Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:13 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Originar din Medgidia Lucian Grigorescu, un pictor considerat ca „dintre cei mai interesanți, mai complecși și mai personali postimpresioniști” la nivel mondial

ro

31 Jan, 2024 17:00 1874 Marime text
  • După cum a menționat Adrian Ilie în volumul „Personalități marcante ale Medgidiei”, Lucian Grigorescu a făcut școala primară în orașul natal, iar gimnaziul la Constanța și Brăila
  • Dobrogeanul a fost descris în monografia scrisă de Nicolae Argintescu – Amza ca „unul dintre cei mai interesanți, mai complecși și mai personali postimpresioniști în cadre mondiale”
  • Artistul s-a stins din viață în anul 1965, pe 28 octombrie, la București
Pictorul Lucian Grigorescu s-a născut pe 1 februarie 1894, în Medgidia, județul Constanța.
 
După cum a menționat Adrian Ilie în volumul „Personalități marcante ale Medgidiei”, Lucian Grigorescu a făcut școala primară în orașul natal, iar gimnaziul la Constanța și Brăila.
 
A început să studieze exclusiv pictura între anii 1912 – 1915, la Academia de Belle Arte din București, cu G.D. Mirea, Fritz Stork și Gabriel Popescu. Din cauza izbucnirii războiului, a fost nevoit să-și întrerupă studiile. El a luptat pe fronturile din Dobrogea și Moldova ca artilerist. A reluat cursurile la Academia de Belle Arte în 1918 și le-a finalizat în 1920.
 
În timpul conflagrației, familia lui s-a mutat la Iași, oraș în care pictorul a deschis prima expoziție personală în sala revistei „Omul liber”.  
 
Timp de trei ani, Lucian Grigorescu a fost plecat din țară, continuând să se formeze profesional la Roma (1921 – 1923) și la Paris (1924). În capitala Franței a frecventat atelierele de la „Grand Chaumiere” și „Academie Ranson”.
 
Lucian Grigorescu a fost prezent, în postura de participant, la saloanele oficiale din România și la expoziții organizate de „Tinerimea artistică”, „Grupul nostru”, „Arta” etc.
 
Dobrogeanul a fost descris în monografia scrisă de Nicolae Argintescu – Amza ca „unul dintre cei mai interesanți, mai complecși și mai personali postimpresioniști în cadre mondiale”.
 
Consacrat ca un pictor al naturii, incluzând și natura umană, Grigorescu a realizat cele mai multe portrete în a doua jumătate a vieții sale, dar și în tinerețe a pictat portrete semnificative, unul dintre acestea fiind „Arlechinul”, aflat în muzeul Zambaccian.

 
În anul 1948, Lucian Grigorescu era ales membru corespondent al Academiei Române.
 
Aproape două decenii mai târziu, prin Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române, pictorului i s-a acordat titlul de Artist al Poporului din Republica Populară Română „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”.
 
Artistul s-a stins din viață în anul 1965, pe 28 octombrie, la București.
 
Ca un semn de omagiu și respect aduse de autoritățile Medgidiei, pe 2 septembrie 2006, Lucian Grigorescu a fost declarat cetățean de onoare al municipiului.
 

De asemenea, o stradă, o școală, o grădiniță, un muzeu, o fundație, o tabără internațională de pictură și Casa de Cultură din Medgidia au fost numite după el.
 
Citește și:
In memoriam Lucian Grigorescu, pictorul dobrogean -„Dobrogea, cu peisajul ei atât de sobru, cu dealurile ei de sud, m-a urmărit pretutindeni.“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii