La Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România Maestrul Florin Stoiciu, răsplătit cu Premiul pentru grafică
La Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România: Maestrul Florin Stoiciu, răsplătit cu Premiul pentru
29 Oct, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
4049
Marime text
La finele săptămânii trecute, Primăria Municipiului Târgu Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Institutul Cultural Român au organizat, la Târgu Jiu, o serie de manifestări cultural-artistice în semn de omagiu adus lui Constantin Brâncuşi, a cărui operă a marcat creaţia artistică a secolului XX.
Manifestările închinate inaugurării Ansamblului brâncuşian au culminat duminică, 27 octombrie 2019, cu Gala Premiilor Uniunii Artiştilor Plastici din România şi decernarea
Premiului Naţional Brâncuşi pentru anul 2018.
Premiului Naţional Brâncuşi pentru anul 2018.
Pe 27 octombrie - ziua când s-au împlinit 81 ani de la inaugurarea ansamblului monumental Calea Eroilor, realizat de sculptorul Constantin Brâncuși, în anul 1931, amplasat în Târgu Jiu, singurul ansamblu brâncușian de for public din lume, ridicat ca un memorial dedicat eroilor căzuți în primul război mondial, o remarcabilă operă de artă modernă - artiştii din România l-au omagiat într-o seară de Gală.
„Felicitări pentru determinarea de a produce opere semnificative, pentru un domeniu de referință”
Sala de spectacole a Teatrului „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu a găzduit duminică, 27 octombrie, Gala Premiilor Uniunii Artiştilor din România şi Decernarea Premiului Naţional Brâncuşi, moment de grație al artei plastice românești.
În deschiderea evenimentului, Petru Lucaci, președintele UAPR, declara: „Această Gală ne oferă șansa de a trece în revistă și a evalua activitatea de creație vizuală din anul precedent, de pe întreaga scenă de artă contemporană din România. Creșterea semnificativă a manifestărilor expoziționale, dinamica schimbărilor de viziune și oferta culturală contemporană în expansiune ne obligă să continuăm anual evaluarea domeniului vizual, pentru a răsplăti excelența și efortul artiștilor de a spori patrimoniul cultural contemporan. Premiile acoperă toate domeniile de manifestări din sfera culturii. Sunt premii pentru pictură, sculptură, grafică, artă decorative, design, scenografie, multimedia, critică, artă religioasă și restaurare, artă în spațiul public. Sunt, de asemenea, și premii speciale: marele premiu, premiu de excelență, premiul juriului, premiul consiliului director al UAPR, premiul tineretului și premiul revistei Arta.UAPR a reluat tradiția acordării premiilor în 2014, cu ajutorul Ministerului Culturii și Identității Naționale, ajutor care sperăm să continue, pentru a asigura o continuitate a proiectelor și o consolidare a tradiției.Sperăm că vom putea, într-un viitor apropiat, să redimensionăm acest format, incluzându-l într-un program mai amplu, și anume un salon de artă contemporană, după modelul saloanelor interbelice, organizate sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii.Locul ales anul acesta este destul de evocator pentru cultura națională și internațională. Preluând capitalul cultural al lui Constantin Brâncuși, artiștii contemporani pot spera că școala românească de artă va rămâne înscrisă definitiv pe harta culturală a lumii.Țin să felicit toți artiștii, în primul rând pe premianți și vreau să aduc felicitări și celorlalți artiști profesioniști din România, pentru determinarea de a produce opere semnificative pentru un domeniu de referință din sfera culturii contemporane”.
„Îi mulțumesc în mod special domnului academician Mircia Dumitrescu”
Între laureații acestei ediții a Galei UAPR s-a numărat și maestrul Florin Stoiciu, profesor universitar la Facultatea de arte a Universității „Ovidius” din Constanța și colaborator al cotidianului ZIUA de Constanța, de sprijinul căruia publicația s-a bucurat cu prilejul proiectului #DobrogeaAcademică.
Între laureații acestei ediții a Galei UAPR s-a numărat și maestrul Florin Stoiciu, profesor universitar la Facultatea de arte a Universității „Ovidius” din Constanța și colaborator al cotidianului ZIUA de Constanța, de sprijinul căruia publicația s-a bucurat cu prilejul proiectului #DobrogeaAcademică.
În luna iulie, maestrul a realizat două tablouri reprezentându-i pe cei doi mari academicieni contemporani care au primit titlul de cetățeni de onoare ai municipiului Constanța – Petre T. Frangopol și Marian Traian Gomoiu.
Revenind la Gala de duminică, prof. univ. dr. Florin Stoiciu a fost răsplătit cu Premiul pentru grafică. La momentul înmânării distincției, laureatul a mulțumit părinților biologici și tuturor mentorilor și profesorilor care l-au ajutat să ajungă să ia acest premiu. „În mod special domnului academician Mircea Dumitrescu, care este prezent în sală”, a mai spus universitarul Stoiciu.
Și care zilele acestea pregătește vernisajul ce va avea loc vineri, 1 noiembrie, la Art Gallery Tomis Mall, al artistului plastic Aurel Bulacu.
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii