Onor ctitorilor Armatei Române Comandor (r) Marian Moșneagu semnează un album de colecție - „Armata Română pe frontul Canalului Dunăre-Marea Neagră”
Onor ctitorilor Armatei Române: Comandor (r) Marian Moșneagu semnează un album de colecție - „Armata Română
24 Oct, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
6485
Marime text
În acest week-end, mai precis duminică, 25 octombrie, românii sărbătoresc Ziua Armatei Române, stipulată prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959, fiind ziua în care, în urmă cu 76 de ani (1944), în urma Bătăliei de la Carei, Armata Română a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord.
Și dacă anul trecut, comandorul (r) dr. Marian Moşneagu lansa, la Cercul Militar Național din București, cu același prilej – Ziua Armatei Române, cartea „Cavalerii Mării Negre. Ofiţeri de marină distinşi cu Ordinul Militar «Mihai Viteazul»”,
iată că realizatorul rubricii săptămânale „Lumea marinarilor” anunță apariția unei noi lucrări. Este vorba despre albumul „Armata Română pe frontul Canalului Dunăre-Marea Neagră”, recent încredințată tiparului de Editura Militară din București.
„Este un modest omagiu pe care vreau să-l aduc, de Ziua Oștirii, tuturor celor care au participat, direct sau indirect, la materializarea celui mai ambițios proiect al României postbelice, realizat cu eforturi și sacrificii colective fără precedent, în numai opt ani” – ne-a declarat în exclusivitate dr. Marian Moșneagu.
„Rolul Armatei a fost decisiv”
Participarea militarilor pe șantierele Canalului Dunăre – Marea Neagră nu a fost un eveniment întâmplător; prezența lor a fost reclamată de competența profesională, disciplina și responsabilitatea acestora, fie ofițeri, maiștri militari și subofițeri, fie gradați sau simpli soldați. Două brigăzi hidrotehnice militare au executat un volum vast de complexe lucrări de excavații, taluzări, apărări, consolidări ș.a.m.d.Pe întreaga durată a construcției canalului, militarii români, geniști dar și din toate celelalte arme și specialități, au dat un important examen de conștiință, de muncă, de bărbăție, disciplină și devotament față de țară.
Constructorii în uniformă au fost prezenți oriunde dificultățile au făcut necesară prezența promptă și competentă pe autobasculante, excavatoare, dragline și tractoare, suspendați în corzi la mari înălțimi, executând lucrări de derocare, aruncând stânci în aer, turnând beton în cofraje, construind zeci de kilometri de drumuri, în fine, degajând traseul albiei Canalului în sectoarele cele mai dificile.
Dincolo de orice conotație aprioric atribuită, acest album a fost conceput nu ca un elogiu adus sistemului politic de dinainte de 1990 ci ca un Omagiu post factum adus geniului creator, spiritului inventiv și efortului fără precedent pe care poporul român le-a pus în slujba unor idealuri care ne-au făcut să fim mândri de munca asiduă, de cultura noastră și de potențialul nostru economic și spiritual.
Iar printre făuritorii marii epopei naționale, care a fost și va dăinui peste veacuri sub numele Transdobrogeanul, ostașul român are merite incontestabile și un binemeritat loc de onoare.
Generalilor, ofițerilor, maiștrilor militari și subofițerilor, ca și vrednicilor gradați, soldați și civili de toate gradele, specialitățile și vârstele le dedic acest remember al trudei, sacrificiilor și izbânzii lor comune.”.
Pe parcursul a 224 de pagini, autorul prezintă informații sintetice cu privire la structura, dotarea și contribuția marilor unități, unități și formațiunilor tehnice cu care Ministerul Apărării Naționale și-a îndeplinit exemplar misiunea, rememorând imagistic diferite etape din realizarea Canalului Dunăre-Marea Neagră, inaugurat la 26 mai 1984, a Canalului Poarta Albă-Midia-Năvodari, inaugurat la 21 noiembrie 1987 și a Canalului București-Dunăre, abandonat la începutul anilor ΄90.
De asemenea, comandorul Moșneagu dedică un capitol special modului în care acest grandios proiect a fost reflectat în mentalul colectiv.
„Rolul Armatei a fost decisiv - confirmă conferențiarul univ.dr. Florian Bichir, reputat cercetător științific al Academiei Române, în Prefața albumului.
Ministerul Apărării Naționale a primit misiunea să participe la realizarea unui sector de canal în lungime de 30 km. Ulterior s-a hotărât ca M.Ap.N. să execute 40 km canal!
La începutul proiectului, «efectivele brigăzii, la capacitatea maximă, urmau să fie de aproximativ 65.000 de militari, din care 280 ofițeri, 75 maiștri militari, 145 subofițeri, 6.000 militari în termen și 130 civili»….
Unii cred că cea mai mare investiție românească din toate timpurile, Canalul Dunăre-Marea Neagră, este desuetă. Ca istoric cred că, dimpotrivă, iar de aceasta cartea comandorului dr. Marian Moșneagu este binevenită” – afirmă cunoscutul publicist, istoric și viitor parlamentar Florian Bichir.
La construirea Canalului Dunăre-Marea Neagră, Marina Militară a participat cu opt drăgi, trei ofițeri, 34 de maiștri militari și 70 de militari în termen, realizând în cele 306.002 ore de muncă un volum de excavații de 11.016.072 m3, depășindu-și sarcinile de plan cu 5%.
Citește și:
Rubrica „Lumea marinarilor“ a cotidianului ZIUA de Constanța, realizată de comandor (r) dr. Marian Moșneagu, premiată de „Clubul Amiralilor“ (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii