Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:46 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Născut în Dobrogea Bujor Rîpeanu, istoricul cinematografiei românești

ro

11 Jan, 2024 17:00 1481 Marime text
Foto cul rol ilustrativ
  • Bujor Rîpeanu s-a născut pe 12 ianuarie 1938, în orașul Silistra, pe când acesta aparținea Dobrogei
  • De-a lungul vieții, Bujor Rîpeanu s-a arătat interesat de istoria cinematografului românesc, publicând studii și articole pe această temă în reviste de specialitate
 
Bujor Rîpeanu s-a născut pe 12 ianuarie 1938, în orașul Silistra, pe când acesta aparținea Dobrogei.
 
Bujor Rîpeanu a studiat și absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, secția teatrologie-filmologie, în anul 1958.
 
În perioada studenției, el și-a făcut debutul în presă, la revistele „Teatrul” și „Film”, publicații de profil sugestiv pentru pasiunea lui.
 
După debut, și-a continuat activitatea publicistică la revistele „Teatrul”, „Cinema”, „Contemporanul”, „Astra”, „România literară”, „Flacăra” și unele cotidiene.
 
Din anul 1966 și până în 1970, a fost redactor la Arhiva Națională de Filme. A revenit peste trei ani, de data aceasta având o ședere până în 1980.
 
După prima plecare de la Arhiva Națională, Bujor Rîpeanu s-a angajat la Institutul de Istorie a Artei al Academiei Române, unde a fost cercetător științific.
 
Timp de un deceniu (1980 – 1990), Rîpeanu a lucrat ca producător delegat la Casa de Filme 5, apoi a avut rolul de consilier în probleme ale audiovizualului la Ministerul Culturii (1990 – 1991). Tot în cadrul Ministerului, a fost director al Editurii „Video” (1991 – 1998).
 

După încă o întoarcere la Arhiva Națională de Filme, Bujor Rîpeanu a fost numit director general, funcție exercitată în perioada 1999 – 2001.
 
De-a lungul vieții, Bujor Rîpeanu s-a arătat interesat de istoria cinematografului românesc, publicând studii și articole pe această temă în reviste de specialitate. Amintim aici de: „Revue Roumaine d`Histoire de l`Art”; „Studii și cercetări de istoria artei”; „Caiet de documentare cinematografică”; „Film”; „Secolul XX”; „Cinema – Journal”.
 
În anul 1966, a început să realizeze serii de emisiuni TV pe teme privind istoria cinematografului. Enumerărm aici: „Pagini din istoria cinematografului românesc”; „Document cinematografic” și „Filmul românesc – proba timpului”.
 
Cinefilul a participat la diverse congrese internaționale despre arhivistică și istoria cinematografiei.
 
El a publicat următoarele volume axate pe cinematografie: „Dicționar cinematografic” (București, 1974); „Secolul cinematografului” (1989); „1234 Cineaști români” (București, 1996); „Dicționar de cinema” (București, 1997); „Cinema – un secol și ceva” (București, 2002); „Lumea filmului” (București, 2005); „Filmat în România”.

 
Menționăm că volumul „Secolul cinematografului” a primit Premiul Uniunii Cineaștilor din România pentru critică de film.
 
Bujor Rîpeanu s-a stins din viață chiar la începutul acestui an, pe 4 ianuarie.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene, vol. IV
 
Citește și:
Născut la Constanța In memoriam teatrologul Ion Toboșaru
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii