Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:51 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Leon Biju, pictorul care a luptat pe frontul din Dobrogea în timpul Primului Război Mondial

ro

01 Feb, 2024 17:00 1152 Marime text
Sursa foto: wikipedia
  • El a fost mobilizat în vara anului 1916 și a participat la luptele de pe fronturile din Dobrogea și Turtucaia
  • Leon Biju a trăit 90 de ani, trecând în neființă pe 16 februarie 1970, în București
  • Amintirea sa stăruie prin operele ce sunt găzduite în colecțiile Băncii Naționale Române, Muzeului Național de Artă București și Muzeului de Artă Tulcea
Leon Biju s-a născut la București, în data de 2 februarie 1880, într-o familie de intelectuali originară din Europa Centrală, care a primit cetățenia română în 1911.
 
El a început liceul la „Gheorghe Lazăr” din București și l-a terminat la particularul „Clenciu și Popa”. S-a înscris apoi la Școala de Belle – Arte din București, fiind student la clasa lui G.D. Mirea și Ipolit Strâmbu. El a absolvit în anul 1906, pregătindu-se pentru examenul final cu Sava Henția, Ion Georgescu, acuarelistul Spenrlick, dar și cu tatăl lui, Alexandru Biju. În paralel cu artele, Leon Biju a studiat pentru un timp și la Conservator, însă nu și-a finalizat studiile.
 
Leon Biju a plecat la Paris în anul 1906 și a urmat Academia Julien.
 
Peste șapte ani, el a trebuit să se întoarcă în țară, din cauza Războiului Balcanic. La fel s-a întâmplat și în cazul Primului Război Mondial, când, trăind în București, a devenit membru în Cenaclul Idealist, un cenaclu literar – artistic cu caracter simbolist.
 
El a fost mobilizat în vara anului 1916 și a participat la luptele de pe fronturile din Dobrogea și Turtucaia. După Război, Leon Biju a revenit în București.
 
În perioada 1919 – 1947, el a participat constant la saloanele și expozițiile Tinerimii Artistice. Prima expoziție personală a deschis-o în 1927.
 
Timp de patru ani (1930 – 1934), pictorul a trăit în Egipt, fiind fascinat de geografia aridă, dar bogată prin oamenii și vestigiile sale. La Cairo, Luxor și Assuan, el a pictat peisaje, vestigii, falahi, dar mai ales femei în veșminte locale. Acestea au reprezentat operele din expoziția găzduită în februarie 1934, în Sala Dalles, ce a cuprins 146 de picturi și 100 de desene.
 
După instaurarea regimului comunist în România, Leon Biju a fost deținut politic, din cauza simpatiilor sale legionare.

 
Leon Biju a trăit 90 de ani, trecând în neființă pe 16 februarie 1970, în București.
 
Amintirea sa stăruie prin operele ce sunt găzduite în colecțiile Băncii Naționale Române, Muzeului Național de Artă București și Muzeului de Artă Tulcea.
 
Citește și:
Originar din Medgidia Lucian Grigorescu, un pictor considerat ca „dintre cei mai interesanți, mai complecși și mai personali postimpresioniști” la nivel mondial
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii