Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:49 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Născut în Dobrogea George Bălașu și povestea celui care a militat pentru ieșirea României de sub comunism, prin intermediul ziarului fondat în Canada

ro

07 May, 2024 17:00 904 Marime text
Foto cu rol ilustrativ
  • A fugit din țară în 1949, trecând granița cu Iugoslavia. Acolo, a petrecut un an și jumătate în lagăr. Ulterior, a plecat în Italia, iar în 1951, a emigrat în Canada
 
Născut pe 8 mai 1924, George Bălașu este amintit drept o personalitate a exilului românesc.
 
El s-a născut în orașul Turtucaia, județul Durostor, pe atunci parte a regiunii Dobrogea.
 
În orașul natal a urmat gimnaziul „Regina Maria”, iar la Făgăraș a făcut Liceul „Radu Negru”. În anul 1943, George Bălașu a trecut examenul de bacalaureat la Liceul „Mihai Eminescu” din București.
 
Au urmat doi ani în care a frecventat cursurile Școlii de Ofițeri de Geniu din București, după care s-a înscris la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității București.
 
George Bălașu a fost nevoit să-și întrerupă studiile, pentru a scăpa de urmăririle autorităților comuniste, el fiind un opozant al regimului și având convingeri național – creștine.
 
Această situație l-a determinat pe Bălașu să se mute în județul Timiș, unde a lucrat ca tractorist.
 
A fugit din țară în 1949, trecând granița cu Iugoslavia. Acolo, a petrecut un an și jumătate în lagăr. Ulterior, a plecat în Italia, iar în 1951, a emigrat în Canada.
 

A decis să-și reia studiile și a obținut diploma de absolvent al Facultății de Farmacie a Universității din Toronto, profesând apoi ca farmacist în orașul Hamilton.
 
În 1957, alături de alți refugiați români, a înființat Asociația culturală Română din Hamilton. De asemenea, o altă afiliere a fost cu Uniunea și Liga Societăților Româno – Americane.
 
George Bălașu a înființat, în 1976, ziarul „Cuvântul românesc”, cu sediul în Hamilton. Creat inițial ca un periodic, ziarul a devenit o tribună ideologică de luptă anticomunistă, mai ales prin editorialele semnate de G.B. „Cuvântul românesc” a devenit cel mai răspândit ziar editat de exilul românesc.
 
În paralel, George Bălașu a lucrat și la Editura „Cuvântul românesc”, care a publicat poeți și prozatori din exil.
 
De numele lui se leagă și înființarea Centrului Cultural „Nae Ionescu”, al cărui director a și devenit, în cadrul Asociației Culturale Române. El a organizat săptămânile culturale, susținând conferințe, mese rotunde și forumuri, la care au participat reprezentanți ai exilului românesc din toată lumea.

 
George Bălașu a fondat și evenimentul cultural „Romfest”, ținut în Statele Unite ale Americii și în Canada.
 
Sutele de articole pe care le-a publicat i-au adus aura unui emisar al românilor din exil de pe toate continentele. El a militat pentru eliberarea României de sub comunism și a făcut cunoscute valorile culturale românești.
 
George Bălașu a decedat în Canada, pe 10 noiembrie 2021, la venerabila vârstă de 97 de ani.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene vol. IV
 
Citește și:
Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” Constanța In memoriam Șerban Papacostea, reputatul academician care a fost deținut politic la Canal

Vasile Gavrilescu și povestea dobrogeanului opozant al regimului comunist și dat pe mâna Securității chiar de soția lui

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii