Modest Iftinchi, maestru violonist originar din Constanța. 93 de ani de la naștere
Modest Iftinchi, maestru violonist originar din Constanța. 93 de ani de la naștere
10 Apr, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
1623
Marime text
- Modest Iftinchi a studiat vioara la Conservatorul din Iași și Conservatorul din București
- Între 1973 și 1974, Iftinchi a fost solicitat să sprijine organizarea învățământului violonistic modern la Tirana, în Albania
- Pentru munca sa editorială, Modest Iftinchi este privit ca cel mai mare pedagog al vioarei
Violonistul Modest Iftinchi s-a născut la Constanța, în data de 10 aprilie 1930.
Încă din copilărie, el și-a manifesat interesul și arătat abilitățile de a cânta la vioară.
Astfel, Modest Iftinchi a studiat la Conservatorul din Iași, unde l-a avut ca profesor pe maestrul Alexandru Garabet. A fost primul pas spre desăvârșirea artei de a cânta la acest instrument. Ulterior, el a urmat lecții și la Conservatorul din București. Aici, l-a avut ca profesor pe Alexandru Teodorescu și mai târziu, pe Garabet Avakian.
Cu o formare violonistică solidă, Modest Iftinchi a desfășurat o activitate concertistică susținută, atât în țară, cât și în străinătate.
În programele sale au putut fi auzite sonate ale unor nume precum: Mozart, Handel, Bach, Beethoven, Brahms etc. De asemenea, artistul a interpretat și arii ale compozitorilor români. Amintim aici de: Liviu Comes, Mircea Chiriac, sau Teodor Bughici.
Modest Iftinchi a excelat în interpretarea „Sonatei a V-a” de Emil Sjorgren, scrisă de George Enescu.
Iftinchi a întreprins și o activitate didactică în domeniul muzical. El a fost profesor de muzică la Liceul George Enescu, iar apoi a devenit profesor titular și șef la catedra de vioară a Conservatorului Cirpian Porumbescu din București.
Între 1973 și 1974, Iftinchi a fost solicitat să sprijine organizarea învățământului violonistic modern la Tirana, în Albania.
A fost și autorul unor manuale de tehnică violonistică precum: „Schimburi de poziții melodice” (în trei volume), „Schimburi de poziții în duble coarde”, „Independența degetelor” , „Studiul arpegiilor de vioară”, „Arpegii și formule metodice în poziții fixe” și „Piese pentru vioară și pian pentru copii” (în patru volume).
Pentru munca sa editorială, Modest Iftinchi este privit ca cel mai mare pedagog al vioarei.
Redăm câțiva dintre artiștii care au beneficiat de îndrumările sale: Lidia Grigore, Arnold Scherer, Gabriel Croitoru și Alexandru Orban.
Violonistul a încetat din viață la data de 22 septembrie 2003.
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii