Aniversare Cristina Oprean - o viaţă dedicată teatrului şi muzicii
Aniversare: Cristina Oprean - o viaţă dedicată teatrului şi muzicii
13 Aug, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2614
Marime text
Astăzi este ziua de naştere a Cristinei Oprean, actriţă a Teatrului de Stat Constanţa.
Născută la 13 august 1959, Cristina Oprean a studiat pian şi canto la Liceul de Artă din Craiova. A fost, timp de un an, actor mânuitor la Teatrul de Păpuşi din Craiova, iar cu spectacolul „Cartea lui Apolodor“ a luat premiul I la Concursul Naţional al Teatrelor de Păpuşi. A urmat, apoi, cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L Caragiale”, secţia actorie, unde i-a avut profesori pe Petrică Vasilescu, Mihai Mălaimare şi Mircea Constantinescu.
A intrat în echipa Teatrului Dramatic din Constanţa imediat după absolvire, debutând cu rolul Virginie Renoir din comedia poliţistă „Martorii se suprimă“ de Robert Thomas, în aprilie 1987. „Scena este un miraj, dar nu un drog, un miraj convertibil în învăţăminte, în înţelepciune de viaţă“, declara Cristina cu prilejul debutului său.
„Este o actriţă plină de nerv, frisonând în mod continuu, interesată de tot ceea ce înseamnă teatru sau vine în atingere cu el, fără ca această mare pasiune să-i umbrească raţiunea. Însoţit de multele lecturi şi de pasiunea pentru muzică, talentul ei se va obiectiva mereu frumos şi sigur”, o descriu pe artistă, la începuturile carierei sale, autoarele volumului „Thalia Ex Ponto la cumpănă de milenii“, Georgeta Mărtoiu şi Anaid Tavitian. (Cartea se găseşte, în varianta digitalizată, în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa şi poate fi accesată AICI)
În anii care au trecut de la debut, Cristina Oprean s-a identificat practic cu istoria teatrului constănţean, remarcându-se în spectacolele montate de-a lungul anilor, în peste 60 de roluri de factură diferită, din creaţia românească şi universală: Ana din Take, Ianke şi Cadâr de V.I. Popa, Fraulen şi Lena din Gaiţele de Kiriţescu, Sânziana din Sânziana şi Pepelea de Alecsandri, Spiridon - rol de travesti în O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, Daisy din Rinocerii de Ionesco, Miranda din Furtuna de Shakespeare, Alcesta din piesa omonimă de Euripide, Rosalia din Filumena Marturano de Eduardo de Filippo, Dacia din Titanic Vals de Muşatescu etc.
A predat, ca lector asociat, Arta actorului, la Secţia Canto a Universităţii „Ovidius” din Constanţa şi a susţinut Master-class la Northridge California State University cu studenţii de la Departamentul de Teatru 1996 şi cu studenţii de la Departamentul de Music-hall - 1998.A fost asistent de regie în spectacolele Hotel de R. Cooney, în regia lui Horaţiu Mălăele, şi Voluptate, marţi la miezul nopţii, de P. Karvas, în regia lui Dominic Dembinski.
Făcând minunată echipă cu dirijorul Radu Ciorei, de la Filarmonica „Marea Neagră“, Cristina Oprean a fost, în paralel cu activitatea din teatru, narator în mai multe concerte simfonice, prezentate în ţară şi peste hotare.
În volumul său Dulcea povară, Jean Badea îi face actriţei un portret remarcabil: „Cristina a rămas de-a lungul timpului însetată de cultură, de lecturi rafinate, de muzică simfonică. Este autoarea scenariului şi regiei unor recitaluri de muzică şi poezie (Pod de suflete, prezentat în Franţa şi SUA, Sunetele timpului ş.a.), a participat ca narator al unor concerte simfonice susţinute de Filarmonica din Constanţa în România, dar şi în Portugalia, Coreea de Sud, Argentina, SUA, Franţa. După cum alte spectacole muzicale însoţite de texte ale ei sau ale lui Blaga, Sorescu, Alvaro de Campos, Sandburg şi alţii, cu prime audiţii la Constanţa, Bucureşti, Craiova, Timişoara... dar şi la New York, Seul, Murfreesboro / SUA, îi întregesc personalitatea artistică.
În urma unui turneu al Filarmonicii constănţene în Coreea de· Sud, în care a interpretat în primă audiţie absolută suita Adevărul despre Dracula pentru narator şi orchestră, de Dumitru Capoianu, pe un text de Cristina Oprean, Sanda Luca-Zodieru scria în „Cuget Liber“: „În rostirea actriţei, simbioza cuvânt-muzică a acţionat cu maximum de efect, printr-o potenţare reciprocă, printr-o gradaţie minuţioasă şi sensibilă a tensiunii dramatice". Să circuli cu distincţie prin asemenea înalte sfere ale poeziei şi muzicii şi să te întorci la proza redusă la câteva replici ale unor personaje de figuraţie (O săteancă din A înnebunit lumea, O invitată din Voluptate, marţi la miezul nopţii, Doamna din Operă pentru viitorii dictatori, A doua bătrână din Adunarea femeilor) se întâmplă doar unor caractere puternice”.
Cu prilejul evenimentului organizat de ZIUA de Constanţa pe 12 iunie 2018, Cristinei Oprean, care a reuşit atât de bine să sublimeze în artă cele două mari pasiuni ale sale, muzica şi teatrul, i s-au acordat Medalia „Jean Ionescu“, placheta #RespectTeatru, iniţiată de Consiliul Judeţean Constanţa, şi scrisoarea de recunoştinţă a Primăriei Constanţa.
Sursa foto: Facebook/Cristina Oprean
Citeşte şi:
#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actriţa Cristina Oprean (galerie foto)
Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii artişti ai Constanţei (XXVll) (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii