Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:01 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO+TEXT Volum despre istoria monumentelor istorice ale Constanței, lansat la MINA Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

20 Sep, 2024 14:57 1286 Marime text
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța găzduiește astăzi lansarea volumului „Poveștile cetății Tomis și ale orașului Constanța”, semnat de Cristian Cealera și Auris Luca.
 
Evenimentul cultural este prilejuit de Zilele Europene ale Patrimoniului și este organizat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu, cu sprijinul companiei Iulius și în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) și Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța.

Sunt prezenți la eveniment, printre alții, Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie a Universității Ovidius Constanța, primarul municipiului Constanța Vergil Chițac și prefectul Județului Constanța, Silviu Coșa. 

La prezidiu sunt Auris Luca, Cristian Cealera, Radu Cornescu, Silviu Coșa și Răzvan Pantelimon. 

„Pentru că în Constanța avem un patrimoniu foarte bogat am lansat această carte. Mă bucur că domnul arhitect Radu Cornescu a semnat prefața cărții fiind un foarte bun cunoscător al patrimoniului“ - a precizat Auris Luca. 

„Este un mini-album dar are o mare valoare. Despre clădirile istorice ale Constanței s-a scris foarte puțin “ - a precizat Radu Cornescu. 


Radu Cornescu ridică problema clădirilor istorice aflate în stare de degradare. El spune că autoritățile publice au puterea să îmbunătățească clădirile fără să le transforme arhitectura inițială. 

Radu Cornescu speră ca spiritul de civism să se răspândească. 

Silviu Coșa ia cuvântul.

„Nu avem cum sa nu fim impresionați. Această carte ar trebui să își găsească loc dacă nu în biblioteci, măcar pe un coffee table al fiecăruia. Pe lângă bucuria de carte am reținut strigatul de alerta ca noi sa menținem patrimoniul și sa oferim urmașilor noștri mai mult decât am primit noi din acest punct de vedere“ - a precizat Silviu Coșa. 


Răzvan PantelimonRăzvan Pantelimon ia cuvântul

Astăzi este ultimul eveniment în Sala Pictată. Mă bucur că văd un număr mare de oameni. Despre patrimoniu putem vorbi în foarte multe feluri. Mă bucur că la acest volum au contribuit și elevii Colegiului Regina Maria pentru că demonstrează că poveștile nu sunt doar pentru cei mici, ci și pentru cei mari. Faptul că această lucrare este dată gratuit în școli mi se pare foarte important. Astfel, poveștile sunt date mai departe“ - a menționat Răzvan Pantelimon. 


Cristian CealeraIa cuvântul Cristian Cealera. 

Este povestea unui oraș vechi de 2.500 de ani. La orice colț de stradă avem detalii. Este de datoria noastră să știm cât mai multe despre clădirile care ne înconjoară. Atunci când ne aflăm în această Sala Pictată trebuie să ne amintim de Victor Ștefanescu, cel care a finalizat acest Palat Comunal“ - a menționat Cristian Cealera. 

Acest proiect editorial este realizat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu, cu sprijinul companiei IULIUS, dezvoltator specializat în realizarea de proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, cu planuri investiționale și în Constanța, din dorința de a promova cunoaşterea şi respectarea patrimoniului cultural local și de a evidenţia importanța păstrării valorilor culturale.


Cuvântul înainte este semnat de arhitectul Radu Cornescu, un bun cunoscător al patrimoniului constănțean, care, între altele, precizează: „Acest volum poate fi declarat inclusiv o carte‑manifest care se adresează instituţiilor de cultură şi autorităţilor constănţene ca să se facă demersurile necesare pentru ca aceste  «bijuterii»  ale urbei să fie puse la locul lor, în Lista Monumentelor Istorice, având, fiecare, valori arhitectu­rale şi memorialistice deosebite.”




Citește și: 

Cristian Cealera și Auris Luca lansează volumul „Poveștile cetății Tomis și ale orașului Constanța”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii