Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:44 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La mulți ani, Cristina Oprean! O constantă valoare pe scena dramatică a Constanței

ro

13 Aug, 2022 00:00 1559 Marime text

 
  • Sâmbătă, 13 august, este ziua de naştere a Cristinei Oprean, actriţă a Teatrului de Stat Constanţa.
Cristina Oprean debuta pe scena constănțeană în urmă cu mai bine de trei decenii, mai precis pe 18 aprilie 1987, cu rolul Virginie Renoir din comedia polițistă „Martorii se suprimă“ de Roberth Thomas. Are în palmares peste 40 de roluri importante, dar alături de soțul său, dirijorul Radu Ciorei, faima ei s-a conturat și prin manifestările tip narator cu care a colindat scene importante din lumea întreagă.

S-a născut la Craiova, unde a studiat pian și canto la Liceul de Artă și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București, la clasa profesorilor Petrică Vasilescu și Mihai Mălaimare.

Și-a început cariera la Teatrul de Păpuși din Craiova, unde a lucrat timp de un an, ca actor mânuitor, câștigând premiul I la Concursul Național al Teatrelor de păpuși, iar din 1986 a abandonat păpușeria și a venit la teatrul din Constanța.

Georgeta Mărtoiu și Anaid Tavitian, ambele rafinate observatoare ale fenomenului artistic constănțean, au surprins în cartea „Thalia Ex Ponto“ carierele unor artiști, printre care și Cristina Oprean, lucrare din care vă propunem un fragment.

Este o actriță plină de nerv, frisonând în mod continuu, interesată de tot ceea ce înseamnă teatru sau vine în atingere cu el, fără ca această mare pasiune să-i umbrească rațiunea. "Scena este un miraj, dar nu un drog", un miraj "convertibil în învățăminte, în înțelepciune de viață", declara Cristina cu prilejul debutului său, dovedind o maturitate mai rar întâlnită printre actorii cu temperamentul ei.
 
Însoțit de multele lecturi și de pasiunea pentru muzică, talentul ei se va obiectiva mereu frumos și sigur. Până în '90, actrița a mai interpretat-o pe Ismena, rol cu dificultăți dacă ar fi să ne gândim numai la faptul că, venită de curând de pe băncile facultății, a trebuit să plonjeze în dimensiunile și rigorile unui spectacol în aer liber, cu totul special ("Oedip"). Și a mai interpretat-o adaptându-se deplin la stilul parodistic al musicalului "Sânziana și Pepelea", chiar pe eroina principală.
Că are resurse multe a dovedit și în realizarea unui travesti - Leonardo din "Regele cerb".



În anii care au trecut de la debut, Cristina Oprean s-a identificat practic cu istoria teatrului constănţean, remarcându-se în spectacolele montate de-a lungul anilor, în peste 60 de roluri de factură diferită, din creaţia românească şi universală: Ana din Take, Ianke şi Cadâr de V.I. Popa, Fraulen şi Lena din Gaiţele de Kiriţescu, Sânziana din Sânziana şi Pepelea de Alecsandri, Spiridon - rol de travesti în O noapte furtunoasă  de I.L. Caragiale, Daisy din Rinocerii de Ionesco, Miranda din Furtuna de Shakespeare, Alcesta din piesa omonimă de Euripide, Rosalia din Filumena Marturano de Eduardo de Filippo, Dacia din Titanic Vals de Muşatescu etc.

A predat, ca lector asociat, Arta actorului, la Secţia Canto a Universităţii „Ovidius” din Constanţa şi a susţinut Master-class la Northridge California State University cu studenţii de la Departamentul de Teatru 1996 şi cu studenţii de la Departamentul de Music-hall - 1998.A fost asistent de regie în spectacolele Hotel de R. Cooney, în regia lui Horaţiu Mălăele, şi Voluptate, marţi la miezul nopţii, de P. Karvas, în regia lui Dominic Dembinski.
 
Făcând minunată echipă cu dirijorul Radu Ciorei, de la Filarmonica „Marea Neagră“, Cristina Oprean a fost, în paralel cu activitatea din teatru, narator în mai multe concerte simfonice, prezentate în ţară şi peste hotare.

La mulți ani Cristina Oprean!
 
Citește și: #RespectTeatru: Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Cristina Oprean
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii