Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:54 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Opt ani de la trecerea în neființă a lui Ionel Mătăsăreanu, pictorul a cărei muză era marea

ro

10 Jan, 2023 00:00 2343 Marime text
  • Ionel Mătăsăreanu a ajuns la Constanța în anul 1960
  • Dintre toate subiectele, Mătăsăreanu a preferat să picteze marea, în toate ipostazele ei
  • În cadrul expoziției „Țărmuri însorite”, Ionel Mătăsăreanu a primit Medalia de Aur a Constanței
 
De origine bănățean, Ionel Mătăsăreanu s-a născut la data de 23 martie 1929, în orașul Oravița, județul Caraș-Severin.
 
El a ajuns la Constanța în anii `60, după terminarea facultății. Din acel moment, Ionel Mătăsăreanu s-a identificat cu orașul de pe litoral, trăind, pictând și iubind printre oamenii acestor locuri.
 
A învățat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, secția Pictură, unde a fost elevul lui Alexandru Ciucurencu și al lui Corneliu Baba. De asemenea, a fost coleg cu alți doi mari pictori: Ionel Sălișteanu și Traian Brădean.
 
Mătăsăreanu a fost un artist original și inconfundabil, rămas în amintirea constănțenilor ca o fire boemă dedicată în totalitate muncii sale și indiferent față de orice valorare materială, onoruri sau dovezi de recunoaștere a talentului său incontestabil. O dovadă a modestiei artistului este că nu a avut nevoie de pensia specială ce i s-ar fi cuvenit în calitate de membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Constanța.
 
Dintre toate subiectele, Mătăsăreanu a preferat să picteze marea, în toate ipostazele ei. Calmă, aparent liniștită, învolburată. Îi plăceau și subiectele cu tematică religioasă, însă le aborda rar. Tablourile aveau o însemnătate foarte mare pentru artist. De aceea, se despărțea greu de ele, dar când se întâmpla acest lucru, le dăruia sau le vindea în schimbul unei sume infime.
 
În anul 2002, pe 30 mai, pictorul a fost decorat cu titlul de cetățean de onoare al orașului.
 
Zece ani mai târziu, Ionel Mătăsăreanu primea o plachetă de aur, în cadrul evenimentului „10 pentru Cultură”. Distincția a fost înmânată ca semn de recunoaștere pentru întreaga activitate și pentru serviciile aduse Constanței.
 

Cu un an înaintea morții sale, pe data de 15 ianuarie 2014 (ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale), Muzeul de Artă Constanța a organizat o expoziție ce a reunit o parte din lucrările pictorului. Evenimentul a avut caracter retrospectiv și a fost intitulat „Țărmuri însorite”. Trecuseră 13 ani de la ultima expoziție de acest fel. Cu acel prilej, Ionel Mătăsăreanu a primit Medalia de Aur a orașului Constanța.
 
Muzeul de Artă a mai organziat, după deces, o expoziție cu vânzare ce cuprindea ultimele lucrări ale artistului.
 
Ionel Mătăsăreanu a murit pe 10 ianuarie 2015, la Constanța. A fost găsit fără suflare în apartamentul transformat în atelier de pe bulevardul Elisabeta, zona Cazino.
 
Citește și:

#citeșteDobrogea Ionel Mătăsăreanu (1929-2015)

Cinci ani fără Mătăsăreanu, pictorul emblematic al mării

In memoriam Încă un an fără Ionel Mătăsăreanu. Al treilea...

 

 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii