Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:06 27 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„O culegere de texte despre gastronomie” Despre „Colecționarul de sarmale” de Cosmin Dragomir, un volum destinat oricărui om interesat de fenomenul culinar

ro

04 Mar, 2024 17:00 981 Marime text
  • „Colecționarul de sarmale este, așa cum am scris peste tot, o culegere de texte despre gastronomie publicate în ultimii șapte – opt ani prin diferite medii”, declară Cosmin Dragomir
 
După ce în anul 2021 a publicat volumul „Curatorul de zacuscă și alte povestiri culinare românești” și în 2022 a scos cartea „Dulce Românie – o istorie a deserturilor de la noi” (co-autor), Cosmin Dragomir a avut o nouă apariție editorială cu tematică gastronomică în anul 2023. Este vorba despre volumul „Colecționarul de sarmale și alte povestiri culinare”, publicat la editura Gastroart.
 
Înainte de textul propriu – zis, ne sunt prezentate persoanele care l-au sprijinit pe Cosmin Dragomir în acest demers editorial. Sunt amintiți Rodica Crețu (corectură), Dan Iancu (tehnoredactare) și Mihai Coșulețu (copertă). Tiparul cărții a fost executat la tipografia Editurii Paralela 45.
 
„Colecționarul de sarmale și alte povestiri culinare” începe cu o prefață semnată de Diana Popescu. Din această prefață, cititorii deja pot să-și formeze o idee despre conținutul editorial. Diana Popescu descrie această carte ca fiind un „jukebox gastronomic”. Volumul este destinat oricărui om care este interesat de fenomenul culinar, de la tradiționaliști și progresiști până la iubitorii de dulciuri și vegetarieni. Scriitoare la rândul ei, Diana Popescu remarcă umorul din cele peste 700 de pagini de care dă dovadă Cosmin Dragomir. Ea atrage atenția asupra faptului că autorul a rezervat secțiuni dedicate și băuturilor precum țuica, vinul, berea, rachiul etc. și al unor mâncăruri ca borșul sau ciorba.
 
După această critică literară a Dianei Popescu, volumul este descris de cel care l-a scris, în secțiunea „Cuvânt – înainte”. Astfel, Cosmin Dragomir spune de la început că nu este vorba despre sarmale, titlul fiind o metaforă, provenit de la un articol din „Dilema veche”, considerat a fi cel mai potrivit în accepțiunea lui.
 
„Colecționarul de sarmale este, așa cum am scris peste tot, o culegere de texte despre gastronomie publicate în ultimii șapte – opt ani prin diferite medii”, declară Cosmin Dragomir.
 
El adaugă că o parte din textele din „Colecționarul de sarmale” apar și în „Curatorul de zacuscă”.
 
La final, Cosmin Dragomir menționează ce proiecte editoriale mai are în plan. Aflăm, așadar, despre ideea de a publica volumele: „Gastronomatrice – discuții culinare cu IA”, „Pe culmile mahmurelii – o istorie a ciorbei de burtă și nu numai”, „Indexul potențialelor branduri culinare locale” (titlu provizoriu) și „Enciclopedia Universală a sarmalelor”. De asemenea, își dorește să editeze o carte cu interviurile din podcastul „Amintiri gustoase”.
 

„Colecționarul de sarmale” este structurat pe 13 capitole, anume: „#istoriepepâine”, „bucureșii culinari”, „cu de toate”, „supa primordială și alte zămuri”, „cu burta pe carte”, „sarmalagiu de cursă lungă”, „în coadă de pește”, „#simplyfresh”, „#balkantastesandmore”, „bună dimineața la cafelutză”, „băutura-i temelie”, „de dulce”, „opiniile unui isteric culinar”. Fiecare capitol conține mai multe subcapitole.
 
Volumul se încheie cu postfața semnată de Adriana Sohodoleanu, doctor în sociologie și teoretician în gastronomie. Ea este de părere că „poveștile despre mâncare sunt mai mult decât storytelling; ele pun în context istoric, geografic și cultural un ingredient, o tehnică, un preparat sau un obicei de consum; ele ne arată că mâncarea este o oglindă a societății”.
 
„Colecționarul de sarmale” se găsește pe site-urile carturesti.ro, bioshopromania.ro sau emag.ro.
 
Despre Cosmin Dragomir

Foto: Facebook Cosmin Dragomir


 
După cum se arată pe site-ul cosmindragomir.ro, el se ocupă exclusiv de scrieri gastronomice din anul 2017.
 
Este fondatorul gastroart.ro, prima revistă specializată în cercetarea istoriei gastronomiei și ospitalității românești. Apoi, a înființat editura omonimă la care a publicat peste zece titluri în mare parte reeditări ale unor cărți vechi de bucate de la noi.
 
Este co-inițiator al Legii – Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România, co-organizator al Congresului Național de Gastronomie și Vin, alături de Cezar Ioan și Nico Lontras.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 
 
Citește și:
„Curatorul de zacuscă“, de Cosmin Dragomir Despre tot și toate. Gastronomia românească și conexiunile sale

„Curatorul de Zacuscă“, de Cosmin Dragomir se lansează la Restaurantul Ana și Ion din Constanța. Autorul a pregătit o surpriză pentru cei prezenți

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii