Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:35 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea In memoriam Aurel Manolache directorul fondator al Teatrului „Fantasio“

ro

05 Oct, 2022 00:00 2672 Marime text
Născut în 1931, la Galați, Aurel Manolache face parte din stirpea artiștilor strămutați din orașul de baștină și legați definitiv de orașul unde au trăit și creat, lăsând urme de neșters pentru posteritate.

La fel ca și fratele său, actorul Gelu Manolache, Aurel Manolache s-a stabilit la Constanța în 1955 şi a marcat orașul tomitan, fiind fondator, director și dirijor în cadrul unuia dintre cele mai cunoscute teatre de revistă din țară - „Fantasio“.

A fost, pe rând, director al Festivalului Mamaia Copiilor, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România din anul 1968. A fost director al Teatrului de Revistă Galaţi, prim-dirijor al Teatrului Marinei Militare.

Constanța îi datorează lui Aurel Manolache existența Baletului constănțean, deoarece el a fost cel care, în 1978, a crezut în visul maestrului Oleg Danovski și le-a dat casă și masă tinerilor balerini care, în scurt timp, aveau să ducă peste hotare faima Ansamblului de Dans Clasic și Contemporan „Fantasio“.


 
Aurel Manolache a fost compozitor şi creator de șlagăre. Margareta Pâslaru, Dan Spătaru, Cătălin Crişan, Loredana Groza, Corina Chiriac sunt doar câțiva dintre cei care i-au cântat piesele ce au devenit celebre. Chiar și Julio Iglesias, la cea de-a doua ediţie a prestigiosului Festival Internațional „Cerbul de aur“ de la Braşov, în anul 1969, a ales să cânte o piesă compusă de Aurel Manolache, numită „Ale tale“
A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural, clasa a II-a (1981), cu opt premii la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia și cu patru premii ale Uniunii Compozitorilor.

Pe 9 martie 2010, directorul fondator al Teatrului „Fantasio”, compozitorul şi dirijorul Aurel Manolache, în vârstă de 78 de ani, se stingea din viaţă, la Galaţi, ca urmare a unui infarct, lăsând în urmă fapte memorabile, esenţiale pentru istoria culturală a urbei tomitane.
 
Pentru că avem datoria morală să-i respectăm şi să-i preţuim memoria şi activitatea, cotidianul ZIUA de Constanţa îi acorda post-mortem, în cadrul memorabilului eveniment din data de 12 iunie 2018, sugestiv intitulat #RespectTeatruMedalia „Jean Ionescu”.

În monografia „Fantasio 40“, care se află în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, Jean Badea i-a dedicat artistului câteva pagini de evocare, din care cităm:
„Aurel Manolache a auzit «cântecul de sirenă», precum Ulise odinioară, şi vreme de 35 de ani a rămas sub vraja dulce-amară a făpturii căreia i-a cioplit chipul din «carnea»  gândurilor sale şi i-a dat numele de Fantasio. Că a iubit acest teatru mai presus de sine nu este astăzi o noutate. I-a sacrificat totul: şi liniştea nopţilor, şi tihna unui cămin, şi sănătatea. Chiar compoziţia muzicală a trecut pe planul al doilea, măcar că notele desenate de el pe portativ trădau un compozitor care - de n-ar fi fost Fantasio - şi-ar fi depăşit palmaresul actual (oricum de invidiat)”.

Jean Badea completează portretul lui Aurel Manolache într-o altă carte care se află, de asemenea, în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța - „Dulcea povară - schițe de portret din lumea teatrelor constănțene“:
„Teatrul „Fantasio" i-a fost copilul înfiat la trei ani (1959), botezat la 13 ani (1969), crescut şi educat într-o familie onorabilă, în care a invitat cele mai importante personalităţi ale genului revuistic (Nicuşor Constantinescu, Henri Mălineanu, Saşa Georgescu, Oleg Danovski, Cornel Patrichi, Dan Spătaru ş.a.), chiar cu riscul de a-i „pierde pe drum" pe mai vechii colaboratori sau angajaţi (Ion Maximilian, Botzi Szabo, Ion Drugan, Dan Sachelarie ... ). ,,Fantasio“ i-a fost şi copil, şi iubită, şi amantă. Soţiile sale au fost probabil cumplit de geloase pe acest teatru. Au avut motive, pentru că adevărata casă a lui Aurel Manolache a fost în bulevardul Republicii / Ferdinand nr. 11. Nici faţă de propriul copil n-a avut grija pe care i-a arătat-o acestei instituţii muzicale“.

În istoria comunităţii culturale constănţene, Aurel Manolache a fost şi va rămâne o „bornă” a seriozităţii şi curajului, un model de profesionist dedicat vieţii artistice de la malul mării până la identificare.


Citește și:
 

#citeșteDobrogea - Au trecut opt ani de când Aurel Manolache dirijează și compune într-o lume mai bună

#DobrogeaDigitală - Omagiu Aurel Manolache, directorul fondator al Teatrului „Fantasio“, care ar fi împlinit 90 de ani


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari