Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:12 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT 24 ianuarie 1859 „Istoria unei victorii politice“, la Biblioteca Județeană Constanța. Angelo Mitchievici, în dialog cu Emanuel Plopeanu

ro

24 Jan, 2022 10:13 2963 Marime text

 
  • Mica Unire este unul dintre cele mai importante evenimente din istoria țării noastre. Din acest motiv, an de an pe data de 24 ianuarie celebrăm unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești.
  • Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ Constanța găzduiește  luni, 24 ianuarie 2022, ora 10:00, masa rotundă cu tema: Mica Unire (24 ianuarie 1859). 

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ Constanța cu sediul pe str. Mircea cel Bătrân, nr. 104 A, susține astăzi, luni, 24 ianuarie 2022, începând cu ora 10:00, masa rotundă cu tema: Mica Unire (24 ianuarie 1859) - istoria unei victorii politice, unde prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici se va afla în dialog cu domnul conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța.
 

Dialogul poate fi urmărit pe pagina de Facebook a bibliotecii. Deocamdată, aceste dialoguri se desfășoară fără prezența publicului, ținând cont de reglementările privitoare la desfășurarea evenimentelor culturale în contextul pandemic actual.
 


Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța vorbește despre importanța acestui eveniment.
 
 

„Este primul moment de o extraordinară importanță. Sunt trei astfel de momente pe durata lungă a istoriei. Dobrogea face parte din etapa a doua a procesului de unificare a României.“

 

Prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici a punctat rolul pe care îl aveau principatele.
 

 

„Cele două principate au fost un mijloc de schimb între Austria și Turcia. Dacă Austria ar fi intervenit, ele erau cumva privite la pachet în administrație. Urmărind acest sistem de tranzacții ale marilor puteri vedem că cele două principate sunt ca o minge de ping-pong, ținându-se foarte puțin cont de propriile lor interese.“

 
 Prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici a adus în discuție importanța educației la acele vremuri.

 

„Titu Maiorescu oferea burse celor mai puțin înstăriți pentru a face un doctorat și a intra în administrație.  Eminescu nu a reușit să-și facă doctoratul. Acesta era un mod de promovare și un mod de construcție a unor elite. Oamenii aceștia erau elite în adevăratul sens al cuvântului. În bună măsură, elita intelectuală și elita politică e una și aceeași în acel moment, ceea ce este foarte important.“

 

Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța subliniază faptul să educația era singura cale de a se face remarcați oamenii din acea perioadă.

 

Până la momentul pe care îl aniversăm astăzi, cariera intelectuală era singura posibilă în condițiile în care cariera politică nu se putea desfășura după cutume moderne. Nu exista un sistem politic în Principatele Române în perioada regula mentară și apoi în perioada 1848 care să permită o practică politică constantă.


Studiile în exterior reprezenta calea de urmat pentru a deveni niște voci importante ale generației lor.


Citește și:

24 ianuarie 1859: Unirea Principatelor Române - „Fii omul epocei, fă ca legea să fie tare; Măria Ta, ca Domn, fii bun, fii blând“

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii