoziției de litografie bucureșteană contemporană și de gravură românească contemporană, pe care l-a expus la Galeria „Căminul artei”, unde Ștefan Iacobescu a fost prezent cu lucrări de gravură. În luna mai a anului 2000, a fost invitat la Simpozionul „Gravură românească contemporană”, de la Muzeul de Artă Tulcea, pentru a expune în cadrul vernisajului donației galeriei „Podul”.
Un an mai târziu, tot în mai, în data de 22, Ștefan Iacobescu deceda la București, la vârsta de 64 de ani.
În 2003, în memoria sa, au fost realizate un catalog și o expoziție retrospectivă, cu gravură alb negru și color, de care s-a îngrijit Ibrahima Keita, de la Muzeul de Artă Tulcea.
Lucrările sale au rămas în colecțiile Muzeului Național de Artă al României, Muzeului de Artă Vizuală din Galați și Muzeului de Artă Tulcea. De asemenea, se regăsesc și în colecții particulare din Belgia, Canada, China, Danemarca, Grecia, Italia, Suedia, Marea Britanie, Olanda, Spania, Franța, Elveția, Japonia, SUA, Germania, India sau Malaesia.
Pe lângă expozițiile avute în România, el a mai participat și la cele din străinătate, în țări precum: Cehia, Ungaria, Germania, Spania, Portugalia, Angola, Zambia, Tanzania, Guineea, Congo, Mozambic, Franța, Coreea de Sud.
A fost printre artiștii prezenți și la expozițiile internaționale de desen și gravură de la Barcelona, Madrid, Berlin, New Delhi, Stuttgart, Varna, Toronto, Bittola, Tokio etc.
De-a lungul timpului, Ștefan Iacobescu a primit mai multe premii precum:
- Premiul pentru conținut acordat de Landes Bank, Stuttgart (1981)
- Premiul II pentru litografie la concursul „In Memoriam Constantin Găvenea”, Tulcea (1993)
- Premiul I la concursul „Ex Libris Nicolae Densușianu”, București (1996)
- Premiul III pentru litografie la concursul „In memoriam Constantin Găvenea”, Tulcea (1996)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii