Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:26 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Magistrul Valentin Ciorbea, la ceas aniversar. „O personalitate emblematică pentru spațiul istoriografic dobrogean”

ro

12 Oct, 2020 00:00 5082 Marime text

Când oamenii cetății consimt să-ți dedice un volum omagial e semn că munca depusă în slujba locului de adopție primește recunoștința multora dintre cei care au beneficiat de tutela altruistă, dar exigentă a magistrului Valentin Ciorbea, care astăzi aniversează 74 de ani.

Volumul aniversar intitulat „Profesor universitar dr. Valentin Ciorbea la 70 de ani. O viaţă în siajul muzei Clio”, dedicat magistrului la împlinirea a șapte decenii de viață era lansat în 2016, având ca autori pe regretatul șef al Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale (SJCAN), dr. Virgil Coman, alături de dr. Luminița Stelian, de la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”, și dr. Nicoleta Grigore-Paraschiv, de la SJCAN.
Apărut în condiții grafice deosebite la Editura Etnologică din București, volumul însumează, în cele 875 de pagini, articole și studii semnate de 70 de personalități ale vieții științifice dobrogene și naționale.
În cele 876 de pagini sunt prezentate, în detaliu, „Omul și Opera”, șapte „Evocări” de suflet și de ţinută (printre care, la loc de cinste, Recomandarea academicianului Dan Berindei), „Izvoare și interpretări”, „Spiritualitate și învăţământ”, „Oameni și locuri”, „Navigaţie și transporturi maritime și fluviale”, „Confruntări politice și militare” și inerentele „Anexe”, cu un total de 69 de contributori la un produs editorial de excepţie, pentru un OM de excepţie.
 
„Important este faptul că întreaga activitate a profesorului Valentin Ciorbea, de aproape jumătate de veac, a fost legată de știința istoriei, ca dascăl și ca om de știință. Mai are o caracteristică însemnată. Născut în Transilvania, în județul Alba, a urmat studiile universitare în Iașii Moldovei, iar activitatea sa profesională s-a desfășurat, începând din 1970, în Dobrogea. Este un român desăvârșit, lucru pe care l-a demonstrat cu prisosință și prin atașamentul său pentru provincia pe care a ales-o pentru a-și desfășura activitatea. Cadru didactic din 1970 în învățământul preuniversitar, lector din 1976 la Institutul «Mircea cel Bătrân» din Constanța, apoi conferențiar și din 1995 profesor universitar, trecut apoi la Universitatea «Ovidius», ca profesor asociat, din 1990, și ca titular din 2001, din 2007, șef de catedră, iar din 2008 a devenit și conducător de doctorate. Îl consider o personalitate emblematică pentru spațiul istoriografic dobrogean”, menționează academicianul Dan Berindei.
 

Mândria de a fi discipolul unui mentor altruist


Foarte apropiat colaborator al sărbătoritului de astăzi este comandor (r) dr. Marian Moșneagu, alături de care elaborează o extrem de valoroasă revistă istorică intitulată „Misiunea”editată de Centrul de Cercetare al Conlucrării Bisericii Ortodoxe Române cu Armata României „General Paul Teodorescu” cu sediul la Mănăstirea dintr-un Lemn din comuna vâlceană Frâncești.
 
De asemenea colaborator valoros al cotidianului ZIUA de Constanța, Marian Moșneagu i-a creionat maestrului său, cu prilejul lansării din anul 2016, profilul unei personalități de prim rang.
 

„Școala de dobrogenistică pe care a fondat-o (Valentin Ciorbea – n.r.) îi datorează teme și lucrări fundamentale referitoare la evoluţia porturilor maritime și fluviale, în general și a portului Constanţa, în special, Marina Militară și Comercială a României (istoricul Serviciului Maritim Român, Canalul Dunăre-Marea Neagră, Dobrogea 1878-2008. Orizonturi deschise de mandatul european), învăţământul de marină, readucerea în actualitate a carierei și operei unor personalităţi militare de prestigiu precum colonelul Marin Ionescu-Dobrogianu, contraamiralul Horia Macellariu sau generalul Paul Teodorescu, rolul și locul Ligii Navale Române în promovarea tradiţiilor și culturii marinărești, istoricul crucișătorului «Elisabeta», a navelor-școală «Mircea», istoria modernă universală ș.a.
Inventiv, neobosit și consecvent în abordarea marilor proiecte, reputatul dascăl Valentin Ciorbea, autor a nu mai puţin de 33 de lucrări (din care 10 ca unic autor), fondator al revistei «Orizonturi istoriografice», realizator, în serial, al «Lecţiei de Istorie» la TV Neptun, membru asociat al Academiei Oamenilor de Știinţă din România ș.a.m.d., a avut iniţiativa înfiinţării Centrului de Cercetare al Conlucrării Bisericii Ortodoxe Române cu Armata României «General Paul Teodorescu» cu sediul la Mănăstirea dintr-un Lemn din comuna vâlceană Frâncești.
În calitate de membru al Consiliului local municipal Constanţa a promovat numeroase iniţiative menite să readucă cetatea tomitană la standardele de civism și spiritualitate care au impus-o la dăinuire, peste milenii.


La ceas aniversar, am bucuria să împărtășesc satisfacţia seriilor de discipoli, masteranzi, doctoranzi și cercetători care au avut și vor avea, cu siguranţă, și pe mai departe în Valentin Ciorbea nu numai un mentor altruist, binevoitor și deschis oricărui proiect de anvergură, ci și un model de viaţă și onestitate, un confident și un companion de cursă lungă”.

 
La acest moment aniversar, prilej de bucurie pentru întreaga comunitate constănțeană care a avut privilegiul de a-l cunoaște pe magistrul Valentin Ciorbea, cotidianul ZIUA de Constanța, al cărui colaborator constant este, se alătură cu urarea de mulți ani sănătoși și prosperi!
 
Citește și:

#citeşteDobrogea Valentin Ciorbea - istoricul născut ardelean, devenit dobrogean prin vocaţie

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii