Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:46 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În urmă cu 63 de ani era arestat marele filozof Constantin Noica. Din cei 25 de ani de închisoare a executat doar șase

ro

11 Dec, 2021 00:00 3596 Marime text
 
  • Alături de marele filozof Constantin Noica vor fi arestați toți participanții la seminariile private organizate de Noica la Câmpulung.
Pe  11 decembrie 1958 Constantin Noica, poet, eseist, publicist, filozof era arestat, urmând să fie condamnat la 25 de ani de muncă silnică pentru „uneltire contra orânduirii sociale“.
 
Constantin Noica s-a născut pe 12 iulie 1909 ca fiu al moșierului Grigore Noica. A început gimnaziul în București la școala „Dimitrie Cantemir“. A studiat la liceul „Spiru Haret“ pe care îl absolvă în 1928. În anul 1927 debutează la revista liceului „Vlăstarul“ cu poemul „O poveste“. Urmează cursurile Facultății de Filosofie și Litere din București, pe care o va absolvi în 1931.
 
A colaborat cu cotidianul „Ultima oră“ începând din 1928, publicând numeroase eseuri, cronici, note și interviuri. A scris și pentru „Vremea“, „Rampa“ și „Credința“. A continuat să scrie pentru diverse publicații, ajungând să facă parte din comitetul de redacție al revistei „Convorbiri literare“, alături de Ioan I. Cantacuzino, Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, H. H. Stahl, în perioada ianuarie – iunie 1934.
 
Între 1938-1939 a făcut studii de specialitate la Paris, unde a plecat cu o bursă din partea Institutului Francez de Înalte Studii din România. Și-a susținut doctoratul în filozofie în 1940 la Universitatea din București, cu teza „Schiță pentru istoria lui «cum e cu putință ceva nou»“. În luna august a aceluiași an, scoate într-un număr unic revista Adsum (adică „Suntaici, sunt de față”). Interesant este că lucrarea o scrie singur și o publică din banii proprii. Pleacă la Berlin în calitate de referent de filozofie la Institutul Româno - German. În cei patru ani în care a stat acolo participă de mai multe ori la seminarul de filosofie a profesorului Martin Heidegger.
 
Pe 11 decembrie 1958 a fost arestat și condamnat la 25 de ani de muncă silnică cu confiscarea întregii averi.
 
Alături de el vor fi arestați toți participanții la seminariile private organizate de Noica la Câmpulung, iar lotul lor va purta la proces numele de „grupul Noica“.
 
Execută la Jilava doar șase din cei 25 de ani de închisoare, fiind eliberat în august 1964. Într-una din cărțile apărute Postum, Jurnal de Idei, filozoful scrie cum după ani în care nu a mai văzut nimic tipărit, într-o zi gardianul îi aduce în celulă primul volum din operele complete nou apărute ale lui Karl Marx, pe care l-a citit cu mult interes, urmând să le citească apoi pe toate în închisoare, cu aceeași dedicare.
 
După ce a ieșit din închisoare, a lucrat în București la Centrul de Logică al Academiei Române. A locuit într-un apartament cu două camere, unde ținea în continuare seminariile sale private.Se discutau subiecte pe marginea filozofiei hegeliene, platonice sau kantiene.
 
Se stinge din viață la 4 decembrie 1987.
 
Sursă foto: Wikipedia.org
 
Citește și:

112 ani de la nașterea filozofului Constantin Noica, membru post-mortem al Academiei Române. A executat doar șase din cei 25 de ani de închisoare
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii