La mulți ani, Liviu Manolache! Peste 40 de ani de când s-a pus în slujba Teatrului de Stat Constanța
La mulți ani, Liviu Manolache! Peste 40 de ani de când s-a pus în slujba Teatrului de Stat Constanța
19 Feb, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1432
Marime text
- Actorul Liviu Manolache împlinește 69 de ani
- El este fiul lui Aurel Manolache, nume important al teatrului românesc și fondatorul Teatrului „Fantasio” din Constanța.
Actorul Liviu Manolache a venit pe lume în ziua de 20 februarie 1955, la Galați.
El este fiul lui Aurel Manolache, nume important al teatrului românesc și fondatorul Teatrului „Fantasio” din Constanța.
Liviu Manolache s-a născut chiar în anul în care familia lui s-a mutat la malul mării.
Aici a terminat liceul, iar apoi a plecat în București, cu gândul de a-și continua studiile la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București. A fost admis la a doua încercare și a absolvit în anul 1981.
Până la această reuștiă, Liviu Manolache a fost regizor tehnic la Teatrul Liric Constanța, timp de un an (1976 – 1977).
După ce și-a finalizat studiile la IATC, actorul s-a întors în Constanța, fiind cooptat în colectivul Teatrului de Stat Constanța, unde activează și în prezent.
Redăm o parte din rolurile interpretate: Raimundo („Beția sfântă” de Paul Everac); Nicu („Piatra din casă” de Vasile Alecsandri); Pepelea („Sînziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri); Botard („Rinocerii” de Eugen Ionesco); Arlechino („Mincinosul” de Carlo Goldoni); Deramo („Regele cerb” de C. Gozz); Petru („Acești îngeri triști” de D.R. Popescu); Dobinski („Revizorul” de N.V. Gogol); Eteocles („Troia în flăcări” după autori antici); Hermis („Adunarea femeilor” de Aristofan); Paul Bratter („Desculț în parc” de Neal Simon); Administratorul („Hotel” de R. Cooney); Kiss („Unde-i revolverul” de Georgey Gabor); George („Transplant” de Cristina Tamaș); „Paparudele” (spectacol de autor); Martin Weller („Gin Rummy” de D. Cobrun) etc.
Pe lângă aparițiile pe scena teatrului, Liviu Manolache are în palmares și interpretări în filme TV. Iată o parte din acestea: „Eu, tu și Ovidiu”; „Furtună în Pacific”; „Plecarea Vlașinilor”; „A doua cădere a Constantinopolului”; „Falezele de nisip”; „Miss Litoral”; „Sosesc păsările călătoare” etc.
El s-a ocupat și de regia spectacolelor „Regele cerb”, „Lecție de dragoste la prima vedere”, „Opera de trei parale”, „O călătorie fără egal”, „Paparudele”, „Cușca de hârtie” etc.
Actorul a avut colaborări și cu Opera Constanța, Teatrul „Fantasio” sau Teatrul de Păpuși, pe care l-a și coordonat în perioada 1993 – 1999.
Activitatea lui a fost încununată cu mai multe premii, din care amintim: premiul special al juriului la „Festivalul despre arta comediei”, Galați (1988); titlul „Omul anului” (1977); diploma de excelență pentru 25 de ani în slujba scenei constănțene acordată de Teatrul de Stat Constanța și Consiliul Județean Constanța (2006); premiul de excelență al forumului muzical pentru realizarea Festivalului Național „Mamaia Copiilor” (2013); Ordinul de Stat „Meritul Cultural” în grad de Cavaler (2014); Medalia „Jean Ionescu“ împreună cu placheta #RespectTeatru, iniţiată de Consiliul Judeţean Constanţa şi scrisoarea de recunoştinţă a Primăriei Constanţa, acordate în cadrul evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănțean”, proiect derulat de ZIUA de Constanța, ș.a.
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene vol. IV
Citește și:
#DobrogeaDigitală Maestrul Liviu Manolache la ceas aniversar. „A călcat cu dreptul pe urmele părinților”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii