Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:06 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Virgil Coman, istoricul care în Ajunul Crăciunului ar fi împlinit 49 de ani

ro

24 Dec, 2022 00:00 3898 Marime text
  • Virgil Coman a avut o carieră de istoric, arhivist, profesor și publicist
  • A fost coautor și coordonator a 19 volume de studii și a semnat peste 100 de articole publicate în reviste de specialitate, atât din țară, cât și din străinătate
  • Virgil Coman a fost decorat post-mortem de Primăria Constanța cu titlul de cetățean de onoare al județului Constanța, precum și cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Constanța
 
Virgil Coman s-a născut pe data de 24 decembrie 1973 și astăzi ar fi trebuit să împlinească 49 de ani. A decedat în seara zilei de 5 august 2016, chiar în timpul unei lansări de carte scrisă de Cristian Cealera, intitulată „La marginea Imperiului – Origini”.

Născut în Dobrogea, mai precis în Medgidia, Virgil Coman a avut o carieră de istoric, arhivist, profesor și publicist.

A studiat la Facultatea de Istorie și Științe Administrative, specializarea Istorie, din cadrul Universității „Ovidius” Constanța, între anii 1993-1997. A continuat să muncească în domeniu, după absolvire devenind profesor de istorie la Grupul Școlar „Ioan N. Roman”. A predat la catedră până în anul 2003, atunci când a fost instalat în funcția de director al Direcției Județene a Arhivelor Constanța, prin reorganizarea Arhivelor Naționale ale României, pe data de 10 aprilie.

Doi ani mai târziu, a obținut titlul de doctor în istorie absolvind cursurile Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Teza sa de doctorat a fost denumită „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea. Meglenoromânii.” Această lucrare a fost lansată în 2020 la Constanța și Medgidia, în prezența foștilor prieteni și colegi ai fostului istoric. Evenimentul a fost presărat de evocări la adresa personalității sale.

Pasionat de istorie, Virgil Coman a contribuit la aducerea la lumină a unor importante documente și realizarea unor studii de specialitate. A fost coautor și coordonator a 19 volume de studii și a semnat peste 100 de articole publicate în reviste de specialitate, atât din țară, cât și din străinătate.

A scris lucrarea „Aromânii și meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare” apărută în anul 2016, după moartea sa. În plus, a fost autorul unei lucrări foarte importante de cercetare documentară a istoriei orașului Constanța, pe care a intitulat-o „Constanța – mărturii documentare”, volumul I cuprinzând regulamentele administrației locale din perioada 1879 – 1949. 

De asemenea, a fost realizatorul și moderatorul emisiunii „Călător printre dosarele vremii”, difuzată de postul Litoral TV. Subiectele abordate erau despre momentele importante ale istoriei naționale și a celei locale, discutate cu diverși invitați.


În ianuarie 2010, Virgil Coman a devenit șeful Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale.

În data de 5 august 2016, când se afla la lansarea cărții lui Cristian Cealera „La marginea Imperiului – Origini”, ținută în Prăvălia cu Cărți, Virgil Coman a suferit un infarct ce i-a provocat decesul, la doar 42 de ani.  

În semn de respect pentru munca depusă, pe 17 august 2017, Virgil Coman a fost decorat post-mortem de Primăria Constanța cu titlul de cetățean de onoare al județului Constanța, precum și cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Constanța.

La data de 22 septembrie 2017 a fost inaugurată galeria de artă din pasajul pietonal de la Tomis Mall, galerie ce îi poartă numele.

Pe 23 noiembrie 2017, în cadrul evenimentului #sărbătoreșteDobrogea, cotidianul ZIUA de Constanța i-a acordat, post-mortem, distincția „Meritul Dobrogean” și medalia comemorativă „Remus Opreanu”.


Citește și:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii