Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:56 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mihai Bucovală, arheologul care a trăit și și-a desăvârșit cariera la Constanța

ro

07 Jan, 2024 17:00 1292 Marime text
Foto cu rol ilustrativ
  • După terminarea Facultății de Istorie, Mihai Bucovală a fost repartizat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Din 1963 și până în 1967, Mihai Bucovală a fost muzeograf. Apoi, până în 2000, an în care a dispărut dintre noi, a fost șef de secție la MINAC
  • Mihai Bucovală este recunoscut pentru contribuțiile aduse în legătură cu arheologia orașului Tomis în epoca elenistică și romană timpurie
  • Mihai Bucovală s-a stins din viață la Constanța, pe 8 ianuarie 2000
 
Mihai Bucovală s-a născut la data de 3 iunie 1939, în Bulgaria, în satul Gargalâc, cunoscut astăzi sub numele Vranino.
 
El a fost cel de-al patrulea copil al familiei Bucovală. Aceasta a ajuns din Gargalâc la Constanța prin schimbul de populație din anul 1940.
 
La malul mării a urmat cele 12 clase, absolvind Liceul „Mircea cel Bătrân”. Timp de cinci ani (1958 – 1963), Mihai Bucovală a fost student al Facultății de Istorie din cadrul Universității București. Aici, el a optat pentru specializarea „istorie veche și arheologie”. În timpul studiilor, Mihai Bucovală și-a făcut stagiul de practică pe șantierele arheologice de la Histria și de la Păcuiul lui Soare.
 
Mai târziu (anul 1968), arheologul s-a înscris la doctorat, la Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș - Bolyai din Cluj – Napoca. A elaborat teza „Sticla de epocă romană în România”, iar coordonator i-a fost Constantin Daicoviciu.
 
După terminarea Facultății de Istorie, Mihai Bucovală a fost repartizat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Din 1963 și până în 1967, Mihai Bucovală a fost muzeograf. Apoi, până în 2000, an în care a dispărut dintre noi, a fost șef de secție la MINAC.
 
În paralel, a fost și membru activ al Asociației Internaționale pentru Studiul Sticlei Antice din Liege, dar și al Societății de Studii Clasice.
 
A participat la cercetări arheologice pe pământul Dobrogei, la siturile de la: Tomis, Mangalia, Capidava, Hârșova, Ostrova, Păcuiul lui Soare, Corbul de Jos sau Ovidiu.
 

Mihai Bucovală este recunoscut pentru contribuțiile aduse în legătură cu arheologia orașului Tomis în epoca elenistică și romană timpurie.
 
El a fost beneficiarul unor burse care i-au permis să facă stagii de specialitate în străinătate, în orașele Ravenna (1972), Salonic (1974) sau Frankfurt am Main (1989).
 
De asemenea, în țări ca Franța, Germania, Belgia, Anglia, Austria, el a fost participant la congrese de specialitate.
 
Mihai Bucovală este autorul volumelor „Necropole elenistice la Tomis” (1967) și „Vase antice de sticlă la Tomis” (1968).
 
Tot el a scris lucrările de popularizare „Edificiul roman cu mozaic din Tomis”, „Histria” și „Orașul antic Troesmis”.

 
Mihai Bucovală s-a stins din viață la Constanța, pe 8 ianuarie 2000.
 
Citește și:
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii