LIVE TEXT „Confluențe Istorice și Culturale Româno-Turce” – Un eveniment de excepție la Muzeul de Arta Constanța (Galerie FOTO)
LIVE TEXT: „Confluențe Istorice și Culturale Româno-Turce” – Un eveniment de excepție la Muzeul de ArtaEvenimentul cultural „Confluențe Istorice și Culturale Româno-Turce“, organizat la Constanța de Asociația Româno-Turcă „Artă fără Frontiere“, reunește zeci de participanți într-o atmosferă deosebită, celebrând legăturile istorice și culturale dintre cele două națiuni.
Evenimentul are loc la Muzeul de Artă din Constanța, astăzi, 7 decembrie 2024, și include expoziția „Culori din Balcani”, ce include 15 lucrări abstracte, picturi în ulei pe pânză realizate de pictorul turc invitat de la Istanbul, Akın Ekici. Lucrările artistului reflectă o armonie a haosului terestru și galactic, transformând dinamismul și complexitatea urbană într-o atmosferă de liniște și pace socială.
UPDATE 1:
Printre cei prezenți la eveniment se numără Ozan Çakır, noul Consul General al Republicii Turcia, care și-a început mandatul diplomatic la Constanța în luna septembrie, Lelia Ioniță de la Secretariatul Guvernului României, subprefectul Șenol ALI, Gabriel Croitoru, consilier cultural la CJ Constanța, precum și reprezentați ai comunității turco-tătare.
„Evenimentul este dedicat Zilei Naționale a României și reprezintă un omagiu adus culturii care ne-a format și pe care o purtăm cu mândrie în suflet, de mai bine de 30 de ani, departe de casă. Pentru a susține o imagine artistică deosebită cu scopul de a menține vie legătura noastră culturală, reunim artiști și conferențiari din România și Turcia”, a declarat Yıldız Ibram, președinta Asociației Româno-Turce „Artă Fără Frontiere”.
Mustafa Yildiz, directorul Centrului Cultural Turc „Yunus Emre" Constanța a vorbit despre proiectul Ghidul meu este limba turcă.
„Chiar dacă vorbim limbi diferite și ne disparte distanta, cultura ne unește! Mulțumim Muzeului de Artă pentru găzduire, și doamnei Yıldız Ibram care a organizat acest eveniment. În Constanța unde sunt foarte mulți reprezentanți ai comunității turco-tătare, de aceea vom aduce în muzee limba turcă! Este un proiect comun al Guvernelor celor două țări", a spus directorul Centrului Cultural Turc "Yunus Emre" Constanța.
De asemenea, Lelia Rus Pârvan, directorul Muzeului de Artă Constanța spune că informațiile Muzeului de Artă Constanța vor deveni accesibile și comunităților turco-tatare datorită inițiativei Institutului Yunus Emre.
„Azi transmitem un mesaj: Viitorul în lume e al preconsultării. Astfel de evenimente vor continua. Încercăm sa ne conectăm la rădăcinile noastre prin cultură. Să avem relații sănătoase cu toate comunitățile etnice. Relațiile economice cu Turcia nu ar fi la fel de trainice dacă nu s-ar baza și pe cultură. Suntem mereu conectați la istoria noastră comună" a declarat Lelia Ioniță de la Secretariatul Guvernului României.
Popoarele noastre au o istorie comună, de aceea trebuie să contribuim la consolidarea prieteniei noastre", a transmis Ozan Çakır, noul Consul General al Republicii Turcia.„Mă bucur că mă aflu la acest eveniment. Felicit organizatorii evenimentului. Între Turcia și România există relații sănătoase în mai multe domenii. În ultima perioadă asistăm la diversificarea relațiilor de cooperare între cele două state. Avem și o legătură de suflet. În Constanța se află o comunitate mare turco-tătară. Acest eveniment are o semnificație aparte. Este de lăudat și Proiectul Institutului Yunus Emre de a aduce limba turcă în muzee.
UPDATE 2:
A fost tăiată panglica de inaugurare a proiectului „Ghidul meu este limba turcă”. Urmează deschiderea expoziției artistului turc Akın Ekici.
Prin proiectul „Ghidul meu este limba turcă", derulat de Institutul Yunus Emre în parteneriat cu Ministerul Culturii, textele de sală, materialele tipărite şi ghidurile audio din muzeele şi siturile arheologice din România sunt traduse în limba turcă.
UPDATE 3:
Prezentări despre confluențele istorice și culturale dintre România și Turcia
Conferința ii are drept invitați pe prof. turcolog Emel Emin, istoricul și diplomatul prof. univ. dr. Tasin Gemil, dr. Melek Osman, vicepreședinta Comisiei de Cultură a UDTR, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al Muzeului Național al Literaturii Române, dr. Cristian Anița, director general al Arhivelor Naționale ale României, conf. univ. dr. Silvana Rachieru, directoarea Centrului de Studii Turce din cadrul Facultății de Istorie, Universitatea București, renumita actriță de etnie turcă Aylin Cadîr, de la Teatrul Național din București.
Aceștia vor susține prezentări despre confluențele istorice și culturale dintre România și Turcia.
„Este de apreciat intenția Institutul Yunus Emre. Relațiile dintre România și Turcia sunt redate de cronicari de-a lungul veacurilor. Primele relații româno-turce sunt prezentate în acele cronici din secolul 16. Cronicarii confundă des pe turci cu cei care l-au răstignit pe Hristos. Se făcea deliberat confuzie între evrei și turci. Picturile din biserici transmit acest lucru. Cei care l-au răstignit pe Hristos sunt îmbrăcați în hainele oștenilor turci. Relațiile dintre turci și români durează de 500 de ani. Doar 50 de ani au fost războaie. În restul anilor relațiile au fost pașnice" a declarat profesorul Tasin Gemil.
„Islamofobia își arată și acum colții. Aceste probleme sunt de actualitate. Perioada medievală era sub influența islamofobiei. În perioada modernă, secolul 19, se naște sentimentul național și relațiile cu Turcia nu mai sunt văzute din perspectiva religioasă, ci națională”, a mai spus Tasin Gemil.
UPDATE 4:
La ora 17:30, soprana Otilia Rădulescu Ipek și celebrul pianist italian Paolo Villa, invitați de la Opera şi Baletul de Stat din Istanbul, vor susține un concert de operă, cu piese din repertoriul românesc și turcesc. Evenimentul se va încheia cu un cocktail care va include gustări tradiționale turcești.
Otilia Rădulescu Ipek, originară din Pitești, România, și stabilită de 33 de ani în Turcia, este una dintre prim-solistele de răsunet ale Operei de Stat din Istanbul. Cariera sa remarcabilă cuprinde roluri de primă mărime din repertoriul liric universal, care i-au fost încredințate grație capacității și versatilității sale vocale și interpretative.
Soprana a strălucit pe nenumărate scene de prestigiu, atât în Turcia, cât și în România, Germania, Belgia, Grecia, Lituania, Letonia și Estonia, unde a colaborat cu orchestre și dirijori de renume. Premiile și distincțiile acordate de-a lungul carierei sale i-au consolidat statutul de artistă pe plan internațional.
Citește și:
Evenimentul cultural „Confluențe Istorice și Culturale Româno -Turce“, organizat la Constanța de Asociația Româno-Turcă „Artă fără Frontiere“ (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp