Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:22 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Maria Celan - Crâmpeie din viaţa unui biolog“, expoziţie de documente la Biblioteca Judeţeană Constanţa

ro

21 Apr, 2018 00:00 3047 Marime text

O expoziţie inedită, dedicată celui mai important algolog marin la ţărmul românesc al Mării Negre, de reputaţie europeană, Maria S. Celan (1898-1989), la împlinirea a 120 de ani de la naştere, va fi deschisă pe 23 aprilie, la Biblioteca Judeţeană Constanţa (BJC) „Ioan N. Roman“, de Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor, când se marchează şi Ziua Bibliotecarului din România. 
 
Expoziţia „Maria Celan - Crâmpeie din viaţa unui biolog“ cuprinde documente biografice şi privind corespondenţa ştiinţifică indigenă, publicate de biograful Mariei Celan, dr. Alexandru Ş. Bologa, în revista Academiei Române a Comitetului Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei  (CRIFST) „Studii şi  comunicări / DIS“, în 2017 şi 2018, donate ulterior BJC.
 
Ea este organizată sub egida Filialei Constanţa a CRIFST, prezidată de A. Bologa, fost director ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ din Constanţa şi al Filialei Constanţa a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, prezidată de prof. dr. Victor Ciupină, fost rector al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa.
 
Născută la 20 noiembrie 1898 în localitatea Salcea, jud. Soroca, fiică a unui preot ortodox român şi a mamei rusoaice, Maria Celan a absolvit Universitatea Mihăileană din Iaşi / Facultatea de Ştiinţe, cu menţiunea „Foarte bine cu distincţie“. A obţinut doctoratul de Stat la Universitatea Sorbona din Paris, cu tezele „Recherches cytologiques sur les Algues rouges“ şi „La coloration  vitale“, în 1940/1941, fiind apreciată „ca excepţional dotată pentru ştiinţă“. Pentru aceste performanţe, Republica Franceză i-a conferit diploma şi titlul de doctor în ştiinţe naturale.
 
Conform datelor oferite de biograful său, dr. Alexandru Ș. Bologa, Maria Celan „a activat sârguincios în cadrul Universităţii „Alexandru I. Cuza“ din Iaşi, al Institutului Pedagogic Bucureşti, al Universităţii „C.I. Parhon“ / Facultatea de Ştiinţe Naturale din Bucureşti, al Institutului Pedagogic Constanţa şi al Staţiunii Biologice Marine „Profesor Ioan Borcea“ de la Agigea, componentă a Institutului Român de Cercetări Marine (1970-1989). Rezultatele ştiinţifice deosebite şi-au păstrat valabilitatea intactă până în prezent“. 
 
S-a stins din viaţă la Agigea, în noaptea de 25/26 mai 1989, acolo unde este şi înmormântată. 
 
Pentru cercetările sale remarcabile, Maria Celan a fost apreciată de numeroase personalităţi ale vieţii ştiinţifice naţionale şi internaţionale, devenind şi membru al unor organisme europene de cercetări marine şi algologie de mare prestigiu.
 

Sursa foto: Facebook - Biblioteca Judeţeană Constanţa
 
Citeşte şi:

Biologul dr. Alexandru Bologa. „Trăgând o linie după 70 de ani, dintre care 47 petrecuţi la Constanţa, nu regret deloc faptul că am ajuns, locuiesc şi activez aici“ (galerie foto)
 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii