Mezzosoprana Roxana Donose serbează astăzi 57 de ani. În acest an, a împlinit 3 decenii de activitate artistică
Mezzosoprana Roxana Donose serbează astăzi 57 de ani. În acest an, a împlinit 3 decenii de activitate artistică
02 Sep, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3306
Marime text
- Astăzi este o zi importantă în lumea artistică. Mezzosoprana Roxana Donose își serbează ziua de naștere, la scurt timp după ce a aniversat 3 decenii de carieră internațională.
A absolvit Liceul de muzică „George Enescu“, apoi Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti, în 1989. După finalizarea studiilor, Ruxandra Donose a fost solistă la Teatrul Liric din Constanţa, între anii 1989 şi 1991. În această perioadă a colaborat și cu Opera din Basel, iar în 1992 a intrat prin concurs la Opera de stat din Viena, unde a cântat până în anul 1998.
Talentul și pasiunea sa au purtat-o pe cele mai mari scene din întreaga lume, printre care Royal Opera House Covent Garden, Metropolitan Opera New York, San Francisco Opera, Opera National de Paris, Vienna State Opera, Berlin Staatsoper, Los Angeles Opera, Deutsche Opera Berlin.
Anul 2002, i-a adus mezzosopranei Roxana Donose nominalizarea la cea de-a 44-a ediție a Premiilor Grammy, categoria cea mai bună interpretare cu lucrarea „Stabat Mater“ de Antonin Dvorak. În anul 2008 la Theatre du Chatelet din Paris, a cântat în premiera mondială a operei „The Fly“ de Howard Shore, în rolul Veronicăi.
Adrian Doxan, profesor doctor în domeniul muzicii, i-a oferit mezzosopranei câteva file în volumul său „Teatrul Liric(Opera Constanța)“ prin care a ilustrat evenimente din perioada debutului și nu numai al marii artiste, Ruxandra Donose.
„O dovadă zdrobitoare a valorii şcolii interpretative româneşti a fost faptul că protagonista spectacolului este o conaţională: Ruxandra Donose, tânără mezzosoprană care și-a început cariera la Teatrul liric constănţean şi care a acceptat cu generozitate să cânte iar pentru publicul de la malul mării.
Ruxandra Donose realizează o extraordinară creaţie actoricească, la nivelul celor mai convingătoare şi interesante versiuni. Ea gândeşte în amănunt rolul, are o notabilă diversitate de mijloace de exprimare, coroborând cântul cu actoria, cu dansul şi cu mânuirea abilă a castagnetelor.
Pe scenă nu numai că reuşeşte că convingă pe deplin, dar o face într-un mod spectaculos, lăsând o adâncă impresie spectatorilor. Cel de-al doilea vârf al interpretării a fost dirijorul francez Franck Galli, un profesionist cu experienţă, un om care realmente a tras după el orchestra constănţeană, imprimându-i un spirit al trăirii muzicii, cerându-i mult, impunând pretenţii muzicale înalte, care au mobilizat şi ambiţionat colectivul teatrului.“
În același volum, undeva după mai multe rânduri, zărim câteva cuvinte pe care Ligia Ardelean le afirma:
„«Poate din considerente de ordin nostalgic-sentimental, Opera din Constanţa fiind cea în care (pe când îi era solistă) a cântat pentru prima oară rolul Carmen, poate că direcţiunea acestui teatru ştie să atragă interpreţii de valoare, fapt este că Ruxandra Donose, după afirmarea ei internaţională, a ales să revină pentru prima dată în România pe o scenă de operă tot la Constanţa. N-a revenit singură, ci alături de unul din partenerii ei vienezi în această operă - tenorul Kurt Schreibmayer, care s-a dovedit a fi un Don Jose nu numai plăcut la înfăţişare, dar ci şi de o sinceritate artistică emoţionantă», afirmă Ligia Ardelean în Actualitatea muzicală.“
Poți citi continuarea în cartea „Teatrul Liric (Opera Constanța)“.
Sursa foto: Facebook/Ruxandra Donose
Citește și:
#DobrogeaDigitală – „Teatrul Liric (Opera Constanța)” În urmă cu 14 ani, la Festivalul Internaţional de Operă şi Balet, mezzosoprana Roxana Donose revenea pe scena care a consacrat-o
Ruxandra Donose, pornită către marile scene ale lumii de pe scena mai mică a Teatrului liric constănțean
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii