Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:12 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Niculina Cârstea și cei 30 de ani de realizări artistice la Teatrul „Oleg Danovski” Constanța

ro

26 Oct, 2023 17:00 1342 Marime text
  • În anul 1959 și-a început activitatea profesională. Până în 1968 a lucrat numai în București. A făcut parte din Ansamblul „Perinița” (1959 – 1962), Ansamblul „Doina” al Armatei (1962 – 1965) și Ansamblul „CCS” (1965 – 1968)
  • Din anul 1969 și până în 1999 (când s-a pensionat), Niculina Cârstea a fost soprană la Teatrul Liric Constanța, actualul Teatru Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța
 
Niculina Cârstea este originară din București. Cunoscuta soprană a venit pe lume la data de 27 octombrie 1936.
 
În Capitală, ea a terminat clasele primare, gimnaziale și liceul. Ulterior, a urmat Școala Populară de Artă, luând în paralel și lecții particulare de canto și de regie operă, cu mai mulți interpreți precum: Petre Ștefănescu Goangă, Magda Ianculescu, Eugen Gropișanu, Mihai Arnăutu, Elena Saghin etc.
 
În anul 1959 și-a început activitatea profesională. Până în 1968 a lucrat numai în București. A făcut parte din Ansamblul „Perinița” (1959 – 1962), Ansamblul „Doina” al Armatei (1962 – 1965) și Ansamblul „CCS” (1965 – 1968).
 
Din anul 1969 și până în 1999 (când s-a pensionat), Niculina Cârstea a fost soprană la Teatrul Liric Constanța, actualul Teatru Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța.
 
La această instituție, Niculina Cârstea și-a trecut în portofoliu următoarele roluri: Violeta Valery („Traviata” de Giuseppe Verdi); Gilda („Rigoletto” de Giuseppe Verdi); Oscar („Bal mascat” de Giuseppe Verdi); Rosina („Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini); Leila („Pescuitorii de perle” de George Bizet); Lucia („Lucia de Lammermor” de G. Donizetti); Norina („Don Pasquale” de G. Donizetti); D-na Silbelklang („Directorul de teatru” de Wolfgang Amadeus Mozart); Bastien („Bastienși Bastienne” de W.A. Mozart); Waltraute („Walkiri” de Robert Wagner); Zița („O noapte furtunoasă” de Paul Constantinescu); Eliza („My Fair Lady” de F. Lowe); Cecily („Prietenul meu Bambury” de G. Natschinsky); Adela („Liliacul” de Johann Strauss); Arsena („Voievodul țiganilor” de J. Strauss); Franz Cagliari („Sânge vienez” de J. Strauss); Hanna Glowary („Văduva veselă” de Franz Lehar); Madeline („Bal la Savoy” de Paul Abraham); Prințesa Laya („Floarea din Hawaii” de Paul Abraham); Prințesa („Vânzătorul de păsări” de Zeller); Mabel („Prințesa Circului” de Eduard Kalman); Sibyll („Soarele Londrei” de Florin Comișel); Martha Roth („Lăsați-mă să cânt” de Gherase Dendrino).
 
În România, soprana a cântat pe scenele din București, Constanța, Timișoara, Cluj – Napoca și Oradea. De asemenea, a cântat și în străinătate, în țări ca: Austria, Bulgaria, Cehoslovacia, Cuba, Grecia, Polonia, Ucraina, Ungaria.
 
Are înregistări la casa de discuri „Electrecord” și Studiourile Radiodifuziunii Române de lieduri clasice și moderne, prelucrări românești, arii de operă și operetă, arii de concert, interpretări care au intrat în Fonoteca de Aur.
 

În numeroase spectacole, Niculina Cârstea a cântat alături de: Nicolae Herlea, Dan Iordăchescu, Octav Enigărescu, David Ohanesian, Valentin Teodorian, Zenaida Pally.
 
Niculina Cârstea a fost inclusă în lexicoane muzicale și s-a bucurat de cronici apreciative în reviste din țară și din afară.
 
În anul 2012, la editura „Amurg sentimental” apărea un volum monografic dedicat lui Doru Popivici, intitulat „Eufonii dobrogene”.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene vol. IV
 
Citește și:

Personalități Constanța Vasile Moldoveanu, tenorul care a cucerit patru continente cu vocea sa, în prag de aniversare
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii