Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:19 05 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu ZIUA de Constanța Eduard Uzunov, Co-Owner al Galeriei de artă Rotenberg-Uzunov, despre expoziția de la Palatul Reginei Maria din Balcic – „Expoziția intinerantă va ajunge la București și Vatican“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

05 Aug, 2024 17:00 273 Marime text
Eduard Uzunov, expoziție de artă la Balcic, Castelul Reginei Maria
  • Între 16 iulie și 3 august 2024, la Palatul Reginei Maria de la Balcic s-a desfășurat o expoziție care a inclus picturi, sculpturi, fotografii și documente ilustrând perioada interbelică.
  • Organizatorii expoziției sunt Eduard Uzunov, Co-Owner al Galeriei de artă Rotenberg-Uzunov, Alexandru Rădulescu, Venetta Nenkova, muzeograf la Vatican, precum și Palatul Reginei Maria de la Balcic.
 
Nume prestigioase ale artei românești au fost readuse pe simezele Balcicului de Eduard Uzunov și Alexandru Rădulescu,
cu ocazia aniversării a 100 de ani de la începerea construcției Palatului de la Balcic al Reginei Maria.
 
Expoziția care s-a desfășurat între 16 iulie și 3 august 2024 a inclus picturi, sculpturi, fotografii și documente ilustrând perioada interbelică.  


 


„Toți oamenii din Balcic o iubesc pe Regina Maria“
 

„Sunt foarte mândru că am realizat această expoziție, dar nu vreau să adun toți laurii. În primul rând am fost o echipă, creată la inițiativa unei doamne care-i muzeograf la Vatican, Venetta Nenkova. Doamna a venit la mine anul trecut în noiembrie și mi-a zis: Dacă vă cheamă Uzunov, înseamnă că sunteți bulgar! Nu am nicio legătură cu limba bulgară, ne-am înțeles. Ne-am înțeles prin prizma iubirii pentru artă. După ce a venit la mine la galerie, a doua zi ne-am dus să vedem picturile murale, de la ASE, ale  Ceciliei Cuţescu-Storck, cele de la Palatul Regal, de la Muzeul Național de Artă a României, precum și de la hotelul Marmorosch, pe treptele căruia există o pictură murală superbă. Desigur ne-am dus și la muzeul Cecilia Cuţescu-Storck de pe Vasile Alexandru. Ulterior, am început să ne gândim la o expoziție. Doamna Venetta Nenkova a trăit și a copilărit în Balcic, pe Lângă Palatul Cecilia Cuțescu Storck și pe lângă Palatul Reginei Maria. Toți oamenii de cetățenie bulgară din Balcic o iubesc pe Regina Maria. Ne-am gândit să facem o expoziție intinerantă. Adică să o facem în primul rând la Balcic, după care să o ducem București, cu promisiunea că va încerca să facă tot posibilul să o ducem și la Vatican“, a declarat, pentrru cotidianul ZIUA de Constanța, Eduard Uzunov, Co-Owner al Galeriei de artă Rotenberg-Uzunov.

 


 
„Am expus și invitația de la botezul Reginei Maria din 1875“
 
 

„Zis și făcut. Împreună cu galeria Alexandru Rădulescu, care mi-e prieten am reușit să organizăm expoziția. Deoarece 15 lucrări de la galeriile noastre nu erau suficiente, am reușit să adunăm și lucrări de la alți colecționari, inclusiv colecționari de carte, de fotografie, care ne-au dat niște lucruri extraordinare. Pintre lucrările expuse se numără și invitația la botezul Reginei Maria. Avem invitația de la botezul Reginei Maria din 1875.  Au fost foarte puține asemenea invitații pentru că a fost acel an, 1875 a fost un an de doliu. În afară de asta avem lucrări de Eustatiu Stoenescu”, a mai explicat Eduard Uzunov, Co-Owner al Galeriei de artă Rotenberg-Uzunov.

 
 
„Sper că lucrările vor fi puse pe simeze la Muzeul Național de Artă a României“
 
 

„Am mai strâns și alte fotografii, picturi și sculpturi și ne-a ieșit o expoziție extraordinară, care mă bucură. La expoziție a venit și doamna Diana Băciună, ministru ajunct al Culturii, căreia i-am spus că ne dorim să o organizăm, în câteva luni, și la Muzeul Național de Artă a României, în sufrageria Palatului Regal, care este o sală superbă. Doamna ministru mi-a zis că ne sprijină cu tot ce se poate pentru a realiza această expoziție. Iată că un prim pas a fost făcut către o expoziție intinerantă, adică să fie expusă și în al doilea loc. Expoziția de la Balcic a fost realizată din surse proprii: noi am plătit transportul, asigurările. Poate singurul lucru care ne-a fost dăruit de niște oameni drăguți a fost vinul de la Crama Rasova și Murfatlar. Sper că, cât mai curând, lucrările vor fi puse pe simeze la Muzeul Național de Artă a României, după care la Vatican“, mai spune Eduard Uzunov.

 
 
„Misiunea care mi-a fost dată de către Dumnezeu sau chiar de Regina Maria“
 
 

„Cred că misiunea care mi-a fost dată de către Dumnezeu sau chiar de Regina Maria am îndeplinit-o și îi mulțumesc pentru asta ajutorului dat de Venetta Nenkova,  de prietenul meu Alexandru Rădulescu, de Jeni Mihailova, directorul Palatului Regina Maria și Lilianei Deagavov, directoarea de ceremonii de la Palatul Reginei Maria. Fac un apel către cei care au lucrări cu Balcic și ale lucrări speciale să ne semnaleze!“, a mai spus Eduard Uzunov.

 
Printre lucrările expuse s-au numărat cele semnate de Gheorghe Ionescu Doru, Jean Cheller, Gheorghe Vânătoru, Iosif Iser, Theodor Pallady, George Barbieri, Lucian Grigorescu, Enena Anton, Dan Ialomițeanu, o sculptură de-a lui Ion Jalea, Jean Cosmovici, Cecilia Cuțescu Storck.




Cine este Eduard Uzunov?
 
 
Eduard Uzunov este colecționar de artă de 30 de ani.

Businessul meu principal sunt imobiliarele. Prin agenția mea, Regatta Real Estate, care funcționează de 31 de ani, am vândut și multe proprietăți speciale în toată țara, dar și în alte țări europene. De 30 de ani am acest microb să colecționez artă. Destinul unui colecționar și bucuria lui este că, după ce cumpără obiectele de artă și le are în sufragerie sau depozite, vrea să le și arate publicului. Am ajuns la această maturitate că vreau să le arăt atât prin galeria de artă Rotenberg-Uzunov, pe care o dețin, cât și prin expozițiile care le fac“, a mai explicat Eduard Uzunov, Co-Owner al Galeriei de artă Rotenberg-Uzunov.

 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Concert de jazz la Castelul Reginei Maria din Balcic: Frații Vladigerovi, Konstantin și Alexander, dezvăluiri pentru ZIUA de Constanța – „Locul de aici este mistic! Ne întoarcem mereu cu emoții mari“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

 
In memoriam. Regina Maria a României, 86 de ani de la trecerea în neființă
 
Fotoreportaj. Castelul Reginei Maria, din Balcic, izvor de istorie și splendoare (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii