Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia Mărturii din proiectul „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian“
Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia: Mărturii din proiectul „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea
20 Jan, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2878
Marime text
- Proiectul „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian“ a ajuns în ultima etapă.
- Proiectul a fost finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura, derulat de Direcția Cultură și Sport Mangalia, prin serviciul Muzeul de Arheologie „Callatis“, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius“ din Constanța.
- „Mă bucur că am avut ocazia să descopăr și să mă întorc în timp pentru a realiza cât de important este să ne cunoaștem istoria“, a spus Diana Florentina Gabor, Membru design 3D.
Proiectul „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian“ a ajuns în ultima etapă. Proiectul a fost finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura, derulat de Direcția Cultură și Sport Mangalia, prin serviciul Muzeul de Arheologie „Callatis“, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius“ din Constanța.
Într-o postare pe contul de Facebook al Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, Diana Florentina Gabor a vorbit despre impactul pe care l-a avut acest proiect în viața sa.
Printre beneficiile de care a amintit se enumeră și evoluția personală, descoperirea importanței istoriei în viața noastră și nu numai.
„Proiectul „Un viitor pentru trecut – clasarea şi valorificarea patrimoniului epigrafic şi sculptural callatian“ a avut un rol foarte important în experiența mea universitară, m-a ajutat să evoluez și să descopăr toți pașii ce trebuie urmați în vederea realizării unui produs final în cadrul unei echipe cu roluri bine definite.
Poziția de membru design 3D al echipei de implementare mi-a oferit ocazia să îmi măresc aria de cunoștințe din acest domeniu și nu numai. Pentru modelarea artefactelor, dar și a secțiunilor templului, a fost nevoie de studierea în prealabil a acestora.
Astfel, am descoperit o mică parte din arhitectura acelor timpuri, am înțeles mult mai bine cultura vremurilor respective, mi-am îmbogățit cunoștințele generale, dar și tehnice. Cu această ocazie am reușit să am o apropiere față de istoria Dobrogei și să înțeleg mult mai bine activitățile strămoșilor noștri. Am fost foarte impresionată de construcția templului, de modul în care arhitectura a avut un impact imens asupra culturii și mai ales de modul în care construiau efectiv oamenii în acele timpuri, neavând mașinăriile și tehnologia din zilele noastre.
Mă bucur că am avut ocazia să descopăr și să mă întorc în timp pentru a realiza cât de important este să ne cunoaștem istoria și cât de mult ar trebui să apreciem toate eforturile depuse pentru cultura bogată pe care o avem în prezent.“, a spus Diana Florentina Gabor, Membru design 3D.
Tânăra a vorbit și despre lucrurile practice care i-au determinat rolul în echipa proiectului.
„De asemenea, pe lângă modelarea 3D, implementarea modului de vizualizare a fost o provocare pentru mine. Prin intermediul acestei sub-activități am reușit să îmi dezvolt abilitățile de programare și de utilizare ale unui software specializat, iar partea de testare și execuție a fost una importantă, deoarece în acest fel am putut observa eventualele erori sau modificările necesare.
Sunt recunoscătoare întregii echipe pentru ajutorul acordat în momentele de impas, pentru faptul că am primit feedback constructiv la fiecare etapă pe care am parcurs-o și mă pot mândri cu faptul că am avut șansa de a colabora cu profesioniști de la care am avut foarte multe de învățat. Această experiență m-a dezvoltat atât din punct de vedere educațional, cât și relațional, latura mea umanistă fiind readusă în lumină și completând-o armonios pe cea tehnică.“, astfel și-a încheiat testimonialul Diana Florentina Gabor, Membru design 3D.
Emanuela Bran, Expert IA & Design 3D este un alt membru al echipei care a povestit câte ceva despre experiența sa în acest proiect. Deși studiază la Brașov, lucrează ca asistent de cercetare în cadrul Institutului pentru Studii de Dezvoltare și Securitate la Marea Neagră.
„Salut! Sunt Emanuela Bran, doctorandă la Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Calculatoare și Tehnologia Informației și lucrez ca asistent de cercetare în cadrul Institutului pentru Studii de Dezvoltare și Securitate la Marea Neagră.
Mi-a plăcut în mod constant să dezvolt programe ce au un impact direct asupra oamenilor și care sunt proiectate sub ideea de design inteligent emoțional.
Pe parcursul ultimilor trei ani am studiat și implementat sisteme smart destinate asistării conducătorilor auto, pentru ca aceștia să își poată planifica o călătorie în funcție de condițiile meteo și iluminarea naturală, pentru a le monitoriza multimodal nivelul de oboseală și stres și a le echilibra starea emoțională printr-o colecție audio cu ritmuri adaptate contextului, pentru a intermedia inteligent notificările între telefonul mobil și ei, astfel încât aceștia să conducă în mod optim, în siguranță și într-o ambianță plăcută.“
Emanuela a privit oportunitatea acestui proiect ca pe un motiv, exercițiu sau pur și simplu ca pe o aventură în descoperirea sa personală și apropierea de latura sa umană, considerându-se o persoană „de formație tehnică“.
„Când s-a ivit oportunitatea realizării unui proiect pentru Muzeul de Arheologie Callatis (Mangalia), l-am acceptat cu bucurie în suflet știind că va însemna o apropiere mai mare de latura umană deoarece sunt o persoană de formație tehnică, dar îmi place să mă aventurez în afara sferei acesteia, să fac legături interdisciplinare cu alte științe naturale sau umane
Instinctiv mintea umană nu poate să cuprindă complexitatea contribuției unui număr atât de mare de oameni la obținerea unui produs finit tehnologic. Etimologia cuvântului tehnologie (gr. tekhne = artă, meșteșug) ne poate ajuta să o înțelegem ca fiind o realizare a unor artefacte cu amprentă umană.
Îmi place să înnobilez munca pe care o realizez cu o tușă artistică. Când lucram cu modelele 3D ale sculpturilor mă jucam cu efectele de lumină pentru a crea minunata atmosferă însorită sau înnorată, nopțile cu lună plină sau răsăriturile și apusurile trandafirii, așa cum le-am trăit-o noi și toți cei din vremurile ancestrale de pe aceste meleaguri dobrogene.
Câți ochi or fi privit aceste artefacte și cate suflete au atins, îmbogățit și înnobilat ele de-a lungul vremurilor? Câte povești poartă ele, ale artistului ce le-a sculptat realizând metamorfoza rocii în artefacte, ale negustorilor care au adus de departe marmura aleasă, poveștile oamenilor acelor vremuri care s-au amprentat în cultură iar cultura a trăit prin ei dând semnificație vieții lor?
Am avut oportunitatea de a lucra cu această colecție de simboluri materializate ale experiențelor umane, sub forma unor zeități ce întruchipau concepte mistice, chipuri frumoase ale unor femei și bărbați, pietre funerare care vegheau o persoană dragă cuiva și toate celelalte elemente arhitecturale.
În acest lanț al experiențelor umane am simțit încântare și m-am exprimat și eu personal sau colectiv ca rezultat al unei culturi căreia îi aparțin. Mulțumesc tuturor celor ce au contribuit la această experiență care înseamnă mult pentru mine! Și când mulțumesc, mă refer la modul foarte extins în spațiu și timp începând cu sculptorul care a făcut un screenshot al culturii și trăirilor sale ce s-a perpetuat până în zilele noastre și va continua să dăinuie multimodal.“
Despre proiectul „Un viitor pentru trecut – clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian“
Obiectivul general vizează îmbunătățirea managementului cultural.
Obiectivele specifice sunt:
- consolidarea sustenabilă a echipei muzeului,
- valorificarea patrimoniului cultural prin clasarea și restaurarea bunurilor culturale,
- creșterea sustenabilă a numărului de vizitatori ai muzeului prin organizarea expoziției inovative și prin programul cultural – educațional dezvoltat în cadrul proiectului.
Promotor de proiect: Direcția Culturală de Cultură și Sport Mangalia – Serviciul Muzeal de Arheologie
Partener de proiect: Universitatea „Ovidius“ Constanța
Valoarea totală a proiectului: 604.935,49 lei, echivalentul a 126.499,97 euro
Durata proiectului: 24 luni
Finanțatori proiect: Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
Sursa foto: Facebook.com/ Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia
Sursa info despre proiect: www.muzeucallatis.ro
Citește și:
Două capiteluri de excepție din Muzeul Callatis
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii