Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:40 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În urmă cu un an a fost înmormântat Călin Hanțiu, balerinul și coregraful care a făcut carieră pe scena constănțeană

ro

20 Dec, 2022 00:00 2122 Marime text
Sursa foto: Facebook Calin Hantiu
  • Călin Hanțiu a fost balerin la Opera Națională din Cluj Napoca
  • A profesat și ca pedagog, coregraf și șef compartiment la Opera din Constanța
  • În anul 2010 a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria D „Arta spectacolului” și în 2018 a primit Medalia „Jean Ionescu” și placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Județean Constanța
 
În urmă cu un an, pe 20 decembrie 2021, avea loc înmormântarea lui Călin Hanțiu, cel care a fost un reprezentant de seamă al baletului și coregrafiei constănțene.

Daniela Vitcu, soția fostului artist scria atunci pe Facebook că:

„Mulțumesc tuturor celor care se gândesc la noi și ne sunt alături.

Călin va fi depus, începând cu orele 14.00, la Biserica Sfântul Dumitru, str. Dorobanți nr. 64, Constanța.

Slujba de înmormântare va avea loc luni, 20 decembrie, orele 12.00“.


Călin Hanțiu s-a stins din viață la vârsta de 64 de ani, pe 17 decembrie 2021, din cauza unei boli incurabile.

El s-a născut în ziua de 16 iulie 1957, în Năsăud, județul Bistrița. Încă din copilărie și-a manifestat interesul față de dans, astfel că a urmat și a absolvit cursurile Liceului de Coregrafie din Cluj Napoca, în anul 1976. Timp de trei ani a fost balerin la Opera Națională din Cluj Napoca.

A urmat apoi mutarea la Constanța, în anul 1979. A venit pe litoral, deoarece era fascinat de realizările lui Oleg Danovski și își dorea să fie discipolul celor mai buni oameni din branșă. S-a numărat, ca solist, printre fondatorii companiei de balet de la malul mării.

Între anii 1986-1989, Călin Hanțiu a urmat un stagiu la Opera din Gera și la Opera din Dresda. Revenit în Constanța, a profesat ca prim-solist, din anul 1990 până în 1996. Din anul 1998 și până în 1999, Călin Hanțiu a fost maestru de balet, solist și coregraf la Academia de Dans „I. Sisca” și Compania Rendanno. A profesat și ca pedagog, coregraf și șef compartiment la Opera din Constanța. Pentru scurt timp a îndeplinit funcția de director al baletului de la „Oleg Danovski” și concomitent, al Teatrului Liric, unindu-le în 2004.


Fostul artist a profesat și în străinătate, fiind timp de trei ani maestru de balet la Opera din Novi Sad, Serbia și profesor pentru o scurtă perioadă la Institutul Pedagogic de Coregrafie din Belgrad.

Călin Hanţiu a dansat pe mari scene ale lumii și a fost distins cu premii naţionale şi internaţionale, având parte de o presă elogioasă, care i-a pus în valoare activitatea și l-a promovat atât ca solist, cât şi în calitate de coregraf.

Mai jos redăm evocarea lui Călin Hanțiu din volumul „Dulcea povară”, publicat de Jean Badea în anul 2017 cu sprijinul cotidianului ZIUA de Constanța:

„A dansat în marile balete puse în scenă la Constanţa, trecând cu dezinvoltură printr-o gamă diversă şi rafinată de roluri, de la Banditul din Mandarinul miraculos, Siegfried, Rotbart şi Bufonul din Lacul lebedelor şi Al doilea păcurar din Mioriţa («Ne stăpâneşte în memorie creaţia lui Călin Hanţiu, datorită expresivităţii mişcărilor dansante şi mai ales a intensei trăiri a rolului» - Viorel Cosma), la Don Jose şi Escamillo din Carmen, Albert din Giselle, Romeo şi Tybalt din Romeo şi Julieta. Trecerea «barierei» dintre balerin şi maestru s-a făcut firesc, «din mers», în urma unor acumulări avide de secrete ale meseriei, «furându-le», studiindu-le cu sârguinţa şcolarului de cursă lungă, atât la Constanţa, cât şi la Operele din Dresda şi Gera sau la Compania «Rendano» şi Academia de dans «Sisca» din Italia.
A debutat în coregrafie la «Fantasio», cu musicalul Turandot, a continuat la Opera din Constanţa, la Teatrul «Ovidius» (cu coregrafii la spectacole de teatru), pentru a ajunge şi la colegii săi de la «Danovski», pe care i-a îndrumat într-un Pinocchio apreciat de cronicari drept «cuceritor, plin de umor şi poezie, într-un stil neoclasic adaptat naraţiunilor coregrafice» (Vivia Săndulescu). În aşteptarea unui alt balet, Călin refuză pauzele lungi în favoarea asistenţei coregrafice, acceptând, rare crize inutile de orgoliu, să fie «secund» fostelor colege de trupă (Simona Noja sau Judith Turos), dar şi unor maeştri precum Adina Cezar sau Pierre Wyss.
La 47 de ani, Călin Hanţiu ar fi putut rămâne în umbra scenei, punându-şi în panoplie «armele» de balerin.
N-a făcut-o însă, continuând o vreme să danseze cu aceeaşi devastatoare pasiune, întruchipându-i pe Cetăţeanul turmentat şi pe Chiriac sau pe chipeşul brigadier Don Jose, pentru ca, în prezent, să se concentreze asupra coregrafiei, la Teatrul Naţional din Novi Sad.


A colaborat şi cu Teatrul de Stat, iar în 2008, cu spectacolul Cavalerii Mesei Rotunde, a participat cu deosebit succes la Festivalul Internaţional de Operă, Operetă şi Balet de la Braşov”.

 
În anul 2010 a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria D „Arta spectacolului” și în 2018 a primit Medalia „Jean Ionescu” și placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Județean Constanța, împreună cu scrisoarea de recunoștință a Primăriei Constanța.
 
La moartea sa, Daniela Vitcu a postat pe pagina profilului ei de Facebook mesajul:
 

”Cei dispăruți primesc mai multe flori decât cei care trăiesc pentru că regretul e mai puternic decât recunoștința.” – Anne Frank
Viața este doar o pauză înainte de a ajunge acasă. Un loc simplu unde să te odihnești și să FII înainte de a ajunge la cele veșnice.
Suntem cu toții vizitatori în acest loc, suntem doar în trecere. Scopul nostru aici este să observăm, să învățăm, să creștem, să iubim… și apoi să ne întoarcem acasă.
Nici nu știu ce am în suflet....simt așa....o durere profundă .....mă întreb: Te-a durut? Sau poate acum ți-e mai bine?....Îmi amintesc cum te-am iubit!...Nu voi uita niciodată. Să nu regreți și să mă ierți....Dac-am greșit vreodată....Offf! Atâta durere în suflet....Să dansezi și să te bucuri! Să veghezi de acolo, de acasă, fetele.
Dumnezeu să-ți dea odihna cea veșnică!
Călin Hanțiu (16 iulie 1957- 17 decembrie 2021)”

Doliu în lumea artei. Coregraful Călin Hanțiu s-a stins din viață

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii