Muzeul de Artă Populară Constanța Alexiile – „Ziua Șarpelui” și „Ziua Peștelui”, sărbătoare tradițională în lumea satului
Muzeul de Artă Populară Constanța: Alexiile – „Ziua Șarpelui” și „Ziua Peștelui”, sărbătoare
17 Mar, 2024 14:27
ZIUA de Constanta
728
Marime text
- În data de 17 martie, când în calendarul ortodox este prăznuit Cuviosul Alexie, Omul lui Dumnezeu, în lumea satului tradițional se marchează Alexiile.
Conform tradiției, Dumnezeu, vrând să facă un bine oamenilor, a strâns toate gângăniile dăunătoare și le-a închis într-o cutie mare. Cufărul ferecat i l-a încredințat lui Alexie, să-l arunce în mare. Deoarece nu și-a putut stăpâni curiozitatea, Alexie a deschis cutia înainte de a o arunca, astfel încât toate vietățile închise au ieșit și s-au împrăștiat în lume. Drept pedeapsă pentru neascultarea lui, Dumnezeu l-a transformat pe Alexie în cocostârc, pedepsindu-l să strângă cu ciocul toate gângăniile, potrivit Muzeului de Artă Populară Constanța.
„Se crede că în această zi se dezgheață pământul și astfel ies la căldură toate vietățile care au stat sub pământ, la adăpost de frigul toamnei și iernii, inclusiv șerpii, dar și peștii, care au populat apele subterane. De aceea, la această dată este marcată „Ziua Șarpelui” și „Ziua Peștelui””, precizează reprezentanții muzeului.
În această zi nu trebuia pronunțat sub nicio formă numele șarpelui, existând credința că cine ar fi rostit cuvântul interzis ar fi întâlnit șerpi în timpul anului. Erau ascunse și obiectele care aminteau de forma târâtorului, femeile dosind furcile de tors, pentru a nu vedea în timpul anului șerpi atât de mari.
Obiceiuri din această zi
De Alexii, începe și anul apicol (acum sunt scoși stupii afară), dar și anul piscicol. În această zi, încep să se zbată pentru prima dată peștii în apă. Din acest motiv, pescarii trebuie să postească, pentru a avea succes la pescuit. Există chiar și credința că cine prinde azi un peștișor și îl va mânca de viu va avea plasele pline în timpul anului.
Pentru a ține șerpii și insectele departe de gospodării, de Alexii se afumau livezile, grădinile, grajdurile, animalele și chiar oamenii cu bucăți de cârpă, apoi cu busuioc, tămâie și chiar semințe de cânepă. Cârpa folosită era cea cu care se șterseseră ouăle roșii de Paște sau cea în care se învelise vasul cu pască dus la biserică de Învierea Domnului.
Femeile obișnuiau să scoată în această zi toată zestrea afară, pentru ca aerul și soarele de Alexii să țină departe moliile și alte insecte dăunătoare.
Citește și
„Adam și Eva”, icoană pe sticlă de secol XIX, la Muzeul de Artă Populară Constanța (FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii