Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:05 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La mulți ani, Radu Gheorghe! O carieră de actor începută în Tulcea, consacrarea la București și visul american

ro

15 Jan, 2025 17:00 296 Marime text
Radu Gheorghe. Sursa foto: tnb.ro
  • Radu Gheorghe împlinește mâine, 16 ianuarie 2025, 74 de ani
  • În liceu a avut primele experiențe scenice sub regia profesoarei de limba română, apoi a avut un rol în spectacolul „O noapte furtunoasă”, jucat pe scena Teatrului Popular din Tulcea, el făcând parte pe atunci dintr-o trupă de teatru de amatori
  • În anul 1975, Radu Gheorghe absolvea Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București la clasa profesorilor Sanda Manu și Octavian Cotescu. Tulceanul a fost coleg de grupă cu Vlad Rădescu și de generație cu Horațiu Mălăele, Dan Condurache sau Maria Ploae
 
„Un actor de comedie complet, care s-a luptat pentru a-și croi drumul pe scenă și în viață”, așa este descris Radu Gheorghe pe site-ul Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea.
 
El s-a născut în ziua de 16 ianuarie 1951, în localitatea Filimon Sârbu din județul Tulcea.
 
În liceu a avut primele experiențe scenice sub regia profesoarei de limba română, apoi a avut un rol în spectacolul „O noapte furtunoasă”, jucat pe scena Teatrului Popular din Tulcea, el făcând parte pe atunci dintr-o trupă de teatru de amatori.
 
În anul 1975, Radu Gheorghe absolvea Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București la clasa profesorilor Sanda Manu și Octavian Cotescu. Tulceanul a fost coleg de grupă cu Vlad Rădescu și de generație cu Horațiu Mălăele, Dan Condurache sau Maria Ploae.
 
Pe lângă specializarea în teatru, Radu Gheorghe a absolvit cursuri de pantonimă și music-hall, a studiat vioara, chitara și flautul.
 
După absolvirea IATC, Radu Gheorghe începe să joace la unul dintre cele mai bune teatre din țară – Lucia Sturdza Bulandra – unde i-a avut colegi pe Marin Moraru, Mariana Mihuț, Florian Pittiș, Gheorghe Dinică, Victor Rebengiuc etc. Activitatea teatrală a fost și este completată din plin cu numeroase apariții pe micul și marele ecran. Au rămas memorabile rolurile din filmele: „Mireasa din tren”, „Căsătorie cu repetiție”, „Grăbește-te încet”, „Alegerea”, „Căruța cu mere”, „Lotus”.
 
După Teatrul Bulandra, Radu Gheorghe a mai jucat pentru Teatrul Țăndărica, Constantin Tănase, Teatrul Mic și Teatrul Național „I.L. Caragiale”, unde activează și în prezent ca actor colaborator.
 

Pentru TNB, Radu Gheorghe a jucat în spectacolele: „Câștigătorul trebuie ajutat” (1977); „Cavoul de familie” (1977); „Romulus cel Mare” (1977); „Fata din Andros” (1978); „Însemnările unui necunoscut” (1979); „A treia țeapă” (1979); „Caligula” (1980); „Coana Chirița” (1981); „Ploșnița” (1982); „Harap Alb” (1983); „Farul” (1984); „Domnul Valentino” (1984); „Ucenicul vrăjitor” (jucat între 1987-1991 și în 2022); „Omul orchestră” (2000); „Revizorul” (2002) și „Ludwig, Nicolo și Jo” (2005).
 
Radu Gheorghe și alți colegi de breaslă au fost invitați în anul 1991 la un turneu în America, desfășurat pe perioada a maximum trei săptămâni. Apreciind cultura pe care a găsit-o peste ocean și modul în care a fost primit de americani, Radu Gheorghe a decis să rămână în continuare acolo. Astfel, s-a deschis un nou capitol în viața sa. Actorul s-a stabilit în Chicago, a lucrat ca actor și profesor, iar după mutarea în Los Angeles, s-a reprofilat și s-a angajat într-un studio de procesare foto și video.
 
Șase ani a petrecut Radu Gheorghe în State, declarând în 1997 la întoarcerea în țară:
„A fost o experiență extraordinară. Am învățat limba engleză, pe care nu o știam din țară și încă multe alte lucruri care îmi vor folosi mai mult ca sigur în viață. Printre care și acela de a fi LIBER. Poate nu știți că și asta se învață... Să muncești și să trăiești acolo este altceva decât să fii turist. Mie unuia mi-a plăcut America și sunt sigur că i-ar plăcea oricui dorește să o cunoască. Dacă într-o țară mică, cum este România, găsești o mulțime de lucruri care să-ți placă, ce să mai spui despre un continent cum e America?! La noi găsești munte, mare, deltă, câmpie, Dunăre, unguri, nemți, Ardealul, Dobrogea, o mare diversitate într-un singur stat. America are 51 de state și cu asta am spus tot.”
 
Despre cum se face meseria de actor, Radu Gheorghe a spus:
 
„Felul cum mă privea publicul la începutul carierei mele se datora noutății, dar recunosc că era o noutate convingătoare. O abordare nouă pe care personalitatea mea a impus-o spectatorilor. Am confirmat și am rezistat, iar cel mai valoros lucru în afara educației și a talentului înnăscut este dorința și ușurința mea de a rămâne veșnic proaspăt, precum și dorința de a păstra lucrul ăsta cât mai mult. Capacitatea de a improviza cere o anumită relaxare și curajul de a te arunca în valurile genului, cu riscul de a te îneca. Nu e ușor, e o responsabilitate pe care ți-o asumi, pentru că nu știi cum va reacționa publicul. Asta cere siguranță și încredere. Puterea de a răspunde la orice provocare venită din partea spectatorilor și credința că poți să treci peste posibilele probleme. Secretul este că niciodată nu aștept din partea publicului o reacție anume, tocmai ca să nu fiu surprins. Totuși te aștepți, îți dorești ca publicul să reacționeze civilizat. Cea mai neplăcută surpriză este să nu fie așa. În cariera mea de actor improvizator s-a întâmplat să întâlnesc reacții dintre cele mai ciudate, cu toate astea, am supraviețuit și totdeauna spectatorii au plecat mulțumiți. Un lucru care ține, cred, de talentul meu de actor și de improvizator este că pot să transform un moment delicat într-unul comic, fără să jignesc pe nimeni.”  
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene vol. IV, wikipedia, tulcealibrary.ro, tnb.ro
 

Citește și:
Născut la Constanța Nicu Stan, realizator al unor filme de referință pentru cinematografia românească, la ceas comemorativ   
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii